Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Kipróbáltuk a Balaton egyik legjobb fagyizóját: nem jutottunk szóhoz

2021. augusztus 19. - Ínyenc Fenevad

 Sokaknak nem kell bemutatnunk a mindszentkállai Kő fagyi? Nevű helyet, az ott fogyasztható nyári nyalánkságok valóban legendásak. Mi is kipróbáltuk a helyet, és szó szerint ledöbbentünk, mert a fagylaltok elképesztően finomak itt. Sok helyen ettem már fagyit, de ezután minden csak átlagosnak tűnik.

ko_fagyi_mindszentkalla_udvar-min.jpg

Bevallom, nem vagyok nagy fagyis. Persze minden nyáron lemegy jónéhány gombóc, de az édes ízeket én legfeljebb csak vadételekhez kedvelem. Nyilván a jó fagyit nehéz nem szeretni, a rossz, mosogatószerízű gombócok (mert hét ilyen is van) után pedig igazán tudom értékelni is, de azért egy jó fagyizóért én nem tennék egy kitérőt.

Szerencsére a Kő fagyi? Nevű helyhez nem is kellett, mert épp Mindszentkállán volt utam (mentem úszni a sziklatengerbe). A helyet amúgy elég nehéz lenne észrevenni, semmilyen tábla, sem cégér nem jelzi, hogy itt bizony micsoda művészalkotásokkal kényeztetik el a betérők nyelvét. De csak lenne, mert a sok ott parkoló autótól és tébláboló gyalogosból nem nehéz kitalálni, hogy itt bizony egy híres fagyizó búvik meg.

 

A hely maga nem nagy dobás, arra nem is térnék ki. Kis átalakított parasztház néhány székkel, nem sokat vacakoltak a dizájnnal. Mint ahogy a választékkal sem: gyakorlatilag a klasszikus ízeken kívül nincs más. Itt nem találunk “bounty” meg “kóla” ízű undormányokat. És ez egyáltalán nem baj, teszem hozzá. Egy-két különlegesség persze akad, de azért többségében a jól megszokott ízek dominálnak, és a tejes fagylaltok vannak többségben. Maga a fagylalt sem a szemével húz be, nincsenek feltornyozott, gyümölcsvirágokkal díszített fagyi hegyek. De a lényeg az íz, az pedig hibátlan.

mindszentkalla_fo_fagyi_fagyizo-min.jpg

Mi egy sóskaramellt és egy kávét, valamint egy fügét kóstoltunk. Ami elsőre a sóskaramell kóstolása után az eszembe jutott, az az volt, hogy ez tényleg sós. A karamell visszafogott ízét tökéletesen kihozta a só, az ízegyüttesben fel lehetett fedezni a pirított cukor kissé füstös aromáját is. És ami a csúcs volt: nem volt émelygően édes, ami a karamell esetén talán meglepő, de a fagyi ízének abszolút jót tett. Egyébként sem szeretem a túlcukrozott desszerteket, fagyiban pedig kimondottan rossz tud lenni, ha összeragad a nyelőcsövem. Itt erről szó sem volt.

Csakugyan remek volt a kávé is: az első nyalásnál azt éreztem, mintha valódi kávé lenne a számban. Egészen biztos vagyok benne, hogy ebbe a fagyiba valamilyen módon belekerültek a pörkölt kávébabok, annyira karakteres volt az íze. Kávéimádóknak kötelező, tényleg olyan érzés, mintha fagyasztott tejeskávét inna az ember. Ja és a plusz: ez még annyira sem volt édes, mint a sóskaramell.

Már ez elég lett volna a gyönyörhöz, de aztán jött a füge. Ez a fagyi volt a nap csúcsa nálam, mert amikor elsőre belenyaltam, pont úgy éreztem, mintha egy jó nagy érett fügébe haraptam volna. Nem kérdés, hogy igazi gyümölcs volt benne, és ez látszott is a gombócban levő rostdarabokból. A fügés fagyi nem a tejes fagylaltok között volt, mégsem a gyümölcsös fagyik vizes hangulatát idézte, ízben és állagban is telt volt. Inkább egy gazdag fügeturmixhoz tudnám hasonlítani. Mondanom sem kell, ez is csak épp annyira volt édes, hogy kiemelje és ne elnyomja az érett füge ízét.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok egy nagy fagyiszakértő. De míg a legtöbb fagyinál evidens, hogy aromából készül, itt egy percig nem lehet kérdés, hogy a gombócokban bizony bőségesen benne van az alapanyag, amiből készül. Sőt, itt maga a névadó összetevő az ízmeghatározó, és erre nagyon kevés fagyi képes. Ettem már jó fagyikat életemben, pár hete volt alkalmam Róma egyik leghíresebb és nagyon forgalmas fagyizóját kipróbálni, és bár az olaszok híresen jó fagyit készítenek, ehhez a mindszentkállai csodához képest azt sem lehet hasonlítani. 

ko_fagyi_mindszentkalla-min.jpg

Ezt a képet pont akkor sikerült gyorsan lőni, amikor felálltak az emberek. Itt valamennyire látszik a dizájn is.

Árban is elég jó a fagyizó, négy gombócért édes tölcsérben és egy rolettiért 1500-at fizettünk. Nem nevezném lehúzásnak a mai árak mellett. Ha kritikát kell megfogalmaznom, azt mondanám, hogy magára a helyre adhatnának jobban, lehetne például több szék és asztal, mert a vendégek egy nagyrésze nem tudott leülni, amikor ott voltunk. De maga a fagyi világbajnok, szívből ajánlom mindenkinek.

Te hol etted életed legjobb fagyiját? Írd meg nekünk Facebook kommentben vagy privát üzenetben! Ha már Facebookon jársz lájkolj is minket az újabb beszámolókért!

Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr8416665250
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása