Édes Harapás korábban már jelentkezett itt a blogon egy tortarecepttel - ha tetszett a tiramisu torta, akkor ezt is nagyon szeretni fogod. Krémes, gyümölcsös, és egy kis keksszel is megbolondíthatod. Ami pedig a legjobb benne, hogy cukormentes, így diabéteszesek is fogyaszthatják és akár a diétádba is belefér.
Ez a recept is sütés nélküli, ezért teljesen kezdők is könnyen elkészíthetik. Szuperédes, hűsítő finomság egy kellemes nyári délutánon (mondjuk nem pont a mostanin, ez inkább őszi délutánnak néz ki). Könnyű, nem telít el úgy, mint egy piskóta alapú torta, így kifejezetten jó ebéd utáni édesség. És hát kinek ne akadna meg a szeme egy ilyen gyönyörű, természetes lila színben pompázó tortán?
Én cukormentes keksszel díszítettem a tetejét, illetve körben is, ami szerencsére már szinte bármelyik kisboltban megkapható. Remélem ízleni fog, az elkészítéséhez sok sikert kívánok és legyen édességben gazdag napotok!
Hozzávalók 22 cm-es tortához (16 cm-eshez mindennek a fele)
Alap
- 250 g cukormentes édes keksz
- 15 g olvasztott vaj vagy margarin
Sajtkrém
- 4dl habtejszín
- 250 g mascarpone
- fél citrom reszelt héja (ízlés szerint mehet akár a leve is, vagy egész citrom)
- 70 g eritrit
- 15 g zselatin (0,5 dl forró vízben elkeverve)
Áfonyazselé
- 250 g áfonya
- 15 g zselatin (0,5 dl forró vízben elkeverve)
Elkészítés
- Ledaráljuk az édes kekszet (ha nincsen daráló vagy aprító, akkor akár uzsonnás zacskóban sodrófával is összetörhetjük). Ezután összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a sütőpapírral (csak alul) kibélelt formába belenyomkodjuk. A formát a krém elkészítéséig betesszük a hűtőbe.
- A 250 gramm mascarponéhoz hozzáadjuk fél citrom reszelt héját, majd az eritritet, és gépi habverővel habosítjuk.
- Felverjük a habtejszínt.
- A zselatinport forró vízben feloldjuk, majd a mascarpone krémhez keverjük (2-3 teáskanál krémmel elkeverjük, majd ezt hozzáönthetjük a teljes adag mascarponéhoz).
- A felvert habtejszínt óvatosan (spatulával) a zselatinos mascarpone krémhez keverjük.
- Az összekevert masszát önthetjük is a kekszalapos formába. A tetejét szépen érdemes elegyengetni (kb. 3-4 órára érdemes hűtőbe tenni.)
- Amíg a torta pihen a hűtőben, az áfonyát felrakjuk forralni a tűzhelyre. Kb. fél dl vizet adhatunk hozzá.
- Miközben az áfonya fő, a zselatint feloldjuk a fél deci forró vízben. Közben azonban figyelni kell az áfonya kevergetésére.
- Ha már kellően krémes állagú lett az áfonya, levesszük a tűzről, majd hozzávekerjük a zselatint.
- Ezután a zselatinos áfonyát hagyjuk hűlni, hiszen teljesen forrón nem önthetjük a hideg sajttortára. Figyelni kell, hogy a zselatin ne húzza össze teljesen.
- Ha már kihűlt az áfonyaöntet, tehetjük is a sajttortánkra és mehet vissza a hűtőbe még kb. 1 órára.
- A tetejét és az oldalát tetszés szerint díszíthetjük.
Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra! A cikk szerzőjének, Csak Még Egy Harapásnak az insta oldalát pedig itt tudod bekövetni.
Fotók: Csak Még Egy Harapást