Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Szilveszteri ételek: mi hozza meg a szerencsénket?

2020. december 31. - Zabos Muffin

Az év utolsó napja a hagyományokat tekintve nagy jelentőséggel bír, hiszen az óévet magunk mögött hagyva egy új és talán jobb év elébe nézünk. Aki azt szeretné, hogy a következő éve szerencsés legyen, nem bízza a véletlenre. Milyen ételek hozzák meg a hőn áhított szerencsénket és a gazdagságot?

szilveszter.jpg

Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás. Így van ez a szilveszteri ételekkel is. Az év utolsó napján elfogyasztott ételekhez hiedelmek és jelentések is társulnak, amelyek a szerencsét és a bőséget hivatottak biztosítani az új évben. Korábbi bejegyzésünkben a bizarr karácsonyi ételek kerültek terítékre, most pedig egy szilveszteri szerencsehozó ételválogatással készültünk. 

12 szerencsehozó szőlőszem

A spanyoloknál a hagyomány szerint aki 12 szőlőszemet elfogyaszt, amikor éjfélt üt az óra (minden harangszónál egyet), a következő évben szerencsés lesz. Minden szőlőszem egy hónapot jelképez. A babona szerint akinek nem sikerül időben megennie mind a 12 szem szőlőt, annak a következő év szerencsétlenséget hoz. Eszerint tavaly szilveszterkor nagyon lassan nyelték a szemeket a spanyolok...

szolo_szilveszter.jpg

Gazdagságot hozó lencse

A lencse nálunk is szerencsehozó étel, a bőség és a gazdagság szimbóluma. A sok apró szem a pénzt szimbolizálja, tehát minél többet fogyasztunk belőle, annál szerencsésebbek leszünk. A lencséhez hasonlóan más, aprószemű étel, mint a bab, rizs is hasonló szerencsehozó tulajdonsággal van felruházva a hagyomány szerint. A lencsét gyakran disznóhússal tálalják. A népi hagyomány szerint ahogy a disznó “befelé túr”, úgy jöjjön befelé a szerencsénk is, ellenkezőleg a baromfival, ami csak elkaparná a szerencsénket.

Ha még nem követsz minket Facebookon, kattints ide, hogy azonnal értesülj az új bejegyzéseinkről!

lencse_szilveszter.jpg

A hal elviszi a szerencsét?

Nálunk kevésbé jellemző a halfogyasztás az év utolsó napján, ugyanis úgy tartják, hogy a hal elviszi a szerencsét. Ezt ugye nem szeretnénk. Más kultúrákban azonban nagyon népszerű szilveszteri étel, hiszen a hal a termékenységet, a hosszú életet és a nagylelkűséget szimbolizálja. A skandinávok, a németek és a lengyelek körében is nagyon népszerű étel, náluk pácolt heringek, olajos halak biztosan kerülnek a szilveszteri asztalra (meg máskor is).

hering_szilveszter.jpg

A szerencsét és boldogságot hozó rétes

Az ünnepek alatt az édes sütemények sem hiányozhatnak az asztalról. A hagyomány szerint ahogy a sült rétes csigavonalban csavarodik, úgy csavarodjon befelé a szerencsénk is, valamint ahány kásaszem van a bélesben, annyi pénzünk legyen az új évben.

retes_szilveszter.jpg

Marcipán malac

Németországban és Ausztriában az asztalt szilveszterkor szerencsehozó marcipán malacokkal dekorálják ki. A bécsi pékségek az év ezen szakaszában tele vannak malac formájú édességekkel.

marcipandiszno_szilveszter.jpg

Soba tészta

Japánban hagyományosan hajdinatésztából készült toshikoshi soba levest fogyasztanak. Az étel jelentése: az óévet lezárni és átlépni az új évbe. A hosszú, vékony tészták a hosszú, egészséges életet szimbolizálják.

toshikosi_soba_teszta_szilveszter.jpg

Fotó: Flickr/Megg

A mexikói Tamale

A tamale egy masa tésztából készült batyu hússal, sajttal töltve, amit kukoricahéjba csomagolnak és gőzölnek. Mexikóban tipikus ünnepi étel, amit az újév előtt a család nőtagjai összegyűlve készítenek el. Az év első napján menudot, azaz mexikói pacallevest fogyasztanak mellé.

tamale_szilveszter.jpg

Mindez természetesen csak babona, mi legalábbis azt valljuk, hogy az ember a saját szerencséjének a kovácsa. Ti milyen ételeket esztek szilveszterkor? Írjátok meg nekünk Facebook kommentben vagy e-mailben. Ha tetszett a bejegyzés kövessetek minket továbbra is! Az új évben is sok tartalommal jelentkezünk.

Forrás:

Fotó: Pexels, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2816359278
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása