Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Elhunyt a legismertebb olasz édesség feltalálója

2021. október 31. - Ínyenc Fenevad

Kilencvenhároméves korában meghalt Aldo Campeol, a tiramisu édesség "atyja" – számol be róla az MTI.

tiramisu.jpg

Az észak-olaszországi Trevisóban lévő Le Beccehrie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg a méltán híres olasz édesség receptjét, amelynek alapja a mascarpone,  a piskóta, a tojás és a cukor presszókávéval, marsalával és amorettóval ízesítve.

A távirati iroda beszámolójához hozzátesszük, hogy Magyarországon kétféle jellegzetes torzulása is felfedezhető az olasz édességnek: az egyik, hogy legtöbbször reménytelenül túlcukrozzák a hazai cukrászdákban, éttermekben. A másik, hogy nagyon sokan következetesen rosszul, s-sel ejtik az sz hangot az édesség nevében.

Először Campeol éttermében kezdték el ezen a néven forgalmazni az édességet, amely azután gyorsan elterjedt világszerte. Még ma is számos vendég keresi fel a Le Beccherie éttermet, hogy megkóstolja a valódi tiramisut.  Sőt 2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek. A világ minden részéből érkeznek a megmérettetésre, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.

Mester, nagyon sokat tettél azért, hogy szebb legyen az életünk. Nyugodj békében!

Nyitókép: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3716741234
süti beállítások módosítása