Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Itt egy sütés nélküli, cukormentes sajttorta nyári délutánokra

2020. július 25. - Ínyenc Fenevad

Édes Harapás korábban már jelentkezett itt a blogon egy tortarecepttel - ha tetszett a tiramisu torta, akkor ezt is nagyon szeretni fogod. Krémes, gyümölcsös, és egy kis keksszel is megbolondíthatod. Ami pedig a legjobb benne, hogy cukormentes, így diabéteszesek is fogyaszthatják és akár a diétádba is belefér.

sajti_1.jpg

Ez a recept is sütés nélküli, ezért teljesen kezdők is könnyen elkészíthetik. Szuperédes, hűsítő finomság egy kellemes nyári délutánon (mondjuk nem pont a mostanin, ez inkább őszi délutánnak néz ki). Könnyű, nem telít el úgy, mint egy piskóta alapú torta, így kifejezetten jó ebéd utáni édesség. És hát kinek ne akadna meg a szeme egy ilyen gyönyörű, természetes lila színben pompázó tortán?

Én cukormentes keksszel díszítettem a tetejét, illetve körben is, ami szerencsére már szinte bármelyik kisboltban megkapható. Remélem ízleni fog, az elkészítéséhez sok sikert kívánok és legyen édességben gazdag napotok!

 Hozzávalók 22 cm-es tortához (16 cm-eshez mindennek a fele)

Alap

  • 250 g cukormentes édes keksz
  • 15 g olvasztott vaj vagy margarin

Sajtkrém

  • 4dl habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • fél citrom reszelt héja (ízlés szerint mehet akár a leve is, vagy egész citrom)
  • 70 g eritrit
  • 15 g zselatin (0,5 dl forró vízben elkeverve)

Áfonyazselé

  • 250 g áfonya
  • 15 g zselatin (0,5 dl forró vízben elkeverve)

Elkészítés

  1. Ledaráljuk az édes kekszet (ha nincsen daráló vagy aprító, akkor akár uzsonnás zacskóban sodrófával is összetörhetjük). Ezután összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a sütőpapírral (csak alul) kibélelt formába belenyomkodjuk. A formát a krém elkészítéséig betesszük a hűtőbe.
  2. A 250 gramm mascarponéhoz hozzáadjuk fél citrom reszelt héját, majd az eritritet, és gépi habverővel habosítjuk.
  3. Felverjük a habtejszínt.
  4. A zselatinport forró vízben feloldjuk, majd a mascarpone krémhez keverjük (2-3 teáskanál krémmel elkeverjük, majd ezt hozzáönthetjük a teljes adag mascarponéhoz).
  5. A felvert habtejszínt óvatosan (spatulával) a zselatinos mascarpone krémhez keverjük.
  6. Az összekevert masszát önthetjük is a kekszalapos formába. A tetejét szépen érdemes elegyengetni (kb. 3-4 órára érdemes hűtőbe tenni.)
  7. Amíg a torta pihen a hűtőben, az áfonyát felrakjuk forralni a tűzhelyre. Kb. fél dl vizet adhatunk hozzá.
  8. Miközben az áfonya fő, a zselatint feloldjuk a fél deci forró vízben. Közben azonban figyelni kell az áfonya kevergetésére.
  9. Ha már kellően krémes állagú lett az áfonya, levesszük a tűzről, majd hozzávekerjük a zselatint.
  10. Ezután a zselatinos áfonyát hagyjuk hűlni, hiszen teljesen forrón nem önthetjük a hideg sajttortára. Figyelni kell, hogy a zselatin ne húzza össze teljesen.
  11. Ha már kihűlt az áfonyaöntet, tehetjük is a sajttortánkra és mehet vissza a hűtőbe még kb. 1 órára.
  12. A tetejét és az oldalát tetszés szerint díszíthetjük.

sajti2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra! A cikk szerzőjének, Csak Még Egy Harapásnak az insta oldalát pedig itt tudod bekövetni.

Fotók: Csak Még Egy Harapást

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr416077438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása