Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Édes sütőtök: hogyan válasszunk jót?

2024. december 09. - Ínyenc Fenevad

A sütőtök az őszi-téli időszak egyik kedvelt csemegéje, amely nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. Ám sajnos nem minden sütőtök egyformán édes, ezért érdemes tudni, hogy hogyan választhatjuk ki a legjobbat. Emellett megvizsgáljuk, milyen élettani előnyei vannak a sütőtök fogyasztásának.

igy_valasszunk_edes_sutotokot.jpg

Nyáron dinnye, télen sütőtök: nagyjából így tudom leírni az életemet. Azon túl, hogy aránytalanul nagy, nehéz és kemény terményekről van szó, van még egy közös dolog a tökben és a dinnyében: mindig epekedve reméljük, hogy sikerült édeset választani belőlük. A dinnye esetén már leírtam, mire kell figyelni, most megpróbálom ugyanezt a tökkel. Fontos hozzátennem: utóbbival kevesebb a tapasztalatom, de az innen-onnan megszerzett ismeretanyag mellett azért megmutatom majd azt is, nekem mi vált be.

Hogyan lehet megállapítani, hogy a sütőtök édes?

Hajjaj, az olyan édes, hogy jövő héten is visszajön!

– mondta nekem egy öreg hölgy, aki az egyik fővárosi piacon árul sütőtököt hetente egy nagyon erősen narancssárga sütőtökről. Igaza lett, tényleg nagyon édes volt (mondjuk ettől még nem mentem vissza).

Az első árulkodó jel ugyanis a kanadai sütőtök esetén a színe. Az érett sütőtök általában élénk, egyenletes narancssárga színű. Minél mélyebb a szín, annál valószínűbb, hogy édes. Ez az, ami nekem teljesen bevált eddig: minél „pirosabb” volt a tök, annál biztosabb voltam benne, hogy édes lesz, és ez így is volt. Ez egyaránt igaz a külsejére és a húsára is, tehát akkor is működik, ha nincs felvágva. Bárcsak a dinnyénél is ilyen könnyű lenne.

edes_sutotok_igy_valasszunk.jpg

Árulkodó lehet még a héj keménysége: a vastag és kemény héj állítólag jó jel. Ha a héj túl puha, az azt jelentheti, hogy a tök túlérett vagy rossz minőségű. Ahogy a dinnyét, úgy a tököt is érdemes lehet megkopogtatni. Az érett tök állítólag mély, üreges hangot ad. Meg lehet nézni a szárát is, az érett sütőtök szára száraz és barna. A zöld szár arra utal, hogy a tök még nem teljesen érett. A sütőtök emellett legyen nehéz a méretéhez képest, ami arra utal, hogy tele van hússal, és nem szivacsos belül.

A fenti tippek közül a legfontosabb a szín: ha nagyon erős, sötét narancs színe van, a tök vélhetően édes lesz. Nekem különösen a kanadainál jött be ez a dolog, ott nagyon látványos lehet a különbség szemre is édes és nem édes tök között, míg a nagydobosinál inkább a héj karcolgatása jöhet be (bár ilyen fajtát ritkábban eszem, holott valójában jobban szeretem).

Ugyanakkor van olyan népi hiedelem is, amire nem érdemes apellálni: ez pedig a fagy és a sütőtök kapcsolata. Nem teljesen légből kapott dolog ez, de nehogy azt gondold, hogy a fagy beálltával biztosan jó tököt kapsz: egyrészt ez a kapcsolat nem egyértelmű, másrészt a tök elég sokáig eláll, így nem lehetsz benne biztos, hogy a decemberben vásárolt tököt nem október közepén szedték, amikor még 15 fok volt.

Emellett még egy dolgot tudok neked tanácsolni, bár ez kevésbé etikus: ha tudod, kóstold meg nyersen a tököt. Ez azért nem etikus, mert mégsem kezdjük el a körmünkkel csipdesni a zöldségesnél kitett nyers tököt, mindenesetre jó, ha tudod: ha a tök nyersen nem édes, sütve sem lesz az.

hogyan_valasszak_jo_es_edes_sutototokot.jpg

A sütőtök egészséges, nemcsak finom

Végezetül pedig szóljunk arról is, hogy remek íze mellett miért érdemes a sütőtököt fogyasztani: a sütőtök ugyanis nemcsak finom, hanem számos jótékony hatással is bír az egészségre:

  1. Vitaminokban gazdag: Magas A-vitamin-tartalma támogatja a látást, különösen rossz fényviszonyok között. C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert.
  2. Antioxidánsok forrása: A sütőtökben található karotinoidok, mint például a béta-karotin (ettől narancssárga) erős antioxidánsok, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Azt pedig mindenki tudja ugye, hogy a szabad gyökök gonoszak.
  3. Rosttartalom: A sütőtök magas rosttartalmú, ami segíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. Próbálj belőle megenni három kilót, rögtön megérted, miről beszélek.
  4. Kalóriaszegény: Fajlagosan alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás diétázóknak. Persze itt is csak a mértékletesség a járható út: ha megeszel egy egész tököt egy este, az nem segíti a fogyásodat.
  5. Szív- és érrendszeri egészség: A benne található kálium segít fenntartani a vérnyomás egyensúlyát, míg az antioxidánsok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  6. Gyulladáscsökkentő hatás: A sütőtökben található tápanyagok segítenek csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

Fogyasszunk belőle minél többet, mert kiváló ételről van szó, amely az egészségre is jótékony hatással van. Ha pedig betalálunk egy íztelen példányt, ne adjuk fel: a fentieket figyelembe véve válasszunk legközelebb, és akkor talán nagyobb sikerrel járunk.

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le további hasonló érdekességeinkről.

Fotók: Freepik

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr5918747766
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása