A tiramisu rendkívül kedvelt Magyarországon (még ha az sokszor nem is feltétlenül az eredeti receptet követi), és hát egyben nagy tortarajongó nemzet is vagyunk. Van egy jó hírünk – nem kell választanod, hogy egy szelet tortát, vagy egy könnyed tiramisut egyél, mert a tiramisutorta magában foglalja mind a kettőt. Az Ínyenc Fenevad házicukrásza, Édes Harapás most azt is megmutatja, ő hogyan csinálja a tiramisut, ami amellett, hogy egész jól néz ki (a képek magukért beszélnek), még rettenetesen finom is. Nézzük!
Hozzávalók 22 cm-es tortához (16 centishez mindennek a fele)
Az alaphoz:
- 200 g édes keksz
- 50 g olvasztott vaj
A krém:
- 5 tojássárgája + 100 g cukor (16 cm-eshez 3 tojássárgája + 50 g cukor)
- 3 tojásfehérje + 80 g cukor (16 cm-eshez 2 tojásfehérje + 40 g cukor)
- 500 g mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 14 g zselatin (16 cm-eshez 8 g)
- 2 csomag babapiskóta (attól függ, hogy körbe szeretnéd-e rakni)
Elkészítés
- Az édes kekszet ledarálom, majd az olvasztott vajjal összekeverem, és ezt a (csak alul) sütőpapírral kibélelt formába jól belenyomkodom. Ezután a krém elkészítéséig a formát hűtőbe teszem.
- A tojásfehérjét a cukorral egy tálban kemény habbá verem.
- A tojássárgáját egy másik tálban krémes állagúra dolgozom, amíg a színe ki nem világosodik.
- A tojássárgás krémhez hozzákeverem a mascarponét.
- Ezután spatulával a tojáshabot is óvatosan hozzákeverem, figyelve arra, hogy a habot ne törjem össze.
- Egy külön tálban felverem a habtejszínt (tehéntejből készült tejszínt válasszunk, mert azzal könnyebb dolgozni, de vigyázni kell, hogy ne köpüljük vajjá), majd ezt is a krémhez keverem.
- Fél deciliter forró vízben felolvasztom a zselatint, amihez a 2-3 kanál krémet először hozzákeverem, majd ezt öntöm a krémes tálba. Ezt alaposan összekeverem, hogy a zselatint jól összedolgozzam a krémmel.
- Közben lefőzök kb. 2 dl kávét, amibe majd a babapiskótát fogom forgatni.
- Kiveszem a hűtőből a keksz alapot a tortaformában, majd egy adagot a krémből beleöntök.
- A babapiskótákat beleforgatom a kávéba, majd behelyezem a formába. Ezután jön még egy adag krém és így rétegzem tovább. Olyan vastag krémréteget rakunk, amilyen jól esik, de arra figyelni kell, hogy a legfelső réteg mindenképpen krém legyen.
- Egy éjszakára (de minimum 5-6 órára) hűtőbe rakom.
- Másnap a hűtőből kivéve, vajas késsel végigmegyek a forma belső oldala mentén, hogy könnyen le tudjam venni a tortakarikát.
- Ezután szita segítségével megszórom egy kis holland kakaóporral.
- Az oldalára sorban babapiskótákat rakok, majd összekötöm egy szalaggal (persze ez opcionális).
- Tetszés szerint díszítem, és már tálalhatom is.
Az Ínyenc Fenevad ezennel elindítja a "Tortaszombat" nevű tematikus cikksorozatot. Ebből már könnyű kitalálni, hogy szombatonként pazar tortareceptekkel jelentkezünk majd, hogy még szebb legyen a hétvége. Azt nem ígérjük, hogy minden szombaton lesz egy torta, mert akkor inzulinsokkot kapnánk, de ha blogunk cukrásza, Édes Harapás alkot egy remekművet, akkor biztosan jelentkezünk vele! Ne maradj le a Tortaszombat egy alkotásáról sem, kövess minket Facebookon is!
Ha érdekelnek a torták, édességek, kövesd Édes Harapás Instagram oldalát. Receptekért, étteremkritikákért kövesd az Ínyenc Fenevadat!
Fotó: Édes Harapás