Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Sok magyar street food étteremmel van baj

2023. augusztus 10. - Ínyenc Fenevad

Az országszerte vizsgált 185 street food vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták; a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

street_food.jpg

A hatóság jelezte: több eljárás még folyamatban van, az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 000 forintot.

A közlemény szerint a nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó-létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. Az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák mellett az alkalmazottak sok esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást.

A hiányosságok között említette a Nébih, hogy nem vezettek naprakészen minden előírt dokumentumot, hiányzott az allergénekről való tájékoztatás, a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek, valamint jellemző hiba volt a szakosított tárolás hiánya.

Élelmiszereket elvétve kellett csak kivonni a forgalomból, elsősorban a nyomonkövethetőség hiánya miatt. Egy súlyosabb eset fordult elő, amikor 50 kiló húst kellett megsemmisíteni egy egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.

(MTI)

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr4918190463
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása