Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Miért imádunk annyira zabálni, amikor alkoholt ittunk?

2020. július 10. - Vérmes Ízvadász

Ki ne ismerné az érzést, amikor néhány felhajtott ital után leküzdhetetlen késztetést érzünk, hogy valamit együnk? Miért nyúlunk a rágcsálnivaló után a baráti összejövetelekkor, amikor nem is igazán tetszik a kínálat? Az alkohol és az evés általában kéz a kézben jár, és ennek nem csak kulturális, hanem biológiai okai is vannak, ezt mutatjuk most be.

ezert_eszel_tobbet_ha_alkoholt_iszol.jpg

A sörhas megléte sajnos igencsak elterjedt hazánkban, és talán nem árulok el vele nagy újdonságot, hogy aki esténként fixen bevágja a sörből a napi adagját, valószínűleg nem lesz a hölgyek epekedő tekintetének kereszttüzében a strandon - persze a sörhas nem csak a folyékony kenyeret szeretők kiváltsága. Az alkoholfogyasztás és a diéta (vagy legalábbis az egészségtudatos életmód) nem a legjobb barátok, és ennek oka nem csupán magának a szeszes italoknak a kalóriatartalmában keresendő. A ferde éjszakák során legurított piák ugyanis növelik az étvágyat és a szemét kaják fogyasztása felé taszigálnak. Ennek egyszerű biológiai okai vannak, amit tudományos kutatások is alátámasztottak.

Kevésbé érzed magad telítettnek

A Men’s Health számol be arról a dán tanulmányról, miszerint azok az egyének, akik alkoholos italt fogyasztottak étkezés előtt, később érezték magukat jóllakottnak, mint akik szeszmentes innivalót vettek magukhoz. Így nyilván az étkezés is hosszabbra nyúlik, de hát mi magyarok ezt jól tudjuk, hiszen az étvágygerjesztőnek szánt pálinka pontosan azért előz meg minden mást, hogy később bírjunk a rengeteg fogással. 

De mégis miért? Nos, az alkohol agyunk egy kis részét, a hipotalamuszt stimulálja, amely történetesen a szomjúságért, éhségért, alvásért, belső időérzékért, hangulatért és szexuális vágy szabályozásáért felelős hormonok termelését végzi. Ehhez hozzájön a tény, hogy néhány italfajta (például a sör, bor vagy a pezsgő) erjesztett, így ezek megemelik a gyomorsavasság szintjét, és szervezetünk már küldi is a jeleket, hogy sürgősen együnk, hogy ennek mértékét semlegesíthesse.  

Érdekelnek az ehhez hasonló érdekességek? Kövesd aktuális bejegyzéseinket Facebookon is!

Azt gondolhatnánk, hogy az alkohollal bevitt kalóriák legalább telítenek is, azonban ki kell ábrándítsam a Kedves Olvasót: mivel az alkohol méreganyag, így ennek lebontását testünk a lehető leghamarabb megkezdi, így a kalóriák szinte “észrevétlenek” maradnak. 

Boldog emlékeket vált ki belőled 

Felettébb érdekes, hogy a Northwestern University szerint a megnövekedett étvágy csupán akkor jelentkezett, ha az illető tudatában volt annak, hogy ő alkoholos italt fogyaszt, tehát nem csak testünk vágyait tehetjük felelőssé. A feltételezések szerint mivel a szociális összejöveteleken az evés és ivás kéz a kézben jár, így az első korty sör után agyunk emlékeztet is erre az asszociációra. Szomorú kimondani, de én felvállalom, nekem is van nem egy olyan ismerősöm, akiről az alkoholos esték és hatalmas zabálások jutnak eszembe. 

A gyors- és műkaja iránt érzett leküzdhetetlen vágy

Kezeket a magasba, hányan sóvárognak néhány szeszes ital elfogyasztása után egy finom salátaért vagy puffasztott rizsszeletért? Nem véletlen, hogy inkább a pizza és hamburger irányába húz a szív (mondjuk nekem amúgy is). A Purdue University tanulmánya világít rá arra, hogy az alkohol növeli a sós és cukros ízek érzékelését, és ezért jelent ilyenkor kimondatlan boldogságot a gondosan felépített diétánk teleszarása. 

A tanulság lehet az, hogy hagyjunk fel az alkohollal, de azért annak, aki tudja, hol a határ, néha belefér egy-két pohárka, pláne, hogy ennek még pozitív egészségügyi hatásai is vannak, mondjuk a bor vagy a sör esetében. A megnövekedő étvágy a fentiek alapján persze borítékolt, de hát enni meg szeretünk, nemde? Mi nagyon, úgyhogy ha szeretnétek szerkesztőségünk kalandozásait a jövőben is követni, dobjatok egy lájkot a Facebook oldalunkra. 

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2915991342
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása