Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindent be akarunk pakolni a hűtőbe, hogy ne romoljon meg, de van olyan étel, aminek pont az árt, ha „hűvösre tesszük”.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hűtőben lényegében mindent tárolhatunk, de az itt felsorolt ételek ezek alól határozott kivételt képeznek. Ha odafigyelünk, mit hova érdemes tenni, még helyet is felszabadítunk a gyakran túlzsúfolt hűtőnkben.
Mi ne kerüljön a hűtőbe bevásárlás után?
Banán
A banán szobahőmérsékleten jobban megtartja az ízét, nyirkos környezetben azonban hamarabb romlásnak indul. A hideg hőmérséklet lassítja a beérés folyamatát, a rothadást azonban felgyorsítja. Így csak akkor tegyük a banánt a hűtőbe, ha már túlérett, de akkor se tároljuk ott sokáig.
Krumpli
A hideg lebontja a krumpliban található keményítőt, amitől az íze édesebb lesz és az alacsony hőmérséklettől a színe is megváltozik, barnássá és feketévé válik. Persze a krumplit ajánlott hűvös és sötét helyen tartani, de a hűtő már túl hideg neki. Tárolásakor érdemes arra is figyelni, hogy ne érje napfény, így elkerülhetjük, hogy használat előtt a csírák leszedésével bíbelődjünk.
Még nem követsz minket Facebookon? Ide kattintva megteheted. Ne maradj le semmiről!
Hagyma
A hagymát akkor kell a hűtőbe tenni, ha már felvágtuk és nem használtuk el az egész fejet. Az egész hagyma csak megpuhul a hűtőben. A krumplihoz hasonlóan a hagymának is hűvös és sötét hely ajánlott.
Paradicsom
A hideg hőmérséklet eltompíthatja a paradicsom nagyszerű ízét és a textúrája is megváltozik, ezért érdemesebb inkább a pulton tárolni. Ha túl érett már a paradicsomunk, akkor betehetjük a hűtőbe, de ne tároljuk ott túl hosszú ideig. Készítsünk belőle inkább egy finom paradicsomlevest (de ne a cukros-betűtésztás verziót, a paradicsom ennél többet érdemel).
Dinnye
Egész dinnyét már csak azért is felesleges hűtőbe tenni, mert nagyon sok helyet foglal. Tudjuk, hogy nyáron a hideg, hűsítő dinnye esik a legjobban, az íze miatt azonban legjobban szobahőmérsékleten tartja meg, így lesz finom zamatos és így tartja meg értékes tápanyagait. Csak akkor tegyük a hűtőbe, ha már felvágtuk és nem bírtuk az egészet befalni.
Csípős szószok és a ketchup
A csípős szószok és a ketchup is elég ecetet tartalmaznak ahhoz, hogy frissek maradjanak szobahőmérsékleten is. A bennük lévő ecet megakadályozza a baktériumok és a penész szaporodását. Nyugodtan tároljuk akár hosszabb ideig is a polcon, vagy a szekrényben, hiszen semmi bajuk nem lesz.
Kenyér
Ha hűtőben szeretnéd frissen tartani a kenyered csak azt éred el, hogy kiszárad. Ha lassan fogy el a kenyér és nem akarod kidobni, akkor tedd a fagyasztóba, ahol akár hónapokig is remekül fogja érezni magát -persze ez legyen csak szükségmegoldás, mert a kenyér csak frissen igazán jó.
Olaj
A csonthéjasokból készült olajat (mint pl. a dió vagy mogyoróolaj) mindenképp tegyük hűtőbe, de más típusúakat, amiket naponta használunk a spájzban, szekrényben vagy a konyha bármely más részén érdemes tartani. Hűtőben az olajok állaga zavaros lesz és megszilárdulnak. Bár ettől még nagy bajuk nem lesz, de elég bosszantó kivárni, míg felengednek.
Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló érdekességekről, kövess minket Facebookon is! Hamarosan egy újabb recepttel jövünk.
Forrás:
Jacob Shamsian and Caroline Fox: 16 foods you should never put in your refrigerator. May 21, 2020.
Catherine Jheon: 11 food that should never be refrigerated. July 17, 2015.
Fotó: Pixabay