Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

8 étel, amit soha ne tegyél a hűtőbe

2021. január 11. - Zabos Muffin

Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindent be akarunk pakolni a hűtőbe, hogy ne romoljon meg, de van olyan étel, aminek pont az árt, ha „hűvösre tesszük”.

mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hűtőben lényegében mindent tárolhatunk, de az itt felsorolt ételek ezek alól határozott kivételt képeznek. Ha odafigyelünk, mit hova érdemes tenni, még helyet is felszabadítunk a gyakran túlzsúfolt hűtőnkben.

Mi ne kerüljön a hűtőbe bevásárlás után?

Banán

A banán szobahőmérsékleten jobban megtartja az ízét, nyirkos környezetben azonban hamarabb romlásnak indul. A hideg hőmérséklet lassítja a beérés folyamatát, a rothadást azonban felgyorsítja. Így csak akkor tegyük a banánt a hűtőbe, ha már túlérett, de akkor se tároljuk ott sokáig.

banan_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Krumpli

A hideg lebontja a krumpliban található keményítőt, amitől az íze édesebb lesz és az alacsony hőmérséklettől a színe is megváltozik, barnássá és feketévé válik. Persze a krumplit ajánlott hűvös és sötét helyen tartani, de a hűtő már túl hideg neki. Tárolásakor érdemes arra is figyelni, hogy ne érje napfény, így elkerülhetjük, hogy használat előtt a csírák leszedésével bíbelődjünk. 

Még nem követsz minket Facebookon? Ide kattintva megteheted. Ne maradj le semmiről!

krumpli_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Hagyma

A hagymát akkor kell a hűtőbe tenni, ha már felvágtuk és nem használtuk el az egész fejet. Az egész hagyma csak megpuhul a hűtőben. A krumplihoz hasonlóan a hagymának is hűvös és sötét hely ajánlott.

hagyma_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Paradicsom

A hideg hőmérséklet eltompíthatja a paradicsom nagyszerű ízét és a textúrája is megváltozik, ezért érdemesebb inkább a pulton tárolni. Ha túl érett már a paradicsomunk, akkor betehetjük a hűtőbe, de ne tároljuk ott túl hosszú ideig. Készítsünk belőle inkább egy finom paradicsomlevest (de ne a cukros-betűtésztás verziót, a paradicsom ennél többet érdemel).

paradicsom_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Dinnye

Egész dinnyét már csak azért is felesleges hűtőbe tenni, mert nagyon sok helyet foglal. Tudjuk, hogy nyáron a hideg, hűsítő dinnye esik a legjobban, az íze miatt azonban legjobban szobahőmérsékleten tartja meg, így lesz finom zamatos és így tartja meg értékes tápanyagait. Csak akkor tegyük a hűtőbe, ha már felvágtuk és nem bírtuk az egészet befalni.

dinnye_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Csípős szószok és a ketchup

A csípős szószok és a ketchup is elég ecetet tartalmaznak ahhoz, hogy frissek maradjanak szobahőmérsékleten is. A bennük lévő ecet megakadályozza a baktériumok és a penész szaporodását. Nyugodtan tároljuk akár hosszabb ideig is a polcon, vagy a szekrényben, hiszen semmi bajuk nem lesz. 

csipos_szoszok_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Kenyér

Ha hűtőben szeretnéd frissen tartani a kenyered csak azt éred el, hogy kiszárad. Ha lassan fogy el a kenyér és nem akarod kidobni, akkor tedd a fagyasztóba, ahol akár hónapokig is remekül fogja érezni magát  -persze ez legyen csak szükségmegoldás, mert a kenyér csak frissen igazán jó.

kenyer_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Olaj

A csonthéjasokból készült olajat (mint pl. a dió vagy mogyoróolaj) mindenképp tegyük hűtőbe, de más típusúakat, amiket naponta használunk a spájzban, szekrényben vagy a konyha bármely más részén érdemes tartani. Hűtőben az olajok állaga zavaros lesz és megszilárdulnak. Bár ettől még nagy bajuk nem lesz, de elég bosszantó kivárni, míg felengednek.

olaj_mit_ne_tegyunk_a_hutobe.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló érdekességekről, kövess minket Facebookon is! Hamarosan egy újabb recepttel jövünk.

Forrás:

Jacob Shamsian and Caroline Fox: 16 foods you should never put in your refrigerator. May 21, 2020.

Catherine Jheon: 11 food that should never be refrigerated. July 17, 2015.

 Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3616373924
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása