Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Egészséges élelmiszer vagy csak egy új divat? Ezt kell tudni a tofuról

2024. augusztus 18. - Zabos Muffin

A tofu az ázsiai konyha egyik népszerű alapanyaga, de ma már világszerte fogyasztják. Ettől függetlenül eléggé megosztó – valaki vagy nagyon szereti, vagy egyáltalán nem, nem ismerek olyat, aki a kettő között mozogna. Pedig egy nagyon változatos és sokoldalúan felhasználható alapanyagról van szó. De miből is készül pontosan, egészséges-e, és milyen ételeket lehet belőle készíteni? Erre adunk választ a cikkben.

ezt_kell_tudni_az_egyre_nepszerubb_tofurol.jpg

Én kifejezetten szeretem a tofut, bár még csak ismerkedő fázisban vagyunk, folyamatosan tanulom a jobbnál-jobb felhasználási módokat, hogy elszakadjak a simán szójaszószban megsütött verziótól. Tudtátok például, hogy édes pudingot is lehet belőle készíteni? Ennek hamarosan hozom is a receptjét, mert már kipróbáltam és baromi finom lett. Sokan az egyedi és markáns íze miatt nem szeretik, pedig ha jól van elkészítve, akkor kiváló alapanyaga lehet finom ételeknek. De mielőtt erre rátérnénk, elmondom miből és hogyan készítik a tofut.

Mi a tofu?

A tofu, más néven szója tofu vagy szójatúró egy hagyományos ázsiai élelmiszer, amit szójatejből készítenek. A tofu a szójatej alvadása során képződik, ami végül különböző szilárdságú tömbökben kerül az üzletek polcaira. Én korábban csak a tömör formáját ismertem, amit a népszerű szupermarketekben is kaphatunk, pedig más formája is van: az egészen szétmálló, lágy állagú termék (amit silken tofu néven találsz meg a neten és a boltokban) elsősorban a városban a kis ázsiai boltokban, vagy a kínai negyedben lelhető fel. Gyakran használják magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt hús alternatívájaként a vegetáriánus és vegán étrendben, de számos hagyományos ázsiai étel is tartalmazhat tofut.

Az éttermi beszámolók, más nemzetek ételeinek bemutatása és receptek mellett néha ehhez hasonló érdekes témákkal is készülünk. Ha szívesen olvasol tőlünk ilyet is, kövess minket Facebookon és Instagramon a plusz tartalmakért. 

Miből is készül akkor a tofu?

A tofu alapanyaga a szójabab, amelyből először szójatejet készítenek. A szójatej elkészítéséhez a szójababot megmossák, majd áztatják, őrlik és forralják. Ezután a szójatejhez alvadásgátlót, például kalcium-szulfátot vagy magnézium-kloridot adnak, hogy megkössön és alvadjon. A szója törmeléke és a folyadék elválik, majd megkapjuk a szilárd állagú tofut.

mi_az_a_tofu_es_hogyan_keszul.jpg

Honnan ered a tofu?

A tofu eredete Kínába nyúlik vissza, és több mint 2000 éves történelme van. Bár a pontos kezdetekre vonatkozóan nincsenek egyértelmű feljegyzések, a hagyomány szerint a tofu a Han-dinasztia (i. e. 206-tól i. sz. 220-ig) idején kezdett elterjedni. A tofu készítésének technikája valószínűleg az ősi Kína szójakészítő hagyományaiból fejlődött ki. A szóját Kínában már évszázadok óta termesztik, és az emberek sokféle módon felhasználták. A tofu népszerűsége Kínán kívül is terjedt, és a középkorban Japánba, Koreába és más ázsiai országokba is eljutott. Később a különböző kultúrákban és régiókban új fajtákat és készítési módokat fejlesztettek ki, így ez az élelmiszer ma már számos formában és változatban megtalálható az egész világon.

Egészséges vagy sem a tofu?

Hallottam már sokféle véleményt a tofuról. Valaki imádja, valaki egyáltalán nem szereti, de a legtöbben egyetérthetünk abban, hogy az egészséges életmódhoz hozzájáruló fontos fehérjeforrás. Kevés zsírt és koleszterint tartalmaz, de annál több fehérjét és vasat. Így a vegánoknak és vegetáriánusoknak különösen kedvező. A tofuban gazdag, krémes textúrája miatt sokan használják a hús alternatívájaként is.

Nézzük milyen előnyei vannak a tofunak az egészségünkre nézve:

  1. Magas fehérjetartalom: A tofu kiváló fehérjeforrás, ideális választás lehet vegetáriánus vagy vegán étrend kiegészítésére. A tofu teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek esszenciális aminosavakat biztosítanak a szervezet számára.
  2. Alacsony zsírtartalom: A tofu alacsony telített zsírsavakat tartalmaz, így segít enyhíteni a koleszterinszintet és csökkenteni a szívbetegség kockázatát. Egyes formákban, például a light tofuban még kevesebb a zsír.
  3. Magas kalciumtartalom: Sok tofut kalcium-szulfáttal állítanak elő, így magas kalciumtartalommal rendelkezik. Ez fontos a csontok és fogak egészségének fenntartásához, valamint az ideális izomműködéshez.
  4. Vasforrás: A tofu bővelkedik vasban, ami fontos a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén szállításához a testben. 
  5. Fitoszterolokban gazdag: A tofuban található fitoszterolok olyan növényi vegyületek, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és támogathatják az egészséges szív- és érrendszeri működést.
  6. Izoflavonoidok: A szójában és a tofuban található izoflavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és védelmet nyújthatnak a sejtek károsodása ellen, valamint csökkenthetik az ösztrogénszintet az egészséges hormonális egyensúly fenntartása érdekében.

Legközelebb többek között az ígért tofupuding receptjét osszuk meg veletek, ha nem akartok lemaradni róla, kövessetek minket Facebookon! Ha pedig már ott jártok, nyomjatok egy lájkot is a posztra!

 

Fotó: Freepik

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr918455013
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása