Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Íme egy ropogós házi kenyér, ami percek alatt elkészül

2020. március 22. - Vérmes Ízvadász

A kenyérsütésre hagyományosan úgy gondolunk, mint egy hosszadalmas, bonyolult folyamatra, és emiatt manapság kevesen adják a fejüket a házi cipó elkészítésére. Most hoztunk nektek egy receptet, ami nem követel se kelesztést, se dagasztást.

hazikenyer_percek_alatt_kelesztes_es_dagasztas_nelkul_koronavirus.jpg

A kenyérnél alapvetőbb élelmiszer nem sok van. Nagyanyáink még maguk sütötték, a mai felgyorsult világban legtöbbünknek egyszerűbb betérni a pékségbe vagy áruházba a friss péksüteményért. A kezünk közé akadt  receptet követve bárki perceken belül összedobhatja az összevalókat, és fél órás sütés után kész is a meleg vekni. Aki meg a mostani helyzetben (nagyon helyesen) minél kevesebbet akar emberek közé menni, annak szintén jó szívvel ajánljuk írásunkat. 

Hozzávalók:
Semmilyen különleges összetevőre nincs szükség, legtöbbjük mindig megtalálható egy átlagos háztartásban.

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 pohár natúr joghurt (150 grammos)
  • 2 dl víz (lehetőleg szénsavas)

Elkészítés:
Mindenekelőtt melegítsük elő a sütőnket 200 fokra, ugyanis 5-10 percre lesz szükségünk a hozzávalók összegyúrásához. Kezdjük a száraz összetevőkkel (liszt, cukor, só és szódabikarbóna), mehetnek egy keverőtálba. Egy gyors keverés után jöhet hozzá a joghurt és a víz, amit aztán (előzőleg alaposan megmosott) kézzel összegyúrunk. 

Ideális esetben lágy tésztát kapunk, amit kenyérformára pofozunk. Egy jénait, tepsit vagy bármilyen hőálló edényt kibélelünk sütőpapírral, és mehet bele a tészta (amit nem kell állni hagyni). Egy utolsót még formázhatunk, vizes kézzel elegyengethetjük a tetején, és bevághatjuk, hogy szép formás legyen az eredmény. 

Irány a sütő, körülbelül 30 percre, és már emelhetjük is ki az illatozó, aranybarna héjú házi kenyerünket. 

További érdekes receptekért és érdekességekért kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről! 

 

Az eredmény 
Először próbáltam a receptet, és soha nem sütöttem kenyeret, de ez bizony jól sikerült. A megjelölt mennyiségű hozzávalókból, egy masszív, majdnem egy kilós vekni készült, amelynek a belseje töményebb volt a boltban kaphatónál, néhol nem elég szellős, de ezt a kritikán aluli sütőm számlájára írom - egy légkeveréses készüléknél biztos a siker. A héja viszont mindenért kárpótolt, a roppanós, meleg külső szinte etette magát. 

hazikenyer_percek_alatt_kelesztes_es_dagasztas_nelkul_koronaviru-7s.jpg

Úgyhogy nem is szaporítom a szót, szerintem berakok még egy adagot, próbáljátok ki ti is, és várjuk a visszajelzéseteket. 

Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége elkötelezett a koronavírus elleni harcban. Minden eszközt megragadunk, hogy arra buzdítsuk az olvasóinkat, ha tehetik, maradjanak otthon. A vírus az emberi találkozások során terjed: ha minimalizáljuk az interakciókat, akkor a vírus terjedése is lassul. Emiatt a következő hetekben nem teszünk közzé étteremkritikát, cserébe színes ötletekkel, izgalmas receptekkel jelentkezünk majd, hogy az ízlelőbimbóink se szenvedjék meg a bezártságot. Ha pedig vége ennek az őrületnek, teljes erővel visszatérünk az éttermekbe.

Fotó: Ínyenc Fenevad/Vérmes Ízvadász

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr8915545728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása