Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Az olaszok a tükörtojásból is felséges fogást varázsolnak

2024. június 07. - Ínyenc Fenevad

A tojás alapélelmiszernek számít: rántotta, omlett, tükörtojás, főtt tojás, naponta esszük mi is. A gasztronómiájára kifejezetten kényes olaszok viszont az egyszerű tojásos ételt is képesek úgy elkészíteni, hogy annak az íze felejthetetlenül megragad az ízlelőbimbóidban. Egy roppant népszerű és könnyen elkészíthető nápolyi étel új dimenzióba helyezte nálam a tojásfogyasztást, ráadásul ehhez semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükség. A purgatóriumi tojások receptjét mutatom most be, pont úgy, ahogy Nápolyban készítik.

purgatoriumi_tojas.jpg

Az olasz konyha rajongói pontosan tudják, hogy a taljánok milyen fantázianeveket aggatnak az ételeikre: a szénfűtő és a kurvák spagettije csak egy példa, de hosszan lehetne még sorolni a kacifántosabbnál kacifántosabb neveket, amelyek valójában egyszerű (de annál nagyszerűbb) ételeket takarnak. Ebbe a sorba illeszkedik a purgatóriumi tojások is (uova in purgatorio), aminek a neve véleményem szerint nagyon frappáns.

Valójában egyszerűen csak paradicsomszószban sült tükörtojásokról van szó, de ahogy a fehérje szétfolyik a vöröslő szósztengerben, miközben a sárgája érintetlen marad, valóban jól vizualizálja az étel az elképzelt purgatórium hangulatát.

Nem kell sok dolog hozzá, hogy feldobd a tükörtojásod, de mint minden olasz ételnél, itt is nagyon oda kell figyelni az alapanyagokra, pár apróságon múlik ugyanis a siker (hidd el, ha bármit lecserélsz, vagy nem úgy csinálsz, máris nem lesz olyan az élmény, mintha Nápolyban ennéd). Még egy fontos dolog: noha a tojás nálunk klasszikusan reggeli étel, az olaszok inkább vacsorára eszik. A purgatóriumi tojásokat is vacsorára, második fogásként eszik egy-egy tésztaétel után Nápolyban.

Az Ínyenc Fenevad igényes a receptek eredetiségére. Ha tetszik neked ez a szemlélet, kövess be minket Facebookon.

Hozzávalók

Nem kell különleges hozzávalókra gondolni, az olasz ételek többségéhez hasonlóan kevés összetevőjű ételről van szó. Ám ahogy az olasz ételek kapcsán rendszeresen leírom, az összetevőknél figyeljetek a minőségre, hiszen kevés összetevőjű ételnél lehet különösen nagyot hibázni, ha egy-egy alapanyag minőségben kiüt lefelé. Az alábbi felsorolásnál minden hozzávalónál leírom, hogy pontosan milyet érdemes választani. A recept egy (nagyétkű) főre szól.

  • Tojás. Ezt nem kell túlbonyolítani, bármilyen friss tojás jó lesz hozzá. Három darab kell belőle.
  • Paradicsom. Kulcsfontosságú hozzávaló, ez teszi ki ugyanis a purgatóriumot. San marzano típusú kell, egy konzerv: ezt gyakorlatilag bármilyen szupermarketben megtalálód. Jó a teljesen pépesített is, de az az igazi, ha a paradicsomok egészben vannak.
  • Fokhagyma. mindössze két gerezd kell belőle egészben.
  • Parmezán. Azt javaslom, eredeti parmigiano reggianoval dolgozzatok, de mivel nápolyi ételről van szó, a délen elterjedtebb pecorino is remekül passzol hozzá. Ha más nincs, grana padano is megteszi.
  • Bazsalikomlevél. Ez is kihagyhatatlan elem. Négy-öt levél kell belőle – a száraz sajnos nem működik.
  • Extraszűz olívaolaj, két evőkanál. Nem kell kiváló minőségű, de a legolcsóbb, nem extraszűz olívaolaj már nem megfelelő. (A napraforgóolajat nem is említem).
  • Só, bors. Előbbit talán mondanom sem kellett volna.

Elkészítés

Pofonegyszerű ételről van szó, tulajdonképpen csak úgy tudjuk elrontani, ha a tojásokat hagyjuk keményre sülni, az olaszok ugyanis a sárgáját lágyan eszik. (Kiváló élmény, amikor a tojássárgája elegyedik a paradicsommal és a fehérjével). Leírom a lépéseket időrendi sorrendben.

  1. Fogj egy ideális méretű serpenyőt. Olyat, ami nem túl nagy, de kényelmesen elfér benne három tükörtojás.
  2. A serpenyőbe tedd bele a két evőkanál olívaolajat, és még a hideg olajban kezdd el hevíteni a két gerezd fokhagymát. Simán hagyd őket egészben, így is át fogja adni az olajnak minden esszenciáját.
  3. Amikor forró az olaj (de még nem pattog), mehet bele a konzerv paradicsom. Az egész paradicsomok és a szósz is mehet bele, optimális, ha a paradicsomok csumáját levágod.
  4. Amikor a paradicsom már pirult (ha fakanállal széthúzod, nem áll össze azonnal), sózd meg, és mehet bele a három tojás.
  5. Fedő alatt süsd addig, amíg a tojásfehérje el nem készül, de a sárgája még lágy marad.
  6. Ekkor vedd le a lángról, szórd meg tört borssal, szórj rá vékonyan parmezánt, majd hintsd meg a széttépett bazsalikomlevelekkel.

purgatoriumi_tojasok_olasz_recept.jpg

A legélvezetesebb rész maradt: jó étvággyal edd meg. Nápolyban ropogós héjú fehérkenyérrel eszik, gyakran a serpenyőből a kenyérrel tunkolják ki a tojásokat és a paradicsomot. Garantáltam jó élmény lesz, jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett ez a recept, jutalmazz meg minket egy Facebook-lájkkal. Kövess minket, és nem maradsz le a többi receptünkről sem.

Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3818421595
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása