Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Bajban vannak az éttermek és szállodák Magyarországon

2020. október 15. - Zabos Muffin

A tavaszi járványhelyzet után egyértelmű volt, hogy a nyár nem hoz a tavalyihoz hasonló számokat a turisztikai szektorban. Utazni ugyan lehetett a nyári hónapokban, elég csak a magyarok Horvátországba özönlő tömegeire gondolni, de a külföldi vendégforgalom nagymértékben csökkent az előző évekhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából kiderül, mekkora volt a visszaesés, és hogy a zsúfoltnak hitt augusztus legalább részben kompenzálni tudta-e az év többi részében kieső bevételeket.
balaton.jpg

A KSH közlése alapján az augusztusi vendégéjszakák száma 33%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez nagyon csúnya visszaesés.

Külföldi vendégek

A koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek száma 73, a vendégéjszakáké 71%-al esett vissza. Országszerte a szálláshelyekre 204 ezer vendég érkezett, akik 607 ezer vendégéjszakát töltöttek el nagyrészt szállodában vagy kempingben. Szállástípusok szerint a közösségi szálláshelyeken történt a legnagyobb, 84%-os visszaesés, míg a szállodákban töltött éjszakák száma a negyedére, az üdülőháztelepeken, kempingekben és a panziókban 54-58%-os volt a visszaesés.

Belföldi vendégek

Nem meglepő módon a legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt. Aki a külföldi nyaralás helyett a Balatont választotta augusztusban, az tudja miről beszélek, amikor azt mondom, hogy ennyi embert rég láttam a magyar tengernél.  Aki az utolsó pillanatban kapott észhez, hogy szállást foglaljon, annak bizony már csak néhány borsos áron kiadó szállást sikerült találnia.

Ha te is úgy gondolod, hogy az idei nyár sokkal zsúfoltabb volt a tavalyinál, akkor ugyanúgy tévedsz, mint én.

A statisztikai adatok szerint ugyanis a belföldi vendégek és az eltöltött éjszakák száma is csökkent, de jóval kisebb arányban a külföldihez képest. A belföldi vendégek száma 1,4, míg a vendégéjszakák száma 2,1%-al volt kevesebb, mint tavaly augusztusban. Ne feledjük, a legtöbb szakember növekedésre számított az elhalasztott utazások és a nehézkes külföldi utak belföldi helyettesítése miatt. Nekik sem lett igazuk.

A vendégszám 916 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziók után a szállodákban és a kempingekben is megfordult az előző hónapok trendje: több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek a vendégek, ahol a növekedés mértéke 2,8%-os volt. A panziókban 13, a kempingekben 15%-kal több éjszakát regisztráltak. A teljes ágazat visszaesését a közösségi szálláshelyek visszaesése eredményezte, itt az előző év augusztusi forgalomnak csak a fele jelentkezett idén.

Azaz a szállodák és éttermek még nyáron is visszaesést tapasztaltak a tavalyi nyárhoz képest, így a tavaszi kieséseket sem tudták egy kiugró augusztussal pótolni, és feltételezhetően sokan nem tudtak félretenni az őszi második hullámra sem. Ősszel pedig a határzár és a rossz járványhelyzet miatt minden bizonnyal tovább romlott a helyzetük.

Ha olvasnátok éttermi beszámolókat is, valamint ételekkel kapcsolatos érdekességeket, kattintsatok ide és kövessetek minket!

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6816231314
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása