Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Boltzár: teljesen érthetetlen, miért csinálták ezt sokan

2021. március 08. - Ínyenc Fenevad

A mai zárlat előtt megint rengetegen spájzoltak be, de ezúttal nem konzervekből, hanem számítógépből, kisasztalból, polcokból meg minden egyébből. Legalábbis erről szólnak a hírek, pedig több jel utal arra, hogy az élelmiszerboltok forgalma is megemelkedett. Előbbi érthető, utóbbi kevésbé.

bespajzolas_koronavirus.jpg

Persze az, hogy a háztartási berendezéseket árusító üzletek megrohamozásai mennyire érthető, az relatív. Egyrészt nyilván akinek sürgősen beszereznivalója akadt, az érthető, hogy a kéthetes zárlat előtt gyorsan meg akarta venni azt – főleg annak tudatában, hogy a zárlat két hetes határideje azért nincs kőbe vésve. Azt a katasztrófát meg ki akarná megélni ugye, hogy a tavasz beköszöntével nem lehet kiülni a kertbe vagy a gangba, mert nincs kisszék. Másrészt viszont ezeknek az üzleteknek a megrohanása semennyire nem logikus, hiszen mi az a felújítás, berendezés, ami nem tud várni 3-4 hetet cserébe azért, hogy ne fertőződjünk meg a tömegben? Persze a járványügyi szempontok mintha megint sokadlagosak lennének, aztán majd jön a sokk, ha a családban súlyos megbetegedést okoz a vírus. Egyébként ezek a boltok online is üzemelnek, persze nyilván nem ugyanolyan számítógépen megrendelni a kislámpát, mint kiválasztani, ez teljesen érthető.

Az élelmiszerüzletekkel mi a helyzet?

Nem tudom biztosan állítani, hogy a lezárások előtt az élelmiszerboltok forgalma megugrott, de több jel is erre utal. Én mondjuk már szeptember óta nem tettem be a lábam élelmiszerboltba – minek tennék így, ha házhoz hozzák a terméket? Lényegesen kisebb az esélye a megbetegedésnek. Mert hát hahó, szeptember óta tombol a járvány, kérem. Nem tegnap kezdte!

Beszámolunk a vendéglátást és az élelmiszereket, kiskereskedéseket érintő friss hírekről. Ha nem akarsz lemaradni, kövess minket Facebookon is!

Most viszont online sem jött össze a bevásárlás. Egészen pontosan vasárnap délután már csak szerda estére volt leghamarabb kiszállítási időpont. És itt  nem azokról a hiperekről beszélek, ahol a kiszállításra egyébként is jó esetben 1, rosszabb esetben akár 3 napot is várni kell, hanem egy olyan online kiskereskedelmi platformról, ahol már délután kihozzák az ételt, ha délelőtt megrendeled (nem nevesítjük most őket). Sőt, nemcsak időpont nem volt, hanem termék sem – teljesen lerámolták a virtuális polcokat a vásárlók, ráadásul ahogy pakolgattam be a kosárba, úgy jelezte a már bepakolt termékekre is a rendszer, hogy időközben a maradék is elfogyott. Egészen szürreális volt.

Mi lehet ennek az oka?

Mivel korábban ilyet nem tapasztaltam, pedig már egy éve rendelek a platformról heti szinten, nem tudok másra gondolni, minthogy megint bespájzolás történt a korlátozások előtt. Ha ez így volt, akkor csak egy kérdésem van a most épp online bespájzoló lakossághoz: miért?

Erre semmilyen racionális magyarázat nincsen. Először is aki attól fél, hogy bezárnak a boltok, annak nincs oka ettől tartania. Egy éve tombol a koronavírus-járvány, és eddig soha nem zártak be az élelmiszerboltok. Most sincs ilyen az új rendelkezések között. Az online kiskereskedelem meg pláne nem áll meg, akkor mire ez a nagy bespájzolás? Készletelakadási gondoktól tartanak esetleg? Kérdem én, ha tavasszal, amikor a világ egyszerre húzta le a rolót, nem volt tartós készletelakadás, akkor most miért lenne, amikor Magyarország már nem a trendbe illeszkedően szigorít (a járványkezelési megoldások és a kormányzati reakciók világszerte elváltak egymástól).

Vagy sokan azt gondolják, hogy most újra felütötte a fejét a járvány, emiatt a bizonytalanság-érzet felerősödött, és elkezdtek pánikvásárolni? Kérem, a járvány már szeptember óta erőre kapott, és 16 ezer magyar életét követelte. Aki emiatt vásárol most – ha van ilyen -, az melyik csatornát nézte eddig?

Nem tudom, mi állhat a jelenség mögött, azt sem tudom biztosan, hogy a megnövekedett kereslet okozta ezt a zavart az adott platformokon. Mindenesetre nagyon nagy esélyt látok rá, hogy így van. És ha így van, annak megint az lesz a vége, hogy magunkkal (a növekvő árak miatt), a többi vásárlóval (az elkapkodott termékek miatt), és a kiskereskedelmi dolgozókkal (a megnövekedett munkateher miatt) szúrunk ki. Én mindenesetre dobtam egy kérdést a kiskereskedelmi vállalatoknak, ha válaszolnak, külön cikkben beszámolok.

Ha Te is tapasztaltál hasonlót, írd meg nekünk Facebookon a cikk alatt kommemtnen, vagy ha nem szívesen kommentelsz, írj üzenetben. Ha csak dühöngeni akarsz egy jót, szidni a bespájzolókat, a felelőtleneket vagy épp minket, akkor is látogass el Facebook-oldalunkra (de azért a civilizált megnyilvánulást minden esetben elvárjuk). Ha már ott vagy, dobj egy lájkot is!

 Fotó: Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6516454308
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása