Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Gnocchi alla Sorrentina – így készítsd el ezt a klasszikus olasz ételt

2024. szeptember 15. - Zabos Muffin

Amikor Olaszországot említjük, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a páratlanul gazdag ízvilág, amit az olasz konyha nyújt. A gnocchi alla sorrentina pedig egy igazi gyöngyszem, amely a Nápolyi-öböl napfényét és az olasz életörömöt egyesíti egy tálon. Szerencsére gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Csak szoklásos módon az alapanyagokra kell nagyon odafigyelni. Mutatjuk az elkészítést!

gnocchi_alla_sorrentina_igy_keszitsd_el_ezt_az_egyszeru_megis_finom_olasz_etelt.jpg

Nem vagyok olyan mértékben az olasz konyha ismerője és rajongója, mint Ínyenc Fenevad kollégám, aki kívülről keni-vágja az aranyszabályokat és rengeteg recepttel gazdagította már a blogot (csak néhány ezek közül itt, itt és itt). Általában nem próbálkozom az olasz konyha remekeivel, de most kivételt tettem, és határozottan kijelenthetem, hogy a carbonara után megvan az új kedvencem, a Gnocchi alla Sorrentina.

Ez a klasszikus olasz étel Sorrento vidékéről származik, ahogy a neve is sugallja, ahol a helyi alapanyagok és a napsütötte délolasz vidék ízei találkoznak. A gnocchi (a g és n együtt az olaszban az ny hangnak felel meg , tehát „nyokki”), ez a puha, burgonyából készült kis gombóc tökéletesen párosul a paradicsomszósszal és az olvadó mozzarella sajttal és parmezánnal, amit egy kevés friss bazsalikom tesz teljessé. Az olasz gasztronómia mindig az egyszerűségre és a minőségi alapanyagokra épít, és ez az étel tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát.

Jöjjön hát a recept!

Ha eddig még nem követtél be minket Facebookon mire vársz még? Értesülj mielőbb legújabb beszámolóinkról és receptjeinkről, nemsokára egy újabb utazós beszámolóval is készülünk!

Gnocchi alla Sorrentina

Hozzávalók 2 személyre:

Gnocchi. Két személyre kb. 500 grammra lesz szükség, amit el lehet készíteni házilag is, de ezzel még nem próbálkoztam. Én most a bolti verziót választottam, abból is ugyebár olasz minőséget. Fenevad aztán majd mutat egy házi készítésű verziót is, ha lesz kedve hozzá.

Paradicsom. Ez is lehet akár friss paradicsom, vagy csak paradicsomszósz, de a legegyszerűbb, ha darabolt konzervparadicsomot választasz – én is így tettem. Egy doboz elég két személyre. Olasz gyártású san marzanot vásároljatok.

Fokhagyma. Ennyi mennyiséghez kb. két gerezd elegendő.

Mozzarella. Ha úgy istenigazából megadnád a módját, akkor válaszd a bivalymozzarellát, de a tehéntejből készült, bármely boltban kapható jó lesz. Persze semmiképp ne egy light verziót válassz és próbálj meg egy minőségi márka termékét választani, kizárólag Olaszországból származót.

Parmigiano Reggiano. Változó, hogy a mozzarella mellett parmezán is kerül-e az ételbe, de sok receptben kihagyhatatlan elem, így én is reszeltem bele kb. három ujjnyi darabot.

Bazsalikom. Szigorúan friss bazsalikomot teszünk bele, abból is nagyjából egy maréknyit.

Extraszűz olívaolaj. A lényeg itt is a minőségen van! Nem kell belőle sok, egy-két evőkanál.

. Nem kell túlzásba esni a sóval, a tészta főzővizébe teszünk egy kanállal, és ízlés szerint egy csipet sót az ételbe.

gnocchi_alla_sorrentina_igy_keszitsd_1.jpg

Elkészítés:

  1. Egy közepes serpenyőbe beleöntjük az olajat, majd még hidegen beletesszük az apróra felvágott fokhagymát ,és elkezdjük hevíteni. Nem kell lereszelni.
  2. Előkészítjük a mozzarellát, amit apró darabokra tépkedünk vagy vágunk, és lereszeljük a parmezánt.
  3. Amikor a fokhagyma már kicsit megpirult, hozzáöntjük a paradicsomot. Sózzuk ízlés szerint, majd hagyjuk főni alacsony lángon.
  4. Közben forrásban lévő vízbe öntjük a gnocchit és megfőzzük. Akkor jó, ha a kis gombócok felemelkednek a víz tetejére, ez egy-két perc alatt meg is történik.
  5. A kész gnocchit egyből a paradicsomba merjük át és összeforgatjuk. Ekkor tesszük hozzá a bazsalikomleveleket. Már ekkor is hozzáadhatjuk a negyedét a mozzarellának és a parmezánnak, összekeverjük és 1-2 percig hagyjuk így egyben főni.
  6. Időközben előmelegítjük a sütőt, mert innentől itt fogjuk folytatni.
  7. Átöntjük egy ovális vagy téglalap alakú edénybe a paradicsomos gnocchit a serpenyőből, majd a tetejére szétszórtan elhelyezzük a maradék mozzarellát és megszórjuk a tetejét parmezánnal.
  8. A sütőben 200 fokon nagyjából 10 percig sütjük, míg szépen rá nem sül a sajt a tetejére.

gnocchi_alla_sorrentina.jpg

Ilyen egyszerű! Szerintem nagyon jól sikerült, biztosan el fogom máskor is készíteni, tegyetek így Ti is és ne felejtsétek el megírni, hogy milyen volt!

Ha pedig szívesen olvasnátok további receptjeinket, éttermi beszámolóinkat és utazási tippjeinket, nyomjatok egy lájkot Facebookon és kövessetek be minket Instagramon is a plusz tartalmakért.

 Fotó: Zabos Muffin

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6418484223
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása