Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

8 dolog, amit a balatoni éttermekről idén megtanultunk

2020. augusztus 30. - Ínyenc Fenevad

Összeszorul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy ez a nyár is véget ért. Persze a búslakodás csak pár hétig tart, az éttermek teraszainak zárása után hamar ki lehet heverni a sokkot, hogy egy évet kell várnunk ismét, hiszen az ősz is valódi szépségeket rejt: jöhetnek a séták a színpompás erdőben, elkezd teremni a sütőtök, beindul a forralt bor szezon, és a forró levesek is jobban esnek majd, persze a járvány második hulláma mindezeket beárnyékolhatja majd. Egy viszont biztos: a balatoni kiruccanásokra egy évet várnunk kell, de az egy év sem lesz elég, hogy feledtesse az idei nyár élményeit, amelyekre építve jövőre már felkészültebben utazhatunk le a magyar tengerre, és több információval felvértezve ülhetünk be az éttermekbe. Sokat tanultunk az idei nyárból, ezeket foglaljuk most össze.

balatonakarattya2_1.jpg

Azt hiszem, az Ínyenc Fenevad szerkesztősége kimaxolta az idei nyarat. Összesen több mint tízszer voltunk lent a Balatonnál, és eközben jutott idő a strandolások mellett étteremmustrára is. Volt, hogy mentünk együtt, de mentünk külön is, találtunk nagyszerű éttermeket, de voltak csalódásaink is. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze röviden, a linkre kattintva pedig a bő kritikákat is elolvashatod:

  • Balatonakarattyán kipróbáltuk a felkapott olasz éttermet, amelynek az ételei ugyan jók voltak, de inkább a hely hangulata és a profi kiszolgálás fogott meg minket.
  • Siófokon ettünk a Petőfi sétányon, megkóstoltuk a helyi gyrost, reggeliztünk a belvárosban, kipróbáltuk a Nagystrand egyik büféjét, és betértünk egy halászcsárdába is a külvárosban. Egyik sem nyűgözött le minket, de később visszamentünk, és a város egyik híres halsütője végül nekünk is nagyon bejött.
  • Balatonlellén egy cukrászdát próbáltunk ki, ahol nem véletlenül kígyózik a sor. Mi is nagyon elégedettek voltunk vele.
  • Balatonkenesén egy igazi gyöngyszemre leltünk, a part menti kis barbecue étterem ár-érték arányban messze az idei nyár aranyérmese lett nálunk.
  • Fonyódról viszont a csodás kilátás ellenére elégedetlenül távoztunk egy remek helyen levő étteremből.
  • Keszthelyen egy külvárosi, elsőre teljesen átlagosnak tűnő étterembe olvasói ajánlásra tértünk be, és a hely pozitívan meglepett minket.

A balatoni beszámolóknak ugyan vége, de tarts velünk továbbra is. Sok érdekességgel jövünk még, ne maradj le semmiről!

És még ezen kívül legalább ennyi helyen ettünk más településeken is, amelyet nem írtunk meg, mert vagy nagyon jellegtelenek voltak a helyek, vagy egyszerűen nem fért bele az időnkbe. Mindenesetre tapasztalatot szereztünk bőven, és bár nem állítjuk, hogy ezek jövő nyárra is érvényesek lesznek, hiszen láthattuk idén, hogy a tavalyi igazságok idén már csak féligazságok voltak, de mi az alábbi pontokban gyűjtöttük össze idei, személyes tapasztalatainkat a balatoni éttermekről, meg úgy eleve a balatoni helyekről:

  1. Először is fontos tudni, hogy már az nagy siker, hogy tudtuk élvezni a nyarat. Tavasszal még teljesen kilátástalan volt a helyzet a bezárások és a rettegett vírus miatt, ehhez képest júniustól már viszonylag szabadon, kis korlátozások között tudtunk élni, és mégsem lett érdemben rosszabb a vírushelyzet. Értékeljük ezt, mert nem biztos, hogy nagyon sokon múlott a dolog, és az sem biztos, hogy sokáig így marad! A napi új esetszámok szerint például már most rosszabb a helyzet, mint tavasszal.
  2. A vírus miatt viszont kevesen tudtak külföldre menni, ezért a Balaton talán a tavalyi szinthez képest is túlzsúfolt volt. Nem tudom, mi lesz jövőre, de a tó nem lesz nagyobb, az biztos, és a szállodák kapacitás-kihasználtsága, meg az éttermek, strandok telítettsége idén egészen durva volt.
  3. A berobbanó kereslet, a romló forintárfolyam és az általánosan magas infláció miatt az éttermek árai is elszálltak, egy fogást már ritkán találunk 3000 forint alatt, de inkább a 3500 az általános. Nem gondoltuk volna ezt pár éve, de a magyar tenger már lazán veri a budapesti belvárost is, miközben minőségben Budapest javára nőtt a szakadék.
  4. Az elmúlt években induló gasztroforradalom idén folytatódott a Balatonnál, egyre több újszerű, minőségi és dizájnban is modern étterem, vagy csak egy kis büfé, hamburgerező jelent meg a tó partján, és bár az újhullámos éttermek hipszter vonulatát nem kifejezetten kedvelem, maga a folyamat örömmel tölt el.
  5. De még mindig van hova fejlődni, sőt – a múltban ragadt éttermek mintha még tavalyhoz képest is picit romlottak volna minőségben, miközben az áraknál egyszerűen megszűnt a különbség a turistalehúzó tucatéttermek és a meglátogatásra érdemes helyek között.
  6. Az azonban biztos, hogy a Balaton továbbra is csodás, és dinamikusan fejlődik. Az is biztos, hogy bárhova is megyünk a partján, mindig felfedezhetünk egy olyan éttermet, ahova később is szívesen ülünk be. Nem tudjuk univerzálisan kijelenteni, hogy egy adott térségben jók az éttermek, míg máshol rosszak - még ha személyes véleményünk van is az egyes területekről..
  7. Sokakban talán fel sem merül, annyira evidensnek veszi, de én pozitívumok között tartom nyilván, hogy a gyorsétterem-láncok idén sem jelentek meg közvetlenül a part mellett. Nem mondom, hogy akkora ellenségük vagyok (bár nyilván nem képviselnek kiemelkedő minőséget), de szerintem a Balaton mellé nem hiányoznak. Ne gondoljuk viszont, hogy ez mindig így lesz.
  8. Nem tudom, miért hiányzik ennyire az eredetiség a fejekből, de majdnem minden nagyobb balatoni településen van már egy kurva óriáskerék (sőt, már Velencén is). Almádi, Keszthely, Siófok, Lelle, kész csoda, hogy Füreden nincs. Biztos van rá kereslet, meg szerintem amúgy szép is, de lassan már kezd unalmas lenni.

+1. Egyéni szocprobléma, de ha még két héttel tovább tartott volna a nyár, akkor nekem csődeljárást kellett volna kezdeményeznem magam ellen, mert ennyi éttermezést és utazást nem bír el a kasszám. De hát a hedonizmusból sosem elég, nem igaz?

balatonvilagos.jpegA blogot hárman szerkesztjük, és szeretett kollégáim, Zabos Muffin és Vérmes Ízvadász is gyakran elkísértek a balatoni túráimra, vagy épp egyedül indultak útnak. Ildomos tehát nekik is szót adnom.Vérmes Ízvadász is hasonlóan gondolja, mint én,  Zabos Muffin pedig annyit tett hozzá, hogy nem csak az éttermek, de a hotelek ára is egészen megszaladtak, és ott talán még az éttermeknél is jobban látszik, hogy a szolgáltatások minősége nem fejlődött az árral arányosan.

 Idén ennyi fért bele. Jövőre reméljük már nem okoz ekkora gondot a vírus, így már májusban megkezdhetjük fejben a felkészülést a nyárra, hogy aztán júniustól teljes gőzzel csapjunk a hullámok közé. Mi egészen biztosan végigszántjuk a Balaton-partot jövőre is, sok ajánlást kaptunk Tőletek éttermekre, ezeket eltettük, és mi is kinéztünk pár helyet, amelyre jövőre le fogunk csapni. És persze néha a sors akaratára bízzuk magunkat, és spontán módon ülünk be egy helyre, mert az Ínyenc Fenevadnak az a küldetése, hogy nem csak a már felkapott helyeket nézzük meg, hanem spontán módon választunk helyet, hiszen ahol sok ember megfordul, az szerintünk megér egy véleményt – és néha nagyszerű felfedezéseink vannak.

Búcsúnak azonban nincs helye, hiszen az ősszel ugyanolyan aktívak maradunk, és a budapesti éttermek mellett járni fogjuk a vidéket is, hogy a hétvégi kiruccanásokhoz is tudjunk meglátogatásra érdemes helyeket hozni.  Azt azonban hozzátesszük, hogy a jelentősen romló hazai vírushelyzetet komolyan fogjuk venni, és Titeket is megkérünk erre, mert nem akarjuk, hogy megint lakatok mögött éljük az életünket - fogjuk vissza magunkat egy kicsit, hogy ne a kényszer fogjon vissza minket nagyon. Nyáron kevesebb energiát fordítottunk az érdekességekre a gasztrovilágból, de ősszel ezekkel újra jelentkezünk, és ha főzünk valami megosztásra érdemes fogást, akkor annak leírjuk a részletes receptjét. Maradj velünk, kövess minket Facebookon, ha tetszik, amit csinálunk. És ne feledd: soha sem mindegy, hogy mit eszel!

Fotók: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr9816182318
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása