Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Cukkinis tészta: könnyű nyári olasz tészta recept

2025. június 20. - Ínyenc Fenevad

Nyáron a könnyű ételek esnek jól igazán, az olaszok pedig mesterei a könnyű vacsorák elkészítésének. Most mutatok egy igazi nyári tésztás receptet, amely nemcsak az emésztés, de az elkészítés tekintetében is könnyű, hiszen mindössze két hozzávaló kell hozzá, így aztán igazán olcsó is, hóvégi ételnek is tökéletes. Ráadásul a legtöbb olasz fogással ellentétben ezt nagyon elrontani sem lehet.

cukkinis_teszta_konnyu_nyari_olasz_teszta_recept.jpg

Nyáron kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, ilyenkor a szezonális gyümölcsök és zöldségek kora van (kivéve persze a bográcsban rotyogó csülökpörköltet, az egyáltalán nem könnyű). Az olaszok, akik köztudottan későn vacsoráznak, igazi mesterei a könnyű ételeknek, és tésztaételeikből gyakorlatilag végtelen van, amelyek elkészítése a szezonális hozzávalókhoz igazodik.

Ha megismernél több olasz tésztaételt, ne habozz: kövess be Facebookon.

Az előző cikkben megmutattam a spárgás tésztát, ami a pestós tésztával együtt igazi májusi étel (de még talán nem csúsztál le róla), most pedig a cukkinis tészta következik, ami még a spárgás tésztánál is egyszerűbb, ráadásul egész nyáron és kora ősszel is bőséggel találunk hozzá alapanyagot. (Persze cukkinit lehet télen is venni, de ha igazán a szezonhoz akarunk igazodni, akkor nyáron készítjük el az ételt, amikor a cukkini tök olcsó – elnézést a szóviccért).

Cukkinis tészta recept

Az olasz tésztaételek többségét a végtelen egyszerűség jellemzi, így ha azt olvasod, hogy cukkinis tésztát fogok elkészíteni, akkor vedd nyugodtan biztosra: az étel tényleg cukkinis lesz, sok egyéb dolog nem lesz benne. Cukkini viszont nagyon: a taljánok imádják ezt a zöldséget, még a virágát is megeszik (vagy azzal együtt sütik meg a cukkinit), és a tésztaételeknek is gyakori összetevője.

Sokféleképp tud hasznosulni a cukkini az olasz konyhákban: klasszikus étel a cukkinis-garnélás linguine (egyszer azt is el fogom készíteni, és meg is írom itt a blogon), de az egyszerű cukkinis tésztának is van létjogosultsága (hajjaj). Ezt is lehet guancialéval készíteni, de önmagában is – és ha utóbbi módon járunk el, az elkészítési móddal akkor is játszhatunk.

Én a legegyszerűbb elkészítési módot fogom bemutatni, abból is kettőt. Mindenekelőtt viszont kezdjük a hozzávalókkal. Való igaz, hogy azt mondtam, két hozzávaló kell hozzá, de emellett az ízesítéshez szükség lesz azért egyéb hozzávalókra is. Az alábbiakban két főre mutatom az összetevőket:

  • Tészta: gyakorlatilag bármilyen olasz durumtésztát használhatsz, ám ennél a hozzávalónál mindig kritikus, hogy tényleg kiváló gyártmányú olasz tésztát használj. Ne feledd: nem minden tészta olasz, aminek olaszosan hangzik a neve. Ha Olaszországban készült tésztát használsz, azzal nem fogsz mellé lőni, a többivel meg csak mellélőhetsz. Látványos a különbség, hidd el nekem. 200-250 gramm kell belőle két főre.
  • Cukkini. Ha egy nagyobb megtermett cukkinink van, az elég lesz, ha közepes, abból másfél is kellhet két főre, kicsiből pedig akár három is. Érdemes egyébként nagyobbat használni ennél a receptnél, a túl kicsivel nehéz lehet dolgozni. (Persze a nagyot csak cukkini-értelemben értem, hiszen ezt a fantasztikus zöldséget mindenképp zsenge korában szedik le).
  • Fokhagyma. Egy gerezd kell csak belőle.
  • Bazsalikom. Friss leveleket érdemes használni, hiszen ez kiváló ízt ad az ételnek. Szárítottat inkább ne használjuk, akkor inkább hagyjuk el a bazsalikomot úgy, ahogy van.
  • . Ez ugye mindenbe kell.
  • Extraszűz olívaolaj, amiben a cukkinit pirítani fogjuk. (Igen, extraszűz kell.)

cukkinis_teszta_igy_keszitsd.jpg

Így készítik az olaszok a cukkinis tésztát

Előbb spaghettivel készítettem el a cukkinis tésztát, ez volt ugyanis kéznél (de mondom: gyakorlatilag bármilyen olasz durumtésztával elkészíthető). Nézzük lépésenként:

  1. Tegyél oda bő vizet forrni a tésztának. Nem kell olajat tenni bele, ellenben megsózni gondosan meg kell.
  2. Amíg felforr a víz, mosd meg alaposan a cukkinit, és hámozd meg akképp, hogy a héjához vágsz egy kicsit a húsából is. Ne dobd ki a héját, nagyon fontos összetevő lesz ez még később.
  3. Ha felforrt a víz, mehet bele a tészta. Igazából ez már a kettes pontot is megelőzheti, az ételünk elkészítése ugyanis olyan egyszerű lesz, hogy bőven elkészülünk a többi folyamattal is, mire megfő a tészta. Mindig tartsd be a főzési időt, amit az olaszok a csomagon feltüntettetek. (Azt meg talán mondanom sem kell, hogy a hosszú tésztát ne törd el: az nem véletlenül hosszú. Ha rövid tésztát szeretsz, vegyél eleve azt).
  4. Egy serpenyőben kezd el hevíteni az olívaolajat, és még hidegen tegyük bele az egy gerezd fokhagymát. Nem kell szétnyomni, csak tegyük bele – ne gondoljuk túl, az íze úgyis kifő belőle hamar.
  5. A meghámozott cukkinit daraboljuk fel kis kockákra, és mehet a forró olajba. Addig sütjük, amíg a tészta meg nem fő. Sózzuk meg enyhén.
  6. Amíg fő a tészta és pirul a cukkini, a héját – egy kis tészta főzővízzel, mondjuk egy fél evőkanállal – turmixoljuk le teljesen krémesre. Ezen a ponton is hozzáadhatjuk a bazsalikomot.
  7. Ha megfőtt a tészta, mehet bele a serpenyőbe a cukkinikockák mellé, a fokhagymát ez előtt már távolítsuk el. Ráönthetjük egyből a krémesre turmixolt cukkinihéjat is, rázzuk össze jól a serpenyőt, és egy percig még – kevergetés, rázogatás mellett – hevítsük alacsony lángon. Ha túl sűrűnek ítéljük, a tésztavízből még mehet hozzá pici. Ha a bazsalikomot nem turmixoltuk le, ezen ponton adjuk hozzá, mintegy rátépkedve az ételre.

Hát ennyi volna, a végeredmény egy csodás, zöldben pompázó tésztaétel. Ha nagyon adni akarunk a dekorációra, akkor még a készítés elején vághatunk pár spagetti-vastagságú szálat a cukkini héjából, és a tésztával együtt hozzáadhatjuk a szószhoz, ezzel mintegy néhány zöld szál is feltűnik majd az ételben. De ez csak dekorációs elem, én nem vesződtem vele. Lehet adni hozzá kicsi grana padanót, de anélkül is kiválóan működik.

cukkinis_teszta_olasz_recept.jpg

Más elkészítési módja is van, amit nem fogok pontokba szedni, csak röviden leírom. Úgy is eljárhatunk, hogy a cukkinit vékony félkörökre vágjuk (ez ideális például akkor, ha kis cukkinink van épp), és megsütjük az olajban a serpenyőben, majd ennek a nagy részét – mondjuk négyötödét – turmixoljuk le. Így a végeredmény ízben kevésbé lesz friss, inkább édeskésebb lesz, ám állagban némileg krémesebb lesz, mint az előző. Ezt a verziót is elkészítettem, ezt épp pennével. Mindenki döntse el, melyik tetszik neki jobban:

cukkinis_teszta_penne_olasz_recept.jpg

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess be minket Facebookon. Sok hasonló jön még.

Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2218890056
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása