Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Üde tavaszi fogás: narancsos sütőtökkrémleves

2020. május 10. - Ínyenc Fenevad

Vége van már a szezonnak, de még mindig lehet elvétve találni a piacokon és boltokban sütőtököt. Itt van tehát az alkalom, hogy még főzzünk egy jó sütőtökkrémlevest, de az évszakhoz és az időjáráshoz illően elkészítve. Én alapvetően kétféleképp készítem a sütőtökkrémlevest: van egy klasszikus őszi, és egy jól bevált tavaszi receptem a szezon utolsó heteire – ez utóbbit fogom most bemutatni.

sutotokkremleves2.jpg

Ez a fajta sütőtökkrémleves abban különbözik a másiktól, hogy ez kifejezetten édes. Ha te nem szereted édesen, akkor ez a recept nem neked szól, de ha nyitott vagy az új dolgokra, akkor olvasd el, hogyan készítem tavasziasra a sütőtökkrémlevesemet. 

Kifejezetten nem kedvelem, amikor a sűrű krémlevesekbe, főzelékekbe cukrot raknak – azt az ételt, ami egyébként sóért kiált (például a tökfőzelék vagy a sóska), teljesen felesleges cukorral elrontani, a magyar népléleknek viszont valamiért mégis erre van szüksége. Én az édes ízt kívánó ételekbe sem teszek cukrot – a cukornak a süteményekben a helye, azt vallom. Valahogy undorodom a gondolattól, hogy az ételbe cukrot tegyek. Így hát ebbe a receptbe sem teszek egyetlen kanállal sem. De akkor mitől lesz édes – kérdezhetitek. Nézzük meg!

Ha érdekelnek az izgalmas receptek és a gasztrovilág különlegességei, kövess minket Facebookon is, hogy értesülj új bejegyzéseinkről! 

Az én receptem egészen egyedi, sem az ízével, sem az egyes általam használt hozzávalókkal nem találkoztam még korábban, amit nem értek, mert egyik-másik annyira passzol a sütőtökhöz, hogy azt elmondani sem lehet. Lesznek elsőre furcsának tűnő hozzávalók, de higgyétek el, profi innovátor vagyok, és büszkén állítom, kifejezetten jó az ízérzékem: legtöbbször szerencsére érzésből megtalálom az összeillő dolgokat. Az alábbi receptnek is a harmónia adja a sikerét – aki megkóstolta, mindenki elalélt.

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök, vagy 1 nagynak a fele,
  • 1 nagy darab édesburgonya,
  • 1 szép póré- vagy fehér hagyma,
  • 2 érett narancs,
  • 1 evőkanál méz,
  • só (mert ez mindenbe kell)
  • pici bors
  • tejszín (opcionális)
  • vaj
  • tökmag a díszítéshez (opcionális)
  • sajt a feltéthez (ez is elhagyható, de ha használtok, akkor egy semlegesebb ízű darabot válasszatok)

Hozzávalók az alapléhez:

  • 2 nagyra nőtt sárgarépa,
  • 1 nem annyira nagyra nőtt petrezselyemgyökér
  • 1 alma
  • 1 fej vöröshagyma félbevágva
  • 1 zsenge karalábé (elhagyható),
  • 5-6 darab szegfűszeg.

Elkészítés:

  1. A sütőtököt szeleteljétek fel, mindenféle fűszerezés nélkül tegyétek oda sülni. A magházát ne dobjátok ki, kell majd az alapléhez. Süssétek készre. Érdemes jóval a többi munkafolyamat előtt megsütni, hiszen egyrészt a forró tököt nem kényelmes dolog a kezünkben tartani, amikor kikanalazzuk, másrészt így az alapléhez hozzá tudjuk majd tenni annak héját is, ha nem sütöttük szénné.
  2. A répát, petrezselymet, almát, karalábét vágjátok rusztikusra, és a szegfűszeggel, félbevágott hagymával és a tök magházával együtt kezdjétek el főzni. Az alma nagyon jót tesz neki, és édeskés ízével a karalábé is remekül passzol a lébe. Ha jól csináltátok, akkor egy értelmezhetetlen, de karakteres ízű lét kaptok a végén. Ha a tök készre sült, akkor a héja is mehet hozzá.
  3. Amikor már a tök elkészült, és az alaplé zöldségei is kiadták magukból, amit kiadhattak, akkor az apróra vágott póréhagymát egy fél kocka vajon kezdjétek el pirítani, lassú tűzön. Nem apróra égett hagymadarabokat akarunk, hanem összeérett aromákat. Vajjal nehéz sütni, ezért hozzáadhattok egy pici napraforgóolajat is, jóban lesznek. 
  4. Amikor a hagyma már veszített a frissességéből, de még nem üveges, adjatok hozzá egy evőkanál mézet – a vajjal és a hagymából kisülő aromákkal remek kombót alkot. 
  5. Amikor a hagyma üveges, adjátok hozzá az apróra felkockázott édesburgonyát, és lassú tűzön, kevergetés mellett addig süssétek, míg meg nem puhul picit. Mehet rá a só ízlés szerint, és egy nagyon pici bors (nem szabad dominálnia az ételben).
  6. Ekkor mehet hozzá a két kifacsart narancs leve, és főzzétek együtt 5-10 percig, amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul. 
  7. Ha az édesburgonya már puha, mehet bele a héjából kikanalazott tök. Ezzel együtt adjátok hozzá a leszűrt alaplét is, hogy bőven ellepje a tököt. Előbb keverjétek el jól, majd botmixerrel varázsoljátok az egészet homogénné.
  8. Ezután hagyjátok, hogy még 10 percet lassú tűzön főjön. Ha tejszínt is tesztek hozzá, azt a vége előtt 5-6 perccel kell úgy, hogy egy külön tálban a forrásból visszahűlt leveshez keveritek, majd így adjátok hozzá.
  9. Kész is vagyunk. Tálalhattok mellé pirított kenyérkockákat, frissen pirított tökmagot, megszórhatjátok vastagra reszelt sajttal – szinte bármilyen konzervatívabb ízvilágú sajt jó lesz hozzá, én legutóbb például edamit használtam, de ementálit már például nem ajánlanék hozzá az itthon ismertebb sajtok közül (trappistát meg elvből nem írok, mert amit ma trappistaként vesz a magyar sajtfogyasztók 70%-a, az… na mindegy).

Remélem, a recept elnyerte a tetszéseteket! Ha kíváncsi vagy egyéb érdekes receptjeinkre, vagy az innovatív megoldások helyett a pontos, tradicionális konyhaművészet kedvelője vagy, arra is találsz recepteket oldalunkon. Kövess minket Facebookon, hiszen hamarosan újabb izgalmas, érdekes receptekkel rukkolunk elő – legközelebb például a vad ízek kedvelőinek adunk tippet egy remek magyaros fogásra, de mutatunk egy tradicionális olasz és egy tradicionális brit-indiai receptet is. Tartsatok velünk!

Fotó: Ínyenc Fenevad

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3815675820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása