Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Újabb helyen kaphatunk cseh tanksört Budapesten

2024. július 01. - Ínyenc Fenevad

A csehek folyékony aranya a sör, amelyből a legfinomabb a tankos verzió, amikor a sört pasztőrözés nélkül kínálják, így megőrzi kiváló zamatát és állagát. Budapesten eddig csak két helyen kaphattunk ilyet, a cseh tankos Pilsner magyarországi forgalmazója, a Dreher Sörgyárak Zrt. kérdésünkre elárulta: keddtől már egy harmadik helyen is élvezhetjük a tanksört Budapesten.

cseh_sor_1.jpg

A sör nem alkohol

– mondja a székely, és mennyire igaza van. A magamfajta sörrajongó ugyanis az ízéért issza a sört, nem pedig azért, hogy jól berúgjon tőle. Őszintén szólva a hazai sörválasztékban nehéz olyan helyet találnom, ahol élvezem is a sörözést, ezért járok gyakran Csehországba: egyszerűen annak a sörnek, amit ott lehet inni, nincsen párja.

Mi az a tanksör?

Az úgynevezett tanksör a szűrés után a nyomótankból egyenesen speciális tartályokba kerül, majd azokat a gyárból kiszállítják a sörözőkben felállított tárolótankokba. Az összes kiszerelés közül a tanksör kerül a leghamarabb a fogyasztó poharába, és azáltal, hogy pasztőrözetlen, különleges ízzel ajándékoz meg minket – írta az Ínyenc Fenevad sajtómegkeresésére válaszul a Dreher, a Pilsner tanksörének magyarországi forgalmazója.  Illatában, ízharmóniájában, szén-dioxid tartalmában, habtartósságban minőségi és nagyon magas fogyasztói élmény nyújt – írják. Ezt meg tudom erősíteni.

_erven_jelen_pragaban.jpg

A fenti kép Prágában készült a Červený jelen nevű helyen. Ezek a tankok, ha nem lenne egyértelmű.

A szűrés után pasztörizálatlan formában jut el a fogyasztókhoz, ahogy azt a sörfőző mester eredetileg megálmodta. A sörözőkben felállított 500 literes réztankok nemcsak látványban páratlanok, hanem a szállítással együtt komoly – teljesen zárt és steril – rendszert alkotva őrzik a friss sör minőségét, gazdag ízvilágát – válaszolták. Fontosnak tartották megemlíteni, hogy van egy speciális zsák a réztankon belül, így a sör maga nem érintkezik a rézzel. A réznek érdemes kihangosítani azt a tulajdonságát, hogy nagy az elektronegativitása, ami a sterilitást segíti elő. A frissesség ára, hogy a szavatossági ideje három hét. Mivel a sört folyamatosan hűtik, a tanksör mindig nagyon friss. „Olyan mintha a sörgyárban innánk és ezért a minőségi sör élvezete igazán eredeti.  A hűtés/megfelelő hőfok is egy tartósítás, és a minőség védjegye” – írta nekünk a Dreher.

Nem olyan jó a tanksör élmény, ha rosszul csapolják

Azt csak én teszem hozzá, hogy azért az sem mindegy, hogy milyen gyorsan forog a sör a lejárati időn belül sem: minél frissebb a sör, annál zamatosabb. Tanksör és tanksör között is van tehát különbség, arról pedig még nem is esett szó, hogy milyen pohárba csapolják, hogyan csapolják, milyen hajtógázzal (az idehaza oly divatos széndioxid megöli a sört, Csehországban nagyon ritkán használják). Ezért lehet, hogy Prágában járva is egyértelmű különbségeket találunk tanksör és tanksör között. Amúgy ez a tanksör elnevezés szerintem eléggé béna, ha a cseh eredeti tükörfordítását használnánk, tankos sörnek kéne nevezni. Ezért én így is teszek (nyilván ahol a vállalat válaszait idézem, ott marad a tanksör).

„Egy minőségi sör nem megfelelően csapolva sokat veszíthet az ízélményéből, éppen ezért, a Dreher Sörgyárak „Csapolt minőség” programjának keretében nagy hangsúlyt fektet a programban résztvevő vendéglátó-egységek képzése mellett az utánkövetésre is, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban a legjobban tudják, hogyan kell bánni a sörrel” – írják válaszukban.

Ha érdekel, hogyan kell csapolni a tanksört, olvasd el korábbi bejegyzésünk erről. Meg úgy egyébként Csehországban minden sört így csapolnak, hiszen a hordós sörnek sem tesz jót, ha levegő éri, elindulnak benne azok a folyamatok, amelyek miatta a Magyarországon kapható sörök nagy része olyan pocsék.

Szereted a sört? Akkor kövesd be az Ínyenc Fenevadat, mert az éttermek, receptek mellett sokat írunk a sörökről is. Instagram oldalunkra egyedi tartalmakat is feltöltünk.

Tanksör Magyarországon

Budapesten egyelőre három helyen lehet tankos Pilsnert kapni. Ez a három hely a Szimplakert, a Kopaszikert (Kopaszi-gát), illetve holnaptól (azaz 2024.07.02-től) a Stifler Sörbárban is kapható lesz tankos Pilsner (érdekes helyválasztások, mit ne mondjak – de hát ők tudják). A Szimpla tankos sörét sokszor próbáltam már, tervezek is írni róla hosszabban. Röviden csak annyit, hogy kiváló sört lehet itt inni, és a minőségben mintha javulást is észrevettem volna az előző évek során. Az ára mindenesetre brutálisan magas, 2000 fölött van egy korsó tankos sör. Csehországban ennél sokkal jobb tankos sört iszol sokkal olcsóbban.

A Kopaszikertben épp múlt héten voltam, és elég nagy csalódás volt. Elsőre nem is sikerült jól megcsapolni a tankos sört, mire kivittem az asztalhoz, semmi habja nem volt. Nemcsak én csalódtam, a cikkem után több visszajelzést is kaptam a hazai sörrajongóktól, hogy ők is ezt tapasztalták. Alighanem olyan csapos csapolhatta meg, akit még nem tanítottak meg erre. A másik alkalommal már jobban sikerült a csapolás, és a sör is finomabb volt ennek hatására, de hozzá kell tennem, hogy azért a cseh ízekhez így sem ért fel. És az én szubjektív véleményem szerint a Szimplában finomabb a tankos sör – igaz, drágább is.

Hogy mit tud az új hely? Alig várom, hogy megtudjam. Egy biztos, én megírom: ha nem akarsz lemaradni róla, kövess Facebookon!

Rákérdeztem a vállalatnál arra is, hogy ezek a megállapodások hogyan jönnek létre. Erre ennyit válaszoltak. „Nagy hangsúlyt fektetünk a partneri kapcsolatainkra, a helyi igényekre, és folyamatos párbeszédben vagyunk a partnereinkkel. Tanksört olyan prémium helyszínre tudunk telepíteni, ahol biztosítva van a forgási sebesség, és a partner, illetve a fogyasztók is nyitottak a folyamatos edukációra (például a minőségi csapolásra).” A helyszínekkel kapcsolatos „prémium” jelzőhöz azért tudnék hozzáfűzni ezt-azt, de hát nyilván nem mondhatnak mást.

Mennyire szeretik a magyarok a tanksört?

Látva azt, hogy idehaza milyen botrányos a kocsmai sörfelhozatal – és a sörfogyasztásnak sincs kultúrája, értsd ezalatt, hogy az emberek isszák a sört, hogy igyanak valamit, de nem tudják értékelni a sört, és el sem tudják képzelni, hogy a kiváló sör gasztronómiai élmény is lehet, és ha mondom nekik, csak legyintenek rá (üdv nektek, igénytelen barátaim) –, arra is kíváncsi voltam, hogy a fogyasztók hogyan fogadják a tankos söröket, milyenek a visszajelzések.

„Míg a cseheknél már komoly hagyománya van, addig a tanksör a magyar sörkultúra viszonylag új és különleges műfaja, bár az elmúlt években sokat léptünk előre a tanksör népszerűsítésében. A tradicionális sörkészítés szerethetőségét talán a tanksör tudja legközelebb hozni az emberekhez” – írják. „A sörgyárban a frissen megtöltött tankok azonnal hűtőházakban kerülnek és ott, azaz napfénytől védett, száraz helyen tárolják. Eleve hideg sör kerül a tankokba, de azt a hőfokot végig tartjuk is. Kiszállításig nincsenek mozgatva a tankok. A kiszállítás zárt teherautón célirányosan az adott vendéglátóegységbe történik” – írják. Amúgy nagy álmom, hogy egyszer lefotózzak egy ilyen teherautót, ahogy tölti be a tanksört.

Nyilván azt is megkérdeztem, hogy a tankos sör idehaza miért ilyen pofátlanul drága, de erre nem tudtak válaszolni, ez ugyanis az adott kocsma hatáskörébe tartozik. (Persze azt elmondhatták volna, hogy a bekerülési költség mennyivel magasabb, mint a többi sör esetén, de hát nem lehet az ember telhetetlen.)

Igyátok a tankos sört, Ínyencek, mert nagyon jó. Sajnos még nem sok helyen van Budapesten, de azért szépen lassan terjed. Nyilván az eredeti mindig is a cseh marad, ezért én életem hátralevő részében arra kényszerülök majd, hogy bizonyos időközönként elzarándokoljak Prágába, hogy a legjobból is a legjobbat igyam.

Ha tetszett ez a bejegyzés, jutalmazz meg egy követéssel Facebookon. Kövess be Instán is, oda egyedi tartalmakat is feltöltünk a bejegyzéseink mellé.

Fotók: Ínyenc Fenevad

A cikkben az átfogó kép kedvéért fel kellett tüntetnem a sörök és a vállalat márkanevét, holott nem fizetett cikk lévén ettől tartózkodni szoktam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr1218438551
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása