Ez a poszt azoknak szól, akik imádják az IKEA húsgolyóit, és képesek hosszú sorokat kivárni, hogy megízlelhessék a svéd, már-már kultikusnak számító ételt. Most viszont nem kell sorban állni, a svéd áruházlánc ugyanis kiadta a receptet.
A kijárási korlátozás ideje alatt sem kell tovább nélkülözni a svéd húsgolyókat, az IKEA jóvoltából már otthon is el lehet készíteni. Az áruház megosztott egy házilag is könnyen elkészíthető receptet - számol be az Insidehook. Az IKEA még egy "használati útmutatót" is készített a húsgolyórajongóknak.
Húsgolyó 4 személyre
Hozzávalók:
- 500g darált marhahús
- 250g darált sertéshús
- 1 hagyma finomra aprítva
- 1 gerezd aprított, vagy zúzott fokhagyma
- 100g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 5 leveses kanál tej
- só és bors ízlés szerint
Az ikonikus svéd szósz
Hozzávalók:
- kevés olaj
- 40g vaj
- 40g sima liszt
- 150ml zöldségalaplé
- 150ml marhaalaplé
- 150ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés
A marha- és sertéshúst összekeverjük, míg csomómentes nem lesz. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a zsemlemorzsát, és ismét összekeverjük. Hozzáöntjük a tejet és ízlés szerint hozzáadjuk a sót és a borsot.
A húsmasszából kis golyókat formálunk, amelyeket tányérra helyezve letakarunk, és 2 órára a hűtőbe teszünk (így megőrzi majd a formáját sütés közben).
A serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, majd belehelyezzük a húsgolyókat és szép barnára sütjük. Ezután pakoljuk a golyókat egy tűzálló edénybe és fedjük le. Az edényt forró sütőbe (160-180 fokos) tesszük, és további 30 percen keresztül sütjük a húsgolyókat.
A szósz
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Hozzáadjuk a lisztet és két percig keverjük. Felöntjük a zöldség- és marhaalaplével, majd tovább keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, a szójaszószt és a dijoni mustárt. Folyamatos keverés mellett lassú tűzön főzzük tovább, amíg besűrűsödik a szósz.
Ha mindez kész, képzeljük magunkat az IKEA éttermébe és élvezzük a svéd ízeket. (Mi egyébként nem vagyunk oda ezekért a húsgolyókért).
További érdekességekért és receptekért kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről!