Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

8 netflixes sorozat a főzés és az ételek szerelmeseinek

2021. február 11. - Vérmes Ízvadász

Eleged van a mainstream sorozatokból, amiket az arcodba tol a Netflix? Végignézted már az utóbbi hetek slágereit, és vágynál már valami különlegesebb, de mégis minőségi műsorra? Összeszedtünk néhány show-t, amelyeket érdemes lecsekkolni, természetesen a konyhaművészet világából.

netflix_gasztronomia_sorozat3.jpeg

A koronavírusnak - bármennyire is nehéz elképzelni - akad bőven nyertese is. Ezek egyikei a streaming szolgáltatók, akik a lakosság nagy részének négy fal közé szorulásával számos új regisztrálót söpörtek be. Magamon is észreveszem, hogy szokványos tevékenységeim helyett a korábbinál többször találom magam a tv előtt, gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Miután még további hetek, de inkább hónapok, mire újra visszatérhetünk régi időtöltéseinkhez, érdemes bespájzolni - na nem WC papírral, hanem értelmes online tartalommal. A következő listában mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő műsort, igyekszünk kicsit megkönnyíteni a választást rövid összefoglalónkkal.  

Chef’s table

Ebben a sorozatban több évadon keresztül minden részben egy-egy séf életébe nyerhetünk bepillantást, akik egytől egyig top éttermek elismert szakácsmesterei. Kiderül, hogy jutottak az általuk képviselt magas szintre, hol és hogyan dolgoznak, és milyen elismerésekkel büszkélkedhetnek. A gourmet, fine dining iránt érdeklődők számára lesz különösen szórakoztató ez a sorozat, a gasztronómia csúcsa, művészi mivolta kerül itt főszerepbe, amely nem véletlenül kapott Emmy-jelölést. Egyik kedvenc részemben egy dél-amerikai séf mutatta meg, hogyan alkot meg különböző menüket, amelyek hozzávalóit kizárólag egy adott tengerszint feletti magasságon (például csak 500 és 1000 méter között) lehet megtalálni.

netflix_gasztronomia_sorozat4.jpeg

Street food-Latin America/Asia

Populárisabb vizekre evezünk, ez a sorozat a könnyebben emészthető kategóriába tartozik. Azokat a nézőket is leköti, akik nem feltétlenül konyhatündérek, de szeretik a jó ételeket. A fél órás részekben dél-amerikai és ázsiai (ki tudja, melyik földrész jöhet a folytatásban) régiók/országok nemzeti ételeit, kedvelt alapanyagagait, hagyományait ismerhetjük meg, legtöbbször streetfood árusok szemén keresztül. Hiszen valahol egy életforma ez, és a történetükön keresztül rájövünk, hogy egy egyszerű étel is lehet hány fantasztikus, és hogy mennyi olyan hely van, ahol az utcai kaják olcsóbbak, mintha magunkra főznénk. 

Az első részben például Thaiföldre utazunk és megismerkedhetünk azzal a Jay Fai-val, aki rákos omlettjét 40 év munkájával olyan szintre emelte, hogy Michelin csillagot kapott érte. 

Szeretnék hasonló érdekességekről olvasni? Kövess minket Facebookon és ne maradj le új bejegyzéseinkről!

American Barbecue Showdown

A következő két sorozat a húskedvelők ínyére lesz. Ebben a show-ban a klasszikus amerikai életérzés és a barbecue (melyről mi is írtunk) kap főszerepet egy főzőverseny keretében. Eszméletlenül nagy méretű húsokra, különleges, elfeledett alapanyagokra, egyedi sütési technológiákra számítsatok. Ehhez azért gyomor kell, én nem mindig néztem jószívvel, amikor mosómedvét, vagy éppen aligátort készítettek el. 

netflix_barbecue.jpeg

Chef’s table BBQ 

Első sorozatunkhoz képest itt nem a csipeszes fine dining lesz jó színben feltüntetve, hanem az amerikai életérzés és étkezési szokások kerülnek bemutatásra, sok szó esik a fatüzeléses technológiáról, és családi vállalkozások történetei hoznak minket közelebb a barbecue műfajhoz. 

Cooking on high

Egy főzőshow, amelyet egy titkos hozzávaló fűszerez meg: a cannabis. A verseny résztvevői beállva főznek, és az általuk elkészített ételekbe is be kell építeniük a marihuánát, és a vicces sütinél bizony kreatívabb fogásokkal kell előállniuk. 420- és konyhakedvelőknek kötelező, nem adok tippeket, hogy nézzétek. 

netflix_gasztronomia_sorozat2.jpeg

Somebody feed Phil

Újabb populárisabb, könnyű műfaj, ez a sorozat azoknak is ajánlott, akik a nappalijukból (is) szeretnek világot látni. A névadó Phil egy körutazás keretében kalauzol el különböző országokba, helyi finomságokat és embereket mutat be. Itt nem arról szó, hogy bizonyos ételt meddig érdemes szuvidálni, hanem hogy mit hol próbáljunk feltétlenül ki. Nyálcsorgatás garantált! 

netflix_gasztronomia_sorozat.jpeg

The Final table

Újabb főzőverseny, méghozzá a világ legprofibb séfjeivel. Minden részben egy adott nemzet jellegzetes ételét kell elkészíteni, természetesen valami újjal, kreatívval felruházva, de a hagyományokat tisztelve. A teljesség igénye nélkül sorra kerül Mexikó, Spanyolország, India, Olaszország, és a szívemhez legközelebbi (természetesen a magyar után) konyha, a francia is (igen, még mindig szeretem azokat a fránya békacomb-zabálókat). Minden részben más zsűri osztja az észt, mi pedig együtt izgulhatunk kedvenceinkért. 

Million pound menu 

Helyszínünk Manchester, Egyesült Királyság. Pop-up éttermek versenyeznek a befektetők kegyeiért, akik végül döntenek, hogy melyik vállalkozásba fecskendeznek nagy pénzt. Feszültségnek nem vagyunk híján, elgondolkodtató, hogy milyen (kis) dolgokon múlik a siker, és hogy a való világban erősebb kutya ba…..llag a siker felé. 2 évados sztori, körülbelül egy órás részekkel. 

netflix_fozomusor.jpeg

+1 Burnt (Az ételművész)

Bónuszként hozok egy filmet is, hátha valaki sorozatok helyett inkább ezt a műfajt részesíti előnyben. Megismerünk egy séfet, aki leszállópályán lévő karrierjét igyekszik összekapni, olyannyira, hogy 3 Michelin csillagos étterem születhet a történet végén. Bradley Coopert kapjuk főszereplőként, a másfél órás műsor pedig leköt, de azért nem vonul be a történelem legnagyszerűbb művei közé. 

Talán mondanom sem kell, hogy a lista nem véges, a Netflixen semminek nem szab határt, szóval ha kiegészítenétek a listát, nyugodtan írjátok meg Facebook kommentben, hogy mi hiányzik nagyon, és ha már ott jártok kövessetek is minket! Nyelvet tekintve a magyar felirat szerintem mindegyiknél adott, de megvallom, erre nem tenném a fejem, én angolul néztem őket. Ha pedig az általam megírtak csupán felét megnézitek, garantált, hogy hosszú időn keresztül ajánlani fogja a gasztro témájú tartalmakat kedvenc streaming szolgáltatónk. Jó nyálcsorgatást! 

Fotók: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6816422516
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása