Kilencvenhároméves korában meghalt Aldo Campeol, a tiramisu édesség "atyja" – számol be róla az MTI.
Az észak-olaszországi Trevisóban lévő Le Beccehrie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg a méltán híres olasz édesség receptjét, amelynek alapja a mascarpone, a piskóta, a tojás és a cukor presszókávéval, marsalával és amorettóval ízesítve.
A távirati iroda beszámolójához hozzátesszük, hogy Magyarországon kétféle jellegzetes torzulása is felfedezhető az olasz édességnek: az egyik, hogy legtöbbször reménytelenül túlcukrozzák a hazai cukrászdákban, éttermekben. A másik, hogy nagyon sokan következetesen rosszul, s-sel ejtik az sz hangot az édesség nevében.
Először Campeol éttermében kezdték el ezen a néven forgalmazni az édességet, amely azután gyorsan elterjedt világszerte. Még ma is számos vendég keresi fel a Le Beccherie éttermet, hogy megkóstolja a valódi tiramisut. Sőt 2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek. A világ minden részéből érkeznek a megmérettetésre, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.
Mester, nagyon sokat tettél azért, hogy szebb legyen az életünk. Nyugodj békében!
Nyitókép: Pixabay