Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Kell adni borravalót? Mennyi borravalót adjunk? Íme a tudnivalók a jattolásról

2023. április 08. - Ínyenc Fenevad

Sokakat még mindig frusztrál egy-egy jó éttermezés után, hogy borravalót kell adni: mikor kell adni, mennyit, kell-e adni egyáltalán jattot? Pedig a borravaló éppolyan természetes része az éttermi szolgáltatásnak, mint az evés, és vannak íratlan szabályai. Az alábbi cikkben röviden leírjuk, mennyi borravalót kell adni, illetve mik azok az esetek, amikor nem szükséges jattolni. A lényeg viszont az, hogy ne gondoljuk túl a borravaló dolgot, csak élvezzük a szolgáltatást.

mennyi_borravalot_adjunk_jatt_borravalo_borravalo_pincernek_kell_borravalo_nem_kell_adni_borravalot.jpg

Kell adni borravalót?

Borravalót nem kell adni, de illik. A jattolás az éttermezés egyik természetes velejárója, olyan régóta adunk borravalót a pincérnek, hogy nem is tudjuk pontosan, honnan ered ez a jelenség (már kora újkori emlékekben is van rá utalás, de én biztos vagyok benne, hogy más formákban már az írott történelem előtt létezett).

Igen, illik borravalót adni, és ha nincs is kimondva, a felszolgáló is elvárja a jattot. De ne azért adjunk borravalót, hogy az ő várakozásának megfeleljünk: használjuk a jattot egyfajta visszacsatolásként, jelezvén, mennyire voltunk elégedettek a szolgáltatással. Fukarságból semmiképp ne döntsünk a borravaló mellőzése mellett: ha már rászántunk egy szép összeget az éttermi étkezésre, azt a kis borravalót semmiképp ne spóroljuk meg. Ennyivel honoráljuk a munkát, hogy a pincér kiszolgál minket. 

borravalo_mennyi_borravalot_adjunk_jatt_borravalo_pincernek_borravalo_kell_borravalo.jpg

Gondoljunk bele abba is, hogy a borravalóval nemcsak az adott felszolgálót, hanem az egész éttermet, sőt, az egész éttermi szférát támogatjuk. A felszolgálók nem a legjobban fizetett munkaerő, de a borravaló egész komoly jövedelemkiegészítést tud jelenteni (menőbb helyeken, vagy tengerjáró hajókon például a borravaló majdnem eléri az alapbér összegét). Az a pár száz forint borravaló nekünk nem megterhelő, a pincérnek viszont a több kis összegből szép pénz gyűlhet össze, ösztönözve ezzel őt, hogy kedvesebb legyen a vendégekhez, és a pincér szakmát is vonzóbbá tesszük azzal, ha tudják a felszolgálók, hogy számíthatnak a borravalóra (igaz, ez csak akkor van így, ha mindenki így tesz – de mi a magunk részéről ne spóroljuk meg).

Mennyi borravalót kell adni?

Néha feszélyező lehet a kérdés, hogy mennyi borravalót adjunk. Másképp megfogalmazva: mekkora borravalón nem sértődne még meg a pincér, illetve mennyit várhat el? Bizony magam is megvallom, hogy amikor elém kerül a számla, és már üti is be az összeget a terminálba (merthogy mindig kártyával fizetek, ha lehet), nem könnyű olyan gyorsan kikalkulálni az illendő borravaló összegét, mielőtt a pincér gyors ujjaival beüti az összeget.

Az általános tanácsom az, hogy nem kell túlizgulni. A leginkább elfogadott összeg a borravalóra 5-15% között van attól függően, hogy mennyire voltunk elégedettek. Persze senki nem fogja előkapni a számológépet, hogy kiszámolja, mennyi a végösszeg 10%-a. Bőven elég, ha ráérzésre adunk borravalót: ha a végösszeget fel tudjuk úgy kerekíteni, hogy az nagyjából kiadja a 10% borravalót, az bőven elfogadható gyakorlat. Ha a kerekítéssel neadjisten 4% jön ki, akkor sem fog minket megszólni senki – ha mégis, akkor az a pincért minősíti, nem minket.

jatt_borravalo_mennyi_borravalot_adjunk_pincer_borravalo_kell_borravalo_kell-e_jatt_borravalot_fizetni.jpg

Persze ha nagyon elégedettek voltunk, adhatunk ennél nagyobb borravalót is. Abban az esetben is kifejezhetjük elégedettségünket egy 10-15%-nál nagyobb borravalóval, ha valamilyen speciális kérésünk volt, mondjuk az étlapon nem szereplő ételt készítették el nekünk, vagy annak a gluténmentes verzióját, és hasonló helyzetek. Ebben az esetben fejezzük ki köszönetünket a borravalóval akkor is, ha egyébként nem ez volt életünk legjobb élménye.

Mikor nem kell adni borravalót?

Nem minden esetben kell borravalót adni. Egyre gyakoribb, hogy a jatt összegét felszolgálási díjként beleépítik a számla végösszegébe, ilyenkor nyugodtan tekintsünk el attól, hogy még ezen felül is borravalót adjunk. Persze ekkor is adhatunk plusz borravalót, legrosszabb esetben a pincér udvariasan jelzi nekünk, hogy a számla tartalmaz szervizdíjat.

Azon viszont semmiképp ne kezdjünk el mérgelődni, ha ezt a 10-15%-ot felszámolják nekünk borravalóként akaratunk ellenére. Egyrészt a fentiekből is látszik, hogy a borravaló az éttermi szféra fontos bevételforrása, másrészt jobb esetben egyébként is kifizettük volna. Ha ezen fennakadunk, az sokkal rosszabb, mintha egyébként nem adtunk volna borravalót. Ráadásul az így felszámolt borravaló még adózik is, ellentétben azzal, amit zsebbe adunk.

Másik eset, amikor nagyon nem voltunk elégedettek – ebben az esetben sem kell borravalót adni. Ha rettenetesen rossz volt az étel, miért adnánk pozitív visszajelzést borravaló formájában? Persze ennek a helyzetben is vannak fokozatai: velem megesett, hogy ehetetlen ételt kaptam, és a pincér látva, hogy alig ettem, felkínált egy másik ételt. Én azonban már nem mertem kísérletezni, így udvariasan visszautasítottam – a pincér viszont profizmusa és udvarias magatartása miatt kiérdemelte tőlem a borravalót. Pedig ismétlem, az étel ehetetlen volt. Ha viszont a pincér kifejezetten udvariatlan, akkor sem javaslom a jattolást, ha egyébként az étel finom volt. Ekkor inkább kérjük a vásárlók könyvét, vagy hívjuk az étteremvezetőt.

mennyi_borravalo_mekkora_borravalo_mikor_kell_borravalot_nem_kell_borravalo_adni_borravalot_fizetni_pincernek_borravalot_jattolas.jpg

Külföldön kell borravalót adni?

Igen, külföldön is kell borravalót adni, ez egy nemzetek felett átívelő szokás. Az Egyesült Államoktól kezdve Anglián és Dél-Európán át Kelet-Európáig mindenütt szokás borravalót adni. Egyedül Kelet-Ázsiában nincs olyan nagy hagyománya, de sok helyen vélhetően itt sem fogják visszautasítani.

A legtöbb országban igaz a fenti szabály: 10-15% borravalót illik adni. Arra viszont figyeljünk, hogy a legtöbb helyen ma már beleszámítják a borravaló összegét a számlába. Az viszont már országonként változik, hogy ilyen esetben kell-e plusz borravalót adni.

Az sem mindegy, hogyan fizetjük a borravalót. Olaszországban például kerekíteni szoktak, külön borravalót nem szokás adni (velem megesett, furán nézett rám a pincér), de kerekíteni akkor is illik, ha felszámolták a 10% szervizdíjat. Sok országban viszont mind a mai napig divat, hogy a számla kerekítésén – vagy épp a számlába foglalt jatton felül – készpénzben is illik némi borravalót adni. Ebből az látszik, hogy egyetemes szabály nincs, érdemes utazás előtt az adott ország szokásairól külön olvasni. Egy útitanácsot mégis adnék: ha elégedettek voltunk a szolgáltatással, legyünk nagyvonalúak a borravalóval, de ha nem voltunk elégedettek, ne adjunk borravalót annak, aki nem érdemli meg.

Ha tetszett ez a cikk, borravalóként dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra. Ne feledd: ami neked semmiség, nekünk nagy dolog. Ez pedig tökéletesen ide passzol:

Fotók: Pexels, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr7818097800
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása