Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Ha szereted a vadhúst, ezt a fogást is imádni fogod

2020. május 15. - Zabos Muffin

A vadhúsfogyasztás nem tartozik a mindennap fogyasztott fogások közé, mégis ha van rá lehetőség, érdemes beszerezni, hiszen nagyon finom ételeket lehet belőle elkészíteni. Én most egy isteni szarvascombot tudtam szerezni, és ebből készítettem egy remek pörköltet.

img_20200413_134834.jpg

A vadhúst a magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt is jó néha beiktatni az étrendünkbe. Kisebb üzletekben ugyan hiába keresnénk, de nagyobb szupermarketekben, vagy piacon már hamarabb rábukkanhatunk, akinek pedig van vadász ismerőse, az a legszerencsésebb. 

Annyit azonban tudni kell, hogy aki vadhúst szeretne készíteni, hosszabb elkészítési idővel kell számolnia. Mivel ezeknek a húsoknak alacsonyabb a zsírtartalmuk, rostosabbak és keményebbek, mint más húsoknál megszokhattuk, ezért hosszadalmasabb és alaposabb előkészítést igényelnek.

A hús előkészítése

Mielőtt nekiállnánk az étel elkészítéséhez, némi előkészületre van szükség. A vadak húsa hártyás, így először ezektől kell megszabadulnunk, ami eléggé szöszölős munka, de szükséges. Miután ezzel végeztünk, eldönthetjük, hogyan szeretnénk elkészíteni a húst. Én most egy finom, vörösboros, szaftos pörkölt elkészítését mutatom be

Ha érdekelnek a receptek és érdekességek, kövess minket Facebookon is!

A pörkölthöz kb. 3x3 centis kockákra vágjuk a húst, puhításához pedig több lehetőség vagy praktika közül választhatunk. Többféle pácot is készíthetünk hozzá, lehet olajos vagy vizes, fűszeres, vörösboros, és érdemes egy napig a hűtőben hagyni, szépen pácolódni és puhulni. Én ennyit nem vártam, ehelyett nagyjából két órára ecetes pácba helyeztem a feldarabolt húst (nem kell félni, a hús nem veszi be az ecet ízét, cserébe viszont jól megpuhul). Az, hogy mennyire és milyen gyorsan puhul attól is függ, hogy az elejtett állat milyen idős volt. Minél idősebb a jószág, annál keményebb a húsa, és annál több ideig tart a puhulás. Ez majd a főzésnél is fontos szempont lesz. Miután kivártuk a megfelelő időt, kivesszük a húst a pácból, és mivel ecetben áztattuk, jól átmossuk.

Vörösboros szarvaspörkölt házi knédlivel

Pörkölt hozzávalók:

  • 2 kg szarvascomb felkockázva (természetesen lehet kevesebb is)
  • 4-5 közepes/nagy fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 nagykanál paprika (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 db nagy paradicsom
  • ½ kanál csípős paprika
  • só, bors
  • 3,5 dl vörösbor (közepes minőségű jó lesz)
  • 3 dl víz (a lényeg, hogy ellepje majd a húst)
  • zsír a sütéshez (én kenyérszalonnát használtam), olajjal nem az igazi

1. Kezdésnek egy nagyobb méretű, széles lábasba felhevítjük a zsírt. Ha nem lapul otthon a hűtőben vagy egy bödönben zsír, de kenyérszalonna igen, az is tökéletes választás. Azért használunk zsírt és nem olajat, mert sokkal finomabb ízvilágot ad az ételnek. Ha szalonnát használunk, előbb felvágjuk apró darabokra, majd a lábasba helyezve, alacsony lángon hagyjuk, hogy a zsír kisüljön belőle.

2. Közben felaprítjuk a fokhagymát és a hagymát. Ha már szépen kisült a zsír a lábasunkban, az apró, összetöppedt szalonnadarabokat kivesszük belőle, a hagymát pedig ráöntjük a felhevült zsírra.

3. Amikor már üvegesre sült a hagyma, hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst. A lábast lefedjük, hagyjuk, hogy a hús levet eresszen.

4. Ezután jön a fűszerezés, és a lábasba kerül a felszeletelt paradicsom is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a paprikát. Ezt később is hozzá lehet adni, ha úgy érezzük, hogy nem elég paprikás a hangulat a lábasban.

5. A hús enged magából bőven levet, de hozzáöntünk még nagyjából 3 dl vizet is, vagy legalábbis annyit, amennyi még szükséges ahhoz, hogy a víz ellepje. Innentől kezdve sok dolgunk nincs, hagyjuk hogy a hús egészen omlósra, puhára főjön. Nekem ez körülbelül négy órába telt, és nagyjából a felénél öntöttem hozzá a vörösbort. Inni belőle közben ér, csak maradjon a szarvashoz is. A végére omlós, sűrű szószos pörköltet kapunk.

Házi knédli hozzávalók:

  • 150 ml langyos víz
  • élesztő (én 7 grammos porélesztőt használtam)
  • 1 kanál cukor
  • 400 g finomliszt
  • 1 tojás

Amikor a szarvas már javában fő a fazékban, hozzálátunk a knédli elkészítéséhez. Ajánlom a saját készítésű knédlit, hiszen nem kell vele sokat bíbelődni, és kevésbé lesz száraz, mint a boltban kapható, csomagolt termék. Mindemellett nem is bonyolult az elkészítése. 

1. A vízbe beletesszük az élesztőt, egy kanál cukrot, majd felfuttatjuk.

2. Egy tálba beletesszük a lisztet, ráöntjük a felfuttatott élesztős vizet, és ízlés szerint a sót. A masszát tésztává gyúrjuk, nem kell sokáig, a lényeg, hogy összeálljon a tészta.

3. Ezután egy tálba helyezzük, konyharuhával letakarjuk és legalább fél órán keresztül, de az se baj, ha egy órán át pihentetjük. Mielőtt letelne a tészta pihenőideje, már egy jó nagy lábasban felteszünk vizet forrni.

4. A tésztát kisebb darabokra osztjuk, és a lábas méretéhez viszonyítva hengerszerűvé formáljuk. Miután elkezdett a víz forrni, kissé lejjebb vesszük a lángot, majd belehelyezzük a megformált tésztát. Egy nagyobb lábasba nyugodtan helyezzünk két tésztát, elfér benne. Arra azért ügyeljünk, hogy egy kicsit nőni fog a tészták térfogata.

5. A lábast lefedjük, tíz percen keresztül hagyjuk a tésztákat főni, majd megfordítjuk őket, és újabb tíz percig főzzük. Ezután kivesszük őket a vízből, majd olajjal vékonyan átkenjük, hogy meggátoljuk a kiszáradást. A felhasznált lisztmennyiségből én összesen négy közepes knédlit tudtam készíteni.

Jó étvágyat!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is, hogy azonnal értesüljetek a friss bejegyzéseinkről. Sok érdekességet rejtegetünk még a tarsolyunkban. Ne maradjatok le semmiről!

 Fotó: Zabos Muffin/Ínyenc Fenevad



A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2415688184
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása