Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Cukros vagy cukormentes üdítő - melyiket válasszuk?

2020. június 08. - Zabos Muffin

A boltok tele vannak cukormentes üdítőkkel. Gyakran vesszük le ezeket az italokat a polcokról cukros társaik helyett, mert úgy gondoljuk, ezek jobban beleillenek a diétánkba. Ha jobban megnézzük, egyik-másik piacvezető márkából nagyobb darabszámot látunk a cukormentes verzióból a polcon, mint a cukrosból – ez nem véletlen, sok cukormentes verziónak az eladásai már megelőzték az azonos márka cukros termékének értékesítését (márkát most nem mondanánk). De miért is ihatjuk ezeket a diétánk alatt is, és milyen tévhitek fűződnek a legtöbb ilyen lötty édes ízét adó aszpartám édesítőszerhez?

untitled_design.png

A cukorral és az édesítőszerek bizonyos fajtáival már foglalkoztunk korábbi bejegyzésünkben, amelyben szakértők véleménye alapján jártuk körbe a kérdést: el kell-e hagyni étrendünkből a cukrot, ha egészségesebben szeretnénk élni. Most a cukormentes üdítők vannak terítéken, amihez Antal Emese dietetikus, szociológus és a TÉT Platform szakmai vezetője, valamint Erdélyi Alíz (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) dietetikus és táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki.

Cukormentes üdítő: igen vagy nem?

Erdélyi Alíz szerint cukor hozzáadásával az adott élelmiszernek vagy italnak az energiatartalma növekszik, miközben szervezetünk számára értékes anyagok nem kerülnek be vele, ezért is érdemes a testsúlycsökkentő étrendben erősen korlátozni a hozzáadott cukrok bevitelét. Az energiamentes édesítőszerek az édes ízt plusz kalóriabevitel nélkül képesek biztosítani, ezáltal támogathatják a testtömeg optimális szinten tartását – írja a szakember.  

Ha még több hasonló érdekességről olvasnál kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről!

Hasonló véleményen volt a másik általunk megkérdezett táplálkozástudós is. Bár a legjobb alternatíva a víz a szomjoltásra, Antal Emese kiemeli, ha valaki üdítőt szeretne fogyasztani, a cukormentes változatok segítenek abban, hogy a napi cukor- és kalóriabevitelt csökkentse. A változatos, vegyes étrendben tehát helyet kaphatnak, de csakis a megfelelő folyadékbevitel mellett, nem pedig annak alternatívájaként.

Aszpartám, a mumus

Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt energiamentes édesítőszer a kalóriamentes üdítőitalokban, mivel biztonságos, édesítő ereje sokszorosa a cukorénak, és nemutolsósorban mellékíztől mentes – részletezi Antal Emese. Ezzel az édesítőszerrel kapcsolatban azonban sok tévhit terjed, ami bizalmatlanná teheti az embereket a cukormentes üdítőitalokkal kapcsolatban. A szakértő viszont kiemeli, hogy ezidáig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta ezeket, így szerte a világon használják az élelmiszeriparban. Biztonságos szintjét ennek ellenére szigorúan szabályozzák, és mint minden más édesítőszer esetében is, időről-időre felülvizsgálják ezeket a szabályokat a legújabb tudományos eredmények alapján.

Erdélyi Alíz válasza is ezt erősíti meg, a szakember hozott is egy példát, hogy megmutassa, mit is jelent ez a gyakorlatban: az aszpartám napi beviteli értéke 40 milligramm/testtömeg kilogramm naponta. Ez egy 70 kilós felnőtt esetében 2800 milligrammnak felel meg. Egy átlagos doboz (330 milliliter) édesítőszeres üdítő 180 milligramm aszpartámot tartalmaz, ezért egy felnőttnek naponta 15 adagot (vagyis közel 5 litert) kellene elfogyasztania ahhoz, hogy elérje a maximálisan elfogadható beviteli értéket.

Egy 2018-as kutatás vizsgálta az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok hatását az étvágyra, az energia-bevitelre és az élelmiszerválasztásra, a tiszta vízzel összehasonlítva. Ennek a vizsgálatnak az eredményeképpen elmondható, hogy az édesítőszerrel készült üdítőitalokat fogyasztók nem vittek be naponta több energiát, mint azok, akik csak tiszta vizet fogyasztottak, illetve arra az eredményre jutottak, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek használata csökkentette a vágyat az édes ízű és cukros ételek iránt.

Kövessétek Facebookon oldalunkat is, ahol értesülhettek az újabb bejegyzéseinkről! Hamarosan újra olvashattok étteremkritikákat is, addig böngésszetek a receptjeink és az érdekességek között!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr8815732272
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása