Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Ha szereted a rizst és a tonhalat, ez az étel neked való

2021. február 22. - Ínyenc Fenevad

Nagyszerű rizses étel elkészítését írom le most, amely a mediterrán konyha ízvilágát idézi. Aki szereti a tonhalat és a rizst, imádni fogja ezt az egyszerű és gyorsan elkészíthető egytálételt is.

tonhalas_rizs3.jpg

Általában főzéskor a receptek szigorú leírásait követem, főleg ha valamilyen nemzet egy tradicionális fogását készítem el, de néha velem is megesik, hogy improvizálok. Ez történt most is, amikor csak annyit tudtam előre, hogy rizses ételt akarok. Bepillantottam a szekrénybe, hogy miből gazdálkodom, és azonnal összeállt a fejemben a mennyei fogás: a mediterrán tonhalas rizs.

Fontos elmondanom, hogy bár az elkészítés során merítettem a risotto ideájából, ez az étel nem tekinthető risottónak, mert sok olyan összetevőt nem tartalmaz, mint ami a legtöbb olasz risotto klasszikus tartozéka (például nem öntöttem nyakon borral, és nem is sűrítettem be vajjal és parmezánnal a végén). Olaszországban több verziója is van a tonhalas risottónak, de még egyszer mondom, az általam elkészített étel nem ezek egyik változata.

Összetevők

A tonhalas rizses egytálételemhez olyan összetevőket használtam, amelyek kiválóan összepasszolnak, így több ételben is együtt szerepelnek (például a mára klasszikussá vált tonhalas pizzán is általában ezek az összetevők szerepelnek feltétként). Az étel minden összetevője így tökéletes harmóniát ad a végén. Nézzük is meg őket két főre:

  • Rizs – én arboriot használtam, de carnaroli is jó lehet hozzá. Ezek a klasszikus risotto rizsek, amelyek tökéletessé teszik az olyan krémes egytálételeket, mint az általam elkészített fogás is. Nagyjából 200 gramm kell belőle.
  • Vöröshagyma – szinte kötelező kísérője a tonhalnak. Egy szép nagy fej kell belőle majd.
  • Tonhal – konzervet használtam, az a legegyszerűbb, meg az kellően puhára is van főzve. Ez fontos, hogy a tonhal krémessé válva átadja magát a szósznak. Mindenképp jó minőségű tonhalat használjatok, mert a legolcsóbb konzervekbe általában nem a legjobb részeket teszik bele. Javaslom az olaj nélkül, saját levében konzervált halat, de ha olajosat választotok, akkor ízesítetlen legyen. 3x80 grammos konzervekre lesz szükség.
  • Paradicsompüré – figyelem, ez nem egyenlő a sűrített paradicsommal. Általában az olaszok gyártanak passzírozott paradicsomot főleg san marzanóból, az tökéletes lesz rá. 400-500 gramm kell belőle.
  • Olajbogyó – fekete és zöld is mehet egy-egy nagy marékkal, mindkettőnek más íze van, és mindkettő remekül passzol a tonhalhoz. De ha csak egyet akartok, akkor az a zöld legyen. Mondanom sem kell, ne töltött olívát vegyetek.
  • Kapribogyó – fanyar ízével ez is prímán passzol a tonhalhoz, a paradicsomhoz és az olívabogyóhoz, élvezetes lesz olykor-olykor a majdnem homogén rizses masszában ráharapni egy-egy kis bogyóra.
  • Olívaolaj – extraszüzet javaslok, de ha az nincs, sima szűz, vagy egyszerű olívaolaj is használható. 2-3 evőkanál kell az elején.
  • Só, bors – puritán fűszerezésű az étel, az alapanyagok eleve karakteresek (és sósak), így óvatosan kell bánni a fűszerekkel, borsból csak egy picit kell rátenni, sóból pedig kóstolás szerint.
  • Csilipaprika – szintén csak egy pici darab kell belőle, hogy a paradicsom édességét és a bogyók savanyúságát kiegészítse egy minimális pikáns íz, ettől lesz tökéletes. Az nem nyerő, ha az étel ordít a csilitől.

További receptekért és érdekes tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Elkészítés

Nem bonyolult az elkészítés sem, egy dologra kell odafigyelnünk: a rizsnek nem szabad teljesen szétfőnie és összeragadnia, ezért mindig bő szószban főjön, és folyamatosan kevergessük lassú tűz mellett. Bemutatom a lépéseket:

  1. A hideg olívaolajban hevítjük a csilit, amit egy-két perc ázás után eltávolítunk. Javasolt ezért kettétörni, vagy hosszában szétvágni, hogy ki tudjuk halászni az olajból (benne is hagyhatjuk, de ha ráharapunk a végén, az nem lesz az igazi).
  2. Ha az olaj már picit pikáns, jöhet bele a hosszú ás vékony csíkokra vágott vöröshagyma. Aki nem szereti nagyobb csíkokban, apróra is vághatja. Ne pirítsuk túl sokáig, legyen picit áttetsző a felszíne, de még ropogjon.
  3. A forró olajba a hagyma mellé jöhet a rizs, és kavargatás mellett pirítsuk 2-3 percig. Nagyon figyeljünk, hogy ne kapjon oda.
  4. Ha pirult picit a rizs, felöntjük a paradicsommal, és alaposan elkeverjük.
  5. Sózzuk, borsozzuk. Természetesen későbbi kóstolás után még adhatunk hozzá sót.
  6. Innen már csak az a dolgunk, hogy lassú vagy közepes lángon folyamatosan kevergessük az ételt, odafigyelve rá, hogy ne tapadjon le. Ha a paradicsomot kezdi felvenni a rizs, akkor pótoljuk a folyadékot: mehet a rizsbe a tonhalról leöntött víz (amennyiben saját levében ázott), a fekete olajbogyó leve, de a kapribogyó és zöld olajbogyó levét ne öntsük rá, ezek túlságosan sósak és savanyúak. De mindig legyen rajta némi folyadék, a fentiek mellett szükség lesz egy kis vízre is, de csínjával. Ne lepje el, de azért mindig szószban ússzon a rizs.
  7. Ha már azt látjuk, hogy a rizs majdnem megpuhult, de a közepe icipicit még kemény, akkor mehet bele a tonhal, a kapribogyó és az olíva. Alaposan keverjük el.
  8. Innen már csak 5-6 perc kell, és készen van az étel. Ha sűrűn kevergettük, a tonhal gyakorlatilag feloldódott a szószban és egyben be is sűrítette azt. Húzzuk le a tűzről és fedjük le 2 perce.
  9. Tálaljuk, és kóstoljuk meg a remekül elkészített fogást!

Ha tetszett a recept, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra, és ha neked is vannak különleges receptjeid, amit szívesen megosztanál másokkal, küldd el nekünk az inyencfenevad@gmail.com email címre, vagy Facebookon!

 Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2816434452
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása