Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Kipróbáltunk egy igazi olasz pizzát Budapesten

2020. december 29. - Ínyenc Fenevad

Az ünnepi zabálások után most szintén egy ünnepi ételt mutatunk be – de nem épp a karácsonyhoz kapcsolódó ünnepre kell gondolnotok. Egy igazi olasz pizzát kóstoltunk ugyanis, amelynek az adja ünnepi jellegét, hogy kevés helyen ugyan, de egyáltalán elérhető Magyarországon. Meg aztán az igazi pizzarajongóknak minden egyes pizzázás egy ünnep.

kemences_pizza_margherita.jpg

Remélem, mindenki átvészelte ép gyomorral a karácsonyi ünnepeket, vagy ha még tart a nagy zabálás (mert miért is érne véget 26-án, ugye?), akkor gond nélkül át fogja. A felmászott kilók miatt nem a bejgli és a töltött káposzta szezonja idején kell aggódni, hamarosan jön úgyis az újév, azaz jöhetnek a fogadalmak, ugye. Rám is ez vár, ezért még az ünnepek előtt gyorsan feltankoltam ízlelőbimbóim pizzatartalékait, hogy bírjam a januári megszorításokat.

Már régen írni akartam a Kemencés pizza margheritájáról, mert a (tényleg) kevés autentikus budapesti pizzázó közül ez az egyik. A Kemencés margheritája igazi nápolyi fílinget ígér, ezt pedig mindenképp be kell  mutatnom a Fenevad olvasóinak – az igazi nápolyi pizzázó helyek nem maradhatnak feltáratlanok. Sokan, sok helyen dicsérték már a Kemencést, de engem a referenciák nem igazán érdekelnek, meg nem is fárasztom az olvasót most ezzel. Arra sem térek ki, mitől lesz igazi, eredeti az olasz pizza, arról a Donna Mammát bemutató cikkemben írtam.

Friss tartalmakért kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről!

Mivel a köcsögfejű koronavírus beletrollkodott az év végébe is, így nyilván csak elvitelre jöhetett szóba a pizza. Sajnos a Kemencés nem vállal szállítást, így előrendelés után nekem kellett elmenni érte – ami a kisebbik gond, a nagyobb, hogy Rákospalotán van (már több egységük is van, de eredetileg is palotaiak voltak, de ez mindegy is most). A rendelés rendben ment, kért időre elkészült, és így láttam a helyet is, ami egészen pici és minimalista, de nem is nagyon kell ezt túlhúzni. És ha van Rákospalotán frekventált hely, akkor ez a kerület legfrekventáltabb helyén van – az ikonikus Pléh Csárdával szemben.

Természetesen margheritát rendeltem, hiszen másodmagával ez feleltethető meg annak a kritériumnak, amit „eredeti pizzának” nevezünk (a képen egy 26 centis verziót láttok, de van belőle 32 is). És hogy megfelelt-e a Kemencés margheritája ennek? Maradéktalanul. A tészta tökéletes, lehelletvékony és a széle levegős, ahogy annak lennie kell – ez a legesszenciálisabb összetevő. A kemencés sütéstől pedig a széle kellemesen égett (pedig alig 1 percet van bent a kemencében). A san marzano paradicsom tökéletes állagú rajta – nem túl vizes, de kellően folyékony, az íze pedig mesés: tömör, intenzív paradicsomíze van, erre pedig kizárólag a san marzano képes.

A sajt már nem 100%-os – kétségkívül jó minőségű, de nem bivalymozzarella, ennélfogva sütés után sem annyira omlós, de kritika így sem érheti. A legtöbb budapesti (igazi) pizzériában lehet választani eredeti margheritát (D.O.P.), amin bivalymozzarella van, és egy pénztárcabarátabb változatot, amelyet „tehénmozzarellából” készítenek. A Kemencésben viszont csak ez az egyféle margherita volt, de javukra legyen mondva, hogy a riválisokkal ellentétben ők nem tolják a képünkbe minden fronton, hogy „ők az igazi és majdnem egyetlen olasz pizzéria”, pedig valójában ez a helyzet. Így aztán az is elnézhető nekik, hogy sok, pizzának meg nem feleltethető tésztakorongot is árulnak pizza címszó alatt, de sajnos magam is kezdem elfogadni: ha ez az ára annak, hogy igazi margheritát ehessek Budapesten, elfogadom, hogy azok, akik rendeléseikkel fenntartják a helyeket, javarészt olasz szalámis meg magyaros „pizzákat” rendelnek. Lelkük rajta.

Összességében a Kemencés margheritája nagyszerű választás, megfelel azoknak a szigorú követelményeknek, amelyek alapján pizzának lehet nevezni a pizzát (bár a bivalymozzarella hiányát kicsit sajnálom, és bazsalikom is lehetett volna rajta több). Szívből ajánlom tehát a Kemencés margheritáját – de magam részéről csak azt: ha már felkeresed a helyet, mert eredeti olasz pizzát akarsz enni, akkor bizony egyél eredeti olasz pizzát!

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek minket továbbra is! Hamarosan egy újabb olasz étel receptjével (is) jövünk, nézzétek Facebook oldalunkat, hogy azonnal értesüljetek róla! 

Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3016358130
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása