Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Húsimádók, figyelem: Budapest egyik menő barbecue éttermében jártunk

2020. január 31. - Vérmes Ízvadász

2020-at írunk, de a hazai gasztronómiába még mindig nem sikerült igazán berobbannia. Sokak fejében nem jelent többet egy szószfajtánál, míg mások a kerti grillezésekre reflektálnak a fogalom hallatán. Pedig több ez annál, Amerikában például nem túlzás életérzésként emlegetni, s valami ilyesmit próbál elénk varázsolni egy megújult étterem Budapest belvárosában is, amit mi is kipróbáltunk. De mi is az a barbecue? Tegyük csak rendbe!

img_20200130_191019.jpg

Ha egy szópárral akarnám elintézni, hanyagul bedobnám a „slow and low” (lassan és alacsonyan) kifejezést. Ez a jelszava a konyhatechnológiának, amelynek keretében alacsony hőfokon, hosszú ideig készülnek a húsok. Tehát ha csinálsz egy erős faszenet, és kint a kertben elkezdesz rácson sütni egy jó tarját magas hőfokon, akkor kedves barátom, te grillezel. A barbecue húsok ezzel szemben úgynevezett szmókerben készülnek, melyek manapság akár otthoni használatra is beszerezhetők. A barbecue szószoknak az igazi barbecue-hoz nem sok köze van: megpróbálja visszaadni a füstös ízvilágot, de az eredeti BBQ eljárás során nem használnak ilyet - így a kipróbált húsoknak sincs ilyen íze.

De térjünk a lényegre, hiszen nemrég jöttem ki a Vígszinházzal szemben található RUB & ROLL BARBECUE-ból. Meglepően nagy az étterem, s érkezésemkor még jócskán akadt üres asztal, ez azonban vihar előtti csendnek bizonyult, hisz egy órával később már szinte fullon pörgött a hely (csütörtök kora estét írunk). A dekor nálam piros pontot érdemel – amerikai fílinget ígérnek, az abszolút megvan. A plafonról lámpává alakított whiskey-s üvegek lógnak, nagy képernyőkön követhetők a sportesemények, és Amerika-zászlót is találunk - elmaradhatatlan.

A menü zavarbaejtően sok lehetőséget kínál: levesek, saláták, bőségtálak, hamburgerek, grillhúsok, tépett szendvicsek és desszertek – s persze a BBQ, a fő profil. Mint ahogy azt a konyhavezetőtől megtudtuk, a marhaszegy és a sertésoldalas az abszolút sláger, úgyhogy én is ezt rendelem. Bár a klasszikus barbecue kultúra pont arról szól, hogy egy baráti társaság nem röstell órákig eltársalogni egy bubis víz mellett, amíg a hús elkészül, én azért nem örülnék, ha most kezdenék el füstölni a marhaszegyemet, aminek általában 14 óra kell… Szerencsére csak 20 percet kellett várnom, s ezalatt a konyhavezetőtől megtudtam, hogy a hely egyike a műfaj első hazai képviselőinek. Az indulás óta megszaporodtak a vendégek, számos állandó visszatérővel is büszkélkedhetnek, s közösségépítő eseményeikkel, oktató workshopjaikkal igyekeznek beépíteni a barbecue mozgalmat a köztudatba.

 

img_20200130_194718.jpg

Közben érkezik is a lényeg, letesznek elém egy első pillantásra igencsak ígéretes tálat. Vessünk csak gyorsan számot, mit kaptam: az öt órán át füstölt mangalicaoldalas mellett itt lapul a 14 órás marhaszegy, háromféle BBQ kolbász, valamint egy kiadós babragu.

Kezdem az oldalassal. Maradjunk annyiban, hogy a hús bőven meghálálta, hogy rászánták azt a 4 órát. Tényleg kivehető a füstös íz, belül puha, szinte szétolvad a nyelvemen, kívül pedig a pirultabb, vékony kéreg, amely valóságos kényeztetés az ízlelőbimbóimnak. Szorgalmasan próbálom mellé a szószokat, a kedvencem a barackos-tőzegáfonyás lesz. A marhaszegy hozta, amit hozni kell, az egyszerű, de nagyszerű jelzővel illetném, hiszen ez nincs agyonfűszerezve, hogy meglegyen a füstös íz. A kolbászok már markánsabbak, mint ahogy a babragu is, amelynek egészen egyedi ízvilága van. Sajnos ennek titkát nem voltak hajlandóak felfedni előttem, de ha nagyon hasonlítanom kellene valamihez, akkor citrusos ízvilágot mondanék (talán lime-mal turbóztak rajta).

img_20200130_193153.jpg

Elégedetten, tele hassal dőlök hátra. Ha szeretnétek minőségi húst enni, bátran térjetek be - persze csak ha bírja a pénztárcátok. Az árát tekintve ugyanis nem fog versenybe szállni a mellette üzemelő gyrosossal, viszont elmondásuk szerint az Egyesült Államok legkiválóbb alapanyagait használják, plusz a házi készítésű fűszerek és a gondos elkészítés abszolút rászolgál minden egyes forintra.

Ha még nem követsz minket Facebookon, ide kattintva megteheted! Ne maradj le semmiről.

Fotók: Ínyenc Fenevad

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2815447232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.02.02. 15:51:11

Barbecue (egy manapság itthon qrvára divatos (ellenben nagyon rosszul megkomponált) kifejezés. Itthon a legtöbb étterem ezzel a szóval operál - rosszul :)
Az eredeti jelentését Te magad is teljesen jól lrtad le "Bár a klasszikus barbecue kultúra pont arról szól, hogy egy baráti társaság nem röstell órákig eltársalogni"...

BBQ: a Bar be Queue rövidítése, a kifejezésben pedig rendesen benne van a jelnetése is.
A poszt (ahogy a blogod eddigi bejegyzései is) nekem nagyon tetszik, csak így tovább, örülök, hogy ilyen határokat feszegetsz!
süti beállítások módosítása