Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Botrány a McDonaldsban: mit érdemel ez a két gyökér?

2021. augusztus 31. - Ínyenc Fenevad

Mi itt az Ínyenc Fenevadnál sok kritikát kiosztunk az éttermeknek: van, amikor szándékos lehúzás megy egy helyen, és ez érezhető az árakon és a minőségen. Van, amikor az éttermes jó szándéka ellenére sem olyan a végeredmény, mint kéne, és van, amikor a pincér bunkósága teszi kellemetlen élménnyé az éttermezést. De arra, ami az egyik McDonaldsban történt, nem lehet nem dühvel, felháborodással és indulattal reagálni.

mc_mcdonbalds_meki_meki.jpg

Kezdjük azzal, ami történt: nem tudjuk mikor, nem tudjuk, melyik Mekiben, de két dolgozó videóra vette, ahogy egyikük az extra sajttal rendelt burgerhez a sajtot beletörli a cipőtalpába, mielőtt hetykén rádobja a burgerre. A másikuk pedig a földön forgatja meg a húspogácsát. A videót az alábbi linken tudják megnézni az erős idegzetűek (egyébként az Index szúrta ki).

A McDonalds felelősségét nem firtatom ebben a kérdésben. A gyorsétteremláncoknak az a nagy előnye a kisebb éttermekkel szemben, hogy szigorú nemzetközi sztenderdeknek kell megfelelniük, és ha maga az étel nem is a legegészségesebb (hiszen olajban tocsogó krumplikat, telített zsírsavakat és fehér lisztes termékeket viszünk be, sok sóval, cukrozott szószokkal és egy rakás tartósítószerrel), de a szigorú elkészítési szabályoknak köszönhetően mindig tudjuk, hogy ugyanazt az ellenőrzött ételt esszük, ugyanúgy elkészítve.

Ez a bizalom most nyilvánvalóan sokak számára elillant a Mekivel szemben (bár azért ebből a szempontból nem félteném őket), azért mégis a lánc védelmére kell kelnem: arról nem a Meki tehet, hogy ez a két tahó ilyen szinten ostoba és rosszindulatú, és sajnos azt sem tudhatjuk, hogy melyik más étteremben történtek már hasonlók. Mert ne gondoljuk, hogy máshol nem történt már ilyen, csak a nagy számok törvénye alapján nyilván nagyobb eséllyel kerül napvilágra az ilyen rohadékság azokon a helyeken, amelyekből sok van, mint a kis falatozókban. Meg hát ami Meki, arra szeretünk is ugrani, ugye, ezt azért valljuk be. És még mielőtt az a vád érne, hogy a Mekit védem, le kell szögeznem, hogy én kifejezetten nem vagyok oda ezért a láncért, és a két fő konkurenséért sem.

Mit érdemel ez a két suttyó?

A történetben viszont szerintem egyáltalán nem a Meki a ludas, hanem ez a két hülyegyerek. Bicskanyitogató, ahogy a kamerába röhögve gyalázzák az ételt. Miután lebuktak, persze jött a magyarázkodás, hogy "ezt a burgert nem adtuk ki a vendégeknek, és bocsánatot kérünk" - persze, azután, amit ezért kaphattatok, nyilván bocsánatot kértek és nagyon bánjátok. Kicsit bánom, hogy nem látszik a videón az arcotok: egyrészt azért, mert kifejezetten jót tenne nektek, ha szembesülnétek a vendégek reakciójával, másrészt pedig mert őszintén kívánnám nektek, hogy a következő munkaadótok is felismerjen titeket az állásinterjún. Örüljetek, hogy ezt megúsztátok, és gondolkodjatok legközelebb.

Nemcsak magatokat és a munkaadótokat járattátok le, hanem minden jóérzésű, étterembe járó emberből undort váltottatok ki. Elhiszem, hogy fiatalok vagytok és YOLO minden, elhiszem, hogy utáljátok a munkátokat, de arra nem nagyon van bocsánat, hogy az emberekkel tudtuk nélkül ilyet tesztek. Ha valóban ez történt, teszem hozzá, mert a hivatalos kommüniké szerint ugye ez a burger nem került ki a vendégek elé. Ezt persze csak ti tudjátok, hogy igaz-e.

Hogy szerintem mit érdemel ez a két suhanc, azt nem írom le: szerintem már az is büntetőjogi kategóriába tartozik, ahogy elképzelem, nem még az, ha leírnám. Általában Titeket, olvasókat is arra kérlek, hogy a kommentszekcióban fogjátok vissza magatokat, de most épp ellenkezőképp járok el: nyugodtan írjátok le Facebook-kommentben, hogy mit gondoltok. Nem kell visszafogni magatokat.

Nem ezzel a kettővel van a baj

Felmerülhet a kérdés, hogy miért akadtam ki ezen a két srácon ennyire. Nos, az az igazság, hogy nem velük van a bajom. Fogalmam sincs kik ezek, és abban sem vagyok biztos, hogy ezek a hamburgerek tényleg eladásra készültek. Lehet, hogy két srác ártatlan poénjáról van szó.

A nagy baj a kultúrával, illetve annak hiányával van. Mennyi meg mennyi visszaélést, átbaszást, lehúzást, modortalanságot, amatörizmust tapasztalunk nap mint nap az éttermekben, ráadásul a legtöbbször kifogásolható szolgáltatásért cserébe nyugati árakat számolnak fel. Egy ideális világban bizony az éttermes szívét-lelkét kitéve dolgozik, ha nem is a vendégekért, hanem a saját becsületéért, szakmájáért, önérzetéért, és egy pincérben is van annyi, hogy nem unott képpel vágja oda az ételt a vendég elé, hanem legalább a látszatát megadja annak, hogy az adott helynek fontos a vendég, aki eltartja őt. Nagyon kelet-európai az, amit folyamatosan az éttermekben látunk, és - bevallom - ami miatt ez a kritikus blog is megszületett. Önsorsrontás, önsajnálat, belső harcok, és mindezek másikra történő rosszindulatú áthárítása: ez a mi tragédiánk, és emiatt születnek ilyen videók is.

Tudom én, máshol sem kolbászból van, és a parasztság, alpáriság minden ember sajátja valamekkora mértékben, még ha sokan leplezik, elfojtják is, mert emberi ösztönünk saját és mások határainak feszegetése. De az emberi civilizáció már túljutott azon a szinten, hogy ezt megtanuljuk kezelni, és alap elvárás minden emberszabásúval szemben, hogy ne törölje bele a cipője talpába a sajtot, amit a hamburgerre tesz. Akkor is, ha senki sem eszi azt meg.

Reagált a McDonalds

Természetesen a korrektség jegyében megkerestük a McDonladsot is. Az alábbi kérdéseket tettük fel nekik:

  • tudják-e pontosan, hogy melyik McDonaldsban történt az eset és mikor?
  • a kirúgáson kívül döntöttek-e egyéb lépésekről, például büntetőfeljelentésről?
  • milyen lépéseket tervez tenni a McDonalds, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő?
  • valóban igaz-e, hogy a videóban szereplő burgereket nem adták ki vendégeknek?

Az étteremlánc tulajdonképpen azt válaszolta, amit az Indexnek is, továbbra sem írták le, melyik étteremben és mikor történt az eset, és nem válaszolták meg érdemben a többi kérdést sem. A McDonalds válaszát az alábbiakban, változtatás nélkül közöljük:

"Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az említett videóról bejelentésen keresztül szereztünk tudomást. 

Szeretnénk leszögezni, hogy a videón látható magatartás a hálózatunkban teljes mértékben elfogadhatatlan és súlyosan sérti vállalatunk jó hírnevét. 

A McDonald’s éttermekben az élelmiszerbiztonságra és minőségbiztosításra kiemelt hangsúlyt fektetünk. Ezen a területen alkalmazott gyakorlataink az iparágon belül is kiemelkedőek, melynek során az egyik legszigorúbb nemzetközi élelmiszerbiztonsági rendszert alkalmazzuk.  Munkatársainkkal szemben a magas minőség érdekében szigorú elvárásokat támasztunk, kollégáinkat folyamatosan képezzük, oktatjuk. Szigorú sztenderdjeink betartását, az említett gyakorlatok magas szinten történő megvalósítását rendszeres külső és belső auditokon ellenőrizzük.

A belső vizsgálatot haladéktalanul lefolytattuk, a videót készítő dolgozókat a továbbiakban nem foglalkoztatjuk éttermeinkben.

A vizsgálat során a diákok elmondták, hogy a videót nem gondolták komolyan és nem szánták a nyilvánosságnak. A rendeléseket a sztenderdek szerint teljesítették ebben a műszakban is. A videóban látható szendvicset nem adták ki vendégnek. Az egymás között viccelődésnek indult esetet őszintén megbánták és a kollégáiktól és a vendégektől is bocsánatot kértek."

Nyitókép: Pexels

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3316675702
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása