A karácsonyi időszak legjobb része a finomabbnál finomabb ételek készítése és az evés-ivás. A nálunk megszokott karácsonyi ételekhez képest a világ más tájain azonban elég hajmeresztő, vagy egyszerűen csak számunkra furcsa ételeket fogyasztanak karácsonykor.
Minden nemzetnek megvan az idők során kialakult kultúrája és hagyományai, tehát a karácsonyhoz kapcsolódó menüsor is változatos. Az, hogy kinek mi az ízletes és gusztusos, tudjuk, hogy csupán nézőpont kérdése, mégis az alábbi ételek közül néhány tuti nem kerülne soha a tányérunkra. Egészen érthetetlen, hogy egyik-másik hogyan vált karácsonyi étellé.
A norvég Smalahove
Persze mi is eszünk furcsaságokat, mint például a kocsonya, amiből a disznó füle, vagy körme kandikál ki, de a norvégok sem piskóták a karácsonyi asztalról az arcodba bámuló füstölt bárányfejjel. Hagyományosan a vidéki, szegény emberek étele volt a sózott és szárított bárányfej. Az ételt az elkészítési módja teszi érdekessé. A fejet kettéhasítják, az agyat eltávolítják, darabokat két napig vízben áztatják, majd sózzák a fejet, szárítják és füstölik. Ezután megfőzik vagy párolják, és kész is a Smalahove.
Fotó: Flickr/Svein Halvor Halvorsen
Hernyó, mint ízletes fogás
Dél-Afrikában a mopane hernyó a kedvelt karácsonyi étel, amit vagy megszárítva eltesznek télre, vagy ropogósra sütve hagymával, paradicsommal és chilivel tálalnak az ünnepi asztalon. Eredetileg szükségből ették, nem pedig azért, mert olyan ízletes lenne, hiszen a szűkös időkben fontos proteinforrást jelentett (ezt Bear Grylls óta mi is tudjuk). A hernyók begyűjtése pont a karácsonyi időszakra esik, az évek során így ünnepi étellé vált.
Még nem követsz minket Facebookon? Ide kattintva megteheted. Ne maradj le semmiről!
Fotó: Flickr/NH53
Fókabőrbe varrt madarak
Grönlandon az inuit karácsonyi menü két furcsaságot is tartogat. Az egyik csemege a „mattak”, ami agyaras cethal- vagy bálnabőr, alatta jó vastagon húzódó zsírréteggel. A másik ínyencség a „kiviak”, amihez két dolog kell: fókabőr és madarak. A fókát teljesen kipucolják, majd a fókabőrbe fókazsírral megkent madarakat tesznek, amit az összevarrt bőrben elásva hónapokon keresztül érlelnek. Miután letelt a fermentálási időszak, a madarakat kiszedik a bőrből, megpucolják, majd elmajszolják. Megnéztem, hogyan falatoznak a madarak „finom, puha” húsából. Aki bátor annak tessék itt egy kis ízelítő.
Mattak. Fotó: Flickr/Mikael Espensen
Kiviak Fotó: Flickr/Pablo Sánchez Torreiro
KFC csirke Karácsonyra
A karácsonyi KFC csirke ötlete az első japán KFC étteremvezetőtől, Takeshi Okawartól származik. Az ötlet azért (is) honosodhatott meg és válhatott népszerűvé, mert Japánban kevés a keresztény, így nem is alakultak ki náluk olyan erős vallási hagyományok, mint például nálunk. Manapság hónapokkal előre le kell adni a rendelést, ha valaki KFC csirkét akar falatozni karácsony idején.
Fotó: Flickr/RapidCancel
A finn maksalaatikko
Gondoltatok már arra, hogy a májat édesen egyétek? A finnek igen. A maksalaatiko (rakott máj) nevű ételük többek között apróra vágott főtt májból, rizsből és mazsolából készül, amit cukorsziruppal leöntve sütnek meg és vörösáfonya lekvárral tálalják. Hagyományosan karácsonyi étel volt, de ma már általánosan bármikor fogyasztják. Az iskolai menzákra is bekerült, de nem lett túl közkedvelt, a diákok a legnépszerűtlenebb ételnek választották. Megértjük.
Fotó: Flickr/Elaine Ashton
Izlandi erjesztett rája
Izlandon december 23-án, Þorláksmessa ünnepén fogyasztják a Kæst skata nevű ételt. A ráját homokba ásva 6 hónapon keresztül erjesztik, ettől nyeri el a jellegzetes aromáját. A hal szúrós szagát sóval mérséklik. Az ételt általában főtt krumplival, fehér répával, bárányzsírral és vajas rozskenyérrel együtt tálalják, amihez még lecsúszik egy kis tradicionális finn pálinka és néhány korsó hideg sör.
Fotó: Flickr/Frida Eyjolfs
Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló érdekességekről, kövess minket Facebookon is.
Forrás:
Nyitókép: Pixabay