Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Két magyar város évszázados harca: a szegedi vagy a bajai az igazi?

2020. január 05. - Ínyenc Fenevad

Ha azt mered mondani egy bajai kocsmában, hogy a szegedi halászlé jobb, az is lehet, hogy kést fognak a torkodhoz – mondta egy szekszárdi ismerősöm, miután ajánlást kértem tőle a legjobb bajai csárdára vonatkozóan. Feleslegesen, teszem hozzá, mert végül nem fogadtam meg a tanácsát.

halaszle_vagott.jpg

A Google úgyis jobban tudja, gondoltam. Nem is ez a lényeg most: a fenti mondat tökéletesen rávilágít egy, a magyarságot mélyen megosztó törésvonalra, ami első látásra csalhatatlan jele annak, hogy a turáni átok még mindig sújt minket. A politikai jobb-bal, népi- nemzet – urbánus-liberális törésvonal is elválasztja a magyart a magyartól, de míg a jobber nyugdíjas  a ballert legfeljebb leköpi, addig egy önérzetes bajai tényleg nem áll szóba többé azzal a tudatlannak titulált kívülállóval, aki „a halászlét” megkérdőjelezhetetlenül a szegedivel azonosítja. Az Ínyenc  Fenevad sem maradhat ki az észosztásból: ezen írásban mutatjuk be a lényegi különbségeket, és az írás végén bemutatunk pár konkrét éttermet is – két szegedit és egy bajait. Sőt, még azt is bevalljuk, hogy mi melyik halászlét kedveljük jobban (a számtalan egyéb variánsról most terjedelem híján nem beszélnénk).

Kezdjük azzal, hogy mi is a különbség a bajai (vagy más néven dunai)  és a szegedi (vagy tiszai) halászlé között. A tészta – vághatja rá a laikus olvasó, hiszen bár a halászléháború a bajaikon és a szegedieken kívül szinte senkit nem érdekel, azt mindenki tudja, hogy a bajai halászéban tészta  van. Ha csak ennyi lenne, akkor nem is lenne ilyen mély a lövészárok. Az igazi kérdés azonban nem az, hogy tésztával vagy kenyérrel együk (mert a bajaiak bizony nem esznek hozzá kenyeret), hanem az, hogy passzírozzunk vagy ne?

A szegediek mindenféle mozgó folyami apróhalat lepasszíroznak a ponty tartozékaival együtt makói vöröshagymával, mielőtt hosszú órákon át főzték, hogy aztán az így elkészült, megpaprikázott lébe pontypatkót vagy harcsafilét főzzenek, majd így együtt, kis bográcsban tálalják fehér kenyérrel. Ez elég szöszmötölős, időigényes művelet, de az eredmény garantált: a lepasszírozott haltól sűrű, krémes állagú lé egyedivé, a hallevesek közül kiemelkedővé teszi a szegedi halászlét.

A bajaiak nem vacakolnak ennyit: a hagymás-paprikás lébe belefőzik a halnak minden részét, így gyakorlatilag a szegedihez képest röpke pillanatok alatt – de annál nagyobb alázattal és az étel iránti tisztelettel - elkészül a remekmű. Baján és környékén pontyot használnak ehhez, de annak minden részét – igen, a fejét és a farkát is (a szegediben is benne van, de passzírozva. A lében ott már csak a pontypatkó vagy a harcsaderék fürdőzik).

A bajai halászlé felszíne sima, a szegedié zavaros. Előbbi élénkpirosabb, utóbbi a piros felszín alatt inkább rozsdabarna. Sok szegedihez szokott vendégnél ütheti ki a biztosítékot, ha a halászléjában ott pislog egy pontyfej. Szerencséjére azonban nem a léből kandikál ki a halacska, a húst ugyanis a bajaik egy külön tálon hozzák ki, míg a lé a vastagon megrakott gyufatésztával egy – tradicionálisan kerámiából készült – tálban érkezik. A bajaiak így eszik a halászlét, kenyér nélkül: előbb a levet, aztán a halat.

Ne maradj le semmiről: kövesd az Ínyenc Fenevadat Facebookon is!

Ha a kedves olvasó eddig csak a halászlét, mint univerzális gyűjtőfogalmat ismerte, most döbbenhetett rá, hogy azon kívül, hogy mindkettő folyami halakból készül, folyik és piros, valójában számos olyan kardinális, vagy éppen apró különbség van a két változat között, hogy ezek joggal tekinthetők külön ételnek. Nem mindegy ugyanis, hogy az ételt fél- vagy három órán át főzzük.

Itt az ideje, hogy színt valljak. A bajaik minden tisztelete mellett el kell mondanom, hogy én abszolút szegedi-párti vagyok.

Ez mondjuk egyáltalán nem meglepő, hiszen magam is a passzírozott, harcsás változaton szocializálódtam, ez jelenti számomra a halászlét. Nem is volt kérdés, hogy amikor Szegeden jártam, megkóstoltam az igazi szegedit. Két éttermet is felkerestem, méghozzá egymás szomszédságában: a Kiskőrössyt és az Öreg Kőrössyt.  A név hasonlósága nem véletlen, régen ugyanis egy tulajdonban állt a két étterem. Ma ez már nem igaz, ettől függetlenül viszont elmondható, hogy az étel mindkét helyen remek volt.

Kiemelném, hogy sajnos már hónapokkal ezelőtt volt, hogy Szegeden jártam, de azért bízom benne, hogy a nevezett éttermek évtizedek alatt felépített hírneve garantálja, hogy nagy változás azóta nem történt. Na de menjünk sorban, kezdjük az Öreg Kőrössyvel. Bár nem ide tértem be előbb, mégis ezzel kezdeném. Nehéz eldönteni, hogy a két, egymástól pár méterre levő étterem közül melyik a híresebb. Az Öreg Kőrössy külalakra talán pofásabb, modernebb, és a Tisza is közelebb van, míg a Kiskőrössy inkább csárda jellegű, de erre most nem pazarolnék sok időt, inkább a halászlékre koncentrálnék – azért megemlítettem, ha ez is szempont lenne. Teljesen szubjektív, de a kiszolgálás az Öreg Kőrössyben barátságosabb volt, és nem is zavart minket annyira a hangos zene, mint a másik helyen.

Ennyiben azonban ki is merül az Öreg Kőrössy előnye: a halászlé remek volt, de nem volt akkora „húúúazanyaáád” érzés, mint amire számítottam. Remekbeszabott hallé volt, az adag bőséges, akárcsak a hal minősége, de semmi olyan különleges érzésem nem volt, ami miatt azt mertem volna mondani, hogy ilyen halászlét ne találnék másutt (pedig rengeteg rossz halászlét ettem már, hogy a cica rúgja meg…). Egészséges mértékű halíz, tökéletes kivitelezés, remekbeszabott állag – perfektül elkészített, klasszikus halászlé. Kellően sós, kellően krémes, a paprika íze akkor annyira nem volt intenzív, inkább selymes hatást kölcsönzött. Összességében megérte a 2700 forintot, amibe kerül.

78652074_668527320340261_344923918689107968_n.jpgNa de a Kiskőrössy, az valami mesés volt. Ezt a helyet látogattam meg először: itt fel kell hívnom a figyelmet, hogy rohadtul ki voltam éhezve a szegedi halászlére, ezért képes voltam a belvárostól 3 kilométert gyalogolni – pedig a busz egyenesen odavisz -, végigszenvedni a mulatószenét, megbirkózni a pincér közönyével, hogy aztán kiéhezett fenevadként vessem rá magam a tűzpiros csodára. Igen, a Kiskőrössy halászleve annyira piros volt, amennyire egy halászlé piros lehet. A paprika íze egyszerűen mennyei volt, a hal állaga és íze szintén remekül eltalált (semmi halíz, ami a szomszédban főtt lére már nem igaz). De mindezek felett volt benne valami plusz – halászlé volt ízig-vérig, valami azonban olyan bukét kölcsönzött neki, ami miatt biztosan vissza fogok még menni Szegedre. Mit ad isten, ez is 2700 forintba kerül.

Mindkettő hely remek volt, és őszinte szívfájdalmam, hogy a Roosevelt-téribe nem tudtam bemenni, de legközelebb azt is megejtem. Összességében az Öreg Kőrössy hozza azt, amit minimum elvártam egy igazi szegedi halászlétől, a Kiskőrössy pedig felül is múlta azt.  Azt ma már sajnos még a Tisza-parti éttermeken sem kérhetjük számon, hogy a folyóban fogott harcsából készüljön az étel, az viszont óriási negatívum mindkét hely esetén, hogy a harcsa nem szürke, hanem afrikai – pozitívum viszont, hogy ezt töredelmesen be is vallják.

Aki ma azt mondja Szegeden, hogy szürkeharcsából főzi a halászlét, az hazudik

– mondta a pincér az egyik helyen.  Legalább nem pangasius, na (mert ilyen is van). 


Vannak olyan dolgok az életben, amiről egyszerűen tudod, hogy meg fog történni veled. Nem tudod még mikor, hogyan és miképp, de az életedet is feltennéd rá egy fogadáson, hogy át fogod élni. Így voltam én mindig is a bajai halászlével: tudtam, hogy egyszer on the spot fogom megkóstolni. Úgy hozta az élet, hogy nemrég ez meg is történt. Még órákkal korábban sem tudtam, hogy átesek a tűzkeresztségen,  de amikor a környéken járva volt egy kis szabadidőnk, és felmerült a kérdés, hogy Baját vagy Szekszárdot nézzük meg inkább, szinte magamtól mozdult a szám: Bajaii halászléééé.

Amikor próbáltam kiválasztani a helyet, azt vettem észre, hogy bizony nem egy halászléző van Baján. Sőt, ami fura volt, hogy sok étterem étlapján egyszerűen nem is szerepel a halászlé, annyira természetes, hogy van. Míg a négyszer nagyobb Szegeden van 3-4 igazán híres halászléző hely, én Baján találtam csak 5-öt. Végül a Malom Étterem nevű helyen sikerült enni. Aki ismeri a várost, tudja, hogy talán nem ez a legautentikusabb hely a halászlézésre, de meg kell vallanom, az ár is fontos szempont volt. Amikor az ember már fűnek-fának tartozik hónap végén, akkor lehet, hogy inkább az 1900 forintos halászlét választja a 3000 forintos helyett. Meg aztán a hely értékelései jobbak voltak, mint egyik-másik drágább riváliséi – ezért is nem hallgattam a szekszárdi ismerősömre.

A helyről csak annyit, hogy rendben van, icipicit giccses az oda nem illő buddha képpel a falon, de összességében nincs ok a panaszra. A pincér maradandó élmény lesz: már a beérkezéskor szívélyes tegezéssel ültetett le minket, én egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy az ott lévő vendéget mind személyesen ismeri, vagy mindenkivel ilyen kedves – gyanítom az utóbbi, mert minket soha az életében nem látott korábban, az biztos. A rendelésnél minden tételnél elhangzott, hogy „ne kímélj”, a kérdésünkre adott válasz után menetrendszerűen jött a „de csak neked” (persze mindenkinek ezt mondta), távozáskor és a rendelés felvételének lezártakor pedig azzal nyugtázta a dolgot, hogy „nagyon büszke vagyok rátok”. De ami a legjobb az egészben: látszott rajta, hogy nem mímeli a kedvességet, tényleg ilyen oltári jófej. Tudom, valakinek ez sok lehet, de a tengernyi búvalbaszott, sunyiképű pincérek helyett lehetne inkább mind ilyen lelkes, azt vallom.

73515568_2565842150306023_3121401146321666048_n.jpg

Vacsorapartnerem egyébként harcsapörköltet rendelt, ami szintén eltért kissé a hagyományostól: bőségesen úszott a paprikás lében, a túrós csusza pedig vastagon állt a túróban. A harcsa omlós volt és ízletes, érezhetően szürke variáns volt, bár a lé nekem túl sok volt – módomban állt megkóstolni. Bosszantóan hiányzott azonban a kapor a csuszáról, amit az étlapon megígértek, de a valóságban valahogy lemaradt.

Na de akkor térjünk rá a tárgyra. Étlap nélkül tudtam, hogy mit kérek: halászlét. Csak így. Nem bajai halászlét, hanem halászlét. Baján ugyanis ez a halászlé, a helyszínen járva semmi szükség nincs jelzővel illetni. Ha Baján halászlét kérsz, bajai halászlét kapsz, ha szegedi halászlét kérsz, csúnya pillantásokat kapsz.

78090124_3204662106215566_7518726163049480192_n.jpg

Bevallom, féltem. Úristen, nem lesz vízízű? Hogy fogom kenyér nélkül megenni? És mit kezdek benne a tésztával? Félelmem alaptalan volt: amikor a két kerámiatányérban megérkezett a lé és külön a hal (egy patkó és egy egyéb pontytartozék), már láttam, hogy ez remek lesz. Jól nyakoncsaptam csípőssel, mert mégiscsak úgy az igazi – pluszpont, hogy őrölt paprikát hoztak, és nem erőspistit. Megforgattam benne a kanalat – ez bizony tele van tésztával. Hmm, nem baj, ízleljük meg. Alig hittem el, amit éreztem: ez egy halászlé volt. Kicsit hígabb, mint a szegedi, de alapvetően halászlé íze volt. Sőt, mivel nem úszott krémes pép benne, így a paprika íze is elég intenzíven kijött. Néha kifejezetten rossz egyébként a passzírozás: amikor igénytelenül van elkészítve, és a bőr alkotóelemei könnyűbúvárként úsznak a darabos lében, az elég lelombozó tud lenni, hát még ha PIKKELY is van benne – mert ez is elő szokott fordulni. A bajaival ilyen baleset nem történhet meg.

A tészta is harmonizált a lé ízével, teljesen elfért benne. A hal értékelhetetlen volt – a feltűnően barna patkóval még meg is birkóztam, de a másik, túlságosan zsíros, iszapízű pontyrész már nem ment le a torkomon. De ez ugye ilyen – ha valaki halászlét rendel, akkor megvan rá az esély, hogy hal is lesz benne, a bajaiban pedig valóban lehetnek a pontynak egészen egzotikus részei is. Összességében tehát szuper volt, pozitív csalódás – bár minden egyes kanálnál epekedtem egy kis kenyér után. Nem értem, hogy tudják anélkül megenni.

A halászléháborút Szeged megnyerte, és ezt nem én állítom. Bács megyén kívül akárhova mész, és halászlét rendelsz, a passzírozott változatot kapod kenyérrel. Talán ezért is van, hogy a szegediek egyébként toleránsabbak a másik étellel szemben, és nem védik annyira harcosan az unikális fogásukat, mint a bajaiak – pont azért, mert már nem unikális. Én a magam részéről, ha megéhezem egy halászlére, biztos, hogy szegedit fogok enni, még akkor is, ha egyébként megtapasztaltam, hogy a bajai szintén remek. Mindazonáltal azt nagyon becsülöm a bajaikban, hogy ennyire a szívükön viselik a kultúrájukat és a múltjukat is magában foglaló halászléjük renoméját, ebben pedig a szegedieknek lenne mit tanulniuk – talán elkényelmesedtek, miután a halászléjük leuralta az egész országot.

 Elstartolt az Ínyenc Fenevad, amely kendőzetlen stílusban önti le a páclevet a valóságról, hogy beteljesítsük a küldetésünket. Azt valljuk, hogy az ízek élvezetének közepette az evést nem csak átélni, hanem megélni kell. Azt akarjuk, hogy az olvasók átérezzék: az evést nem a gyomrunkkal, hanem az agyunkkal élvezzük. Minden posztunk azt a célt szolgálja, hogy minőségi – vagy épp értékelhetetlen – ételeket mutassunk be, hogy mindenki azt egye, amiért fizetett. És bár nem szeretnénk az éttermi fogyasztóvédelem szerepében tetszelegni, azt azért elvárjuk, hogy ne az étel rágjon meg minket. Tarts velünk Facebookon is!

 Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr415343026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2020.01.05. 22:58:52

A legfinomabb halászlét nem Baján, de nem is Szegeden ettem. A Dunakömlődi Halászcsárda produkciója számomra éveken át a csúcs volt, hoztam is el belőle mindig a családnak. Amikor még nem volt M6-os autópálya, Pécsre autózva oda-vissza útba esett. A cikkben leírtak közül a szegedire hasonlított.

Attilajukkaja 2020.01.05. 23:15:02

Nálunk is mindig a szegedi dívott, és szerettem is. Már eléggé felnőtt voltam, amikor először kóstoltam a bajait. Nem is annyira Baján ettem nagyon jót, hanem Érsekcsanádon. Azóta, ha lehetséges, csak bajait eszem. :o)
De a lényeg nem abban van, hogy szegedi vagy bajai, hanem hogy jól van-e elkészítve. Mert mindkettő nagyon finom tud lenni, de igazán finom halászlevet nem olyan sok helyen készítenek.

gabardin 2020.01.06. 00:19:15

én a szegedin szocializálódtam :), aki azt szokta meg, annak a bajai olyan kis híg valami...
a legjobb pedig a Fehértói Halászcsárdában!

Attilajukkaja 2020.01.06. 01:01:20

@gabardin:
Én pont at előbb írtam le, hogy fordítva jártam, mint te. :o)
Számomra a bajai nem híg, hanem letisztult.

Boar. 2020.01.06. 01:04:14

Okoskodó seggfej...
Nem nyert meg a szegedi halmártás semmit max. az igénytelen barmok "jó sűrű legyen" elvárásainak felel meg az a szétfőzött enyvízű vacak.
Fél óra alatt a halból kifő minden aminek ki kell főni, utána már csak rosszabb lesz az eredmény.
A bajai lé friss, üde, selymes. A szegedi állott ízű, zavaros. A bajaiban a halíz és a paprika dominál, a szegediben az enyv és a halzsír. A bajait sem kötelező tésztával enni, normális helyen külön hozzák ki.
Baján amúgy a Potyka csárdában van értékelhető halászlé. Igazi bajai halászlét akarsz ott enni? Nehéz ügy, mindenki magának főzi... Ha egy bajait megkérdezel, hol lehet jó halászlét enni, magától értetődően vágja rá: otthon...

Jimmy Reiszmüller 2020.01.06. 01:05:27

A szegedi a paszirozas és a hosszú főzés okán halporkoltessebb és sűrűbb.
A bajai frissebb és könnyedebb.
Mindkettő finom, de más stílus.
Melyik a jobb? Ki melyiken szocializálódott és melyikhez idomultak az izlelobimboi.-;)
Én bajai vagyok és a bajai. Nekem kell az a frissesség amelyett a halporkoltessebb kivitelből hiányolok. Étteremben nem szabad enni bajai halászlevet ha csak nem frissen főzve teszik az asztalra és malom és tarsaiban nem frissen főzik a vendégnek.
Pont a quint esszenciáját nem sikerült így megkóstolnia a kedves blog írójának.
A másik ok, hogy egy kiló ponty ára 1300-1400 Ft, azaz a vendéglőben másfél kiló ponty árán kap egy tányer levét és egy pontypatkot jóval korábban, akár napokkal, de mindenképpen órákkal korábban lefozve.
Ha mindenképpen vendéglő és gurmanok vagyunk, akkor Érsekcsanád vagy egy kicsit délebbre Bezdán. Ott frissen főzve teszik az asztalra és akkor lehet versenyeztetni a szegedit a bajaival és bár valszeg az előbbit sem frissen főzik de szerintem ott ez nem annyira kardinális kérdés. Az eredményt én boritekolom, de tessék kóstolni!-;)
Még egy dolog nem fér a fejembe. A 2700 Ft-os szegedi halaszlebe miért nem fér bele a szurkeharcsa alkatresz? Érthetetlen.

Boar. 2020.01.06. 01:08:43

@laci_52: Valamit nagyon benéztél. A dunakömlődi halászcsárdában abszolút dunai módra főzték a halászlét. Rendszeresen ettem ott, "másodiknak" pedig rántott pontytejet, ha épp volt az étlapon. Mondjuk egy pár éve már nem jártam arra.
Amúgy Baracson lehetett még nagyon jó halászlét enni de az M6 átadása után már nem jártam arra én sem.

Boar. 2020.01.06. 01:16:40

Amúgy meg persze szó sincs "évszázados harc"-ról. A halászok a Tisza mentén se paszíroztak, ezt a vendéglősök találták ki, hogy a gyenge halból valami sűrűt alkossanak... aztán elkezdtek vergődni, hogy az övék a jobb...Baján meg nem vetélkednek hanem főzik az igazi, a jó halászlét...mert ott nem eladni akarják, hanem megenni :-)

Hórukk 2020.01.06. 03:30:07

Én évekig a szegedit ettem, ha lehet akkor Szegeden. Amióta viszont megkóstoltam a bajait, azóta az a kedvencem és már Bajára vágyok vissza. Igaz, tészta nélkül, kenyérrel eszem, a halat pedig belecsúsztatom. Nekem a halfejjel sincs gondom, hozzátartozik a halászléhez mint a jó kocsonyához a sertésfej alkatrészei.

Nietzsche. 2020.01.06. 06:46:12

Csakis a bajai! Az az igazi! Hogy mi van a tésztával tálalás mögött? A XIX.században úgynevezett molnárhajók járták a Dunát, melyeken sok bajai dolgozott. Ezeken rengeteg volt a liszt (hisz ez volt a fő tevékenységük: búza őrlés és szállítás) igy a dolgozók munka közben ezt használták fel az étkezéseikhez (ha már ott volt és ingyen volt). Tésztát csináltak a lisztből és a szintén helyben adott dunai halalállományból fogtak hozzá ponytyot. Igy laktatóbb ebédeket vacsorákat ehettek, amig a hajón laktak. A szokásukat később átvette a bajai lakosság is. Így alakult mlki mára a bajai halászlé tradícionális receptje.

Kekeckokec 2020.01.06. 07:03:32

Két dolog: ha Baján szegedi hallevet kérsz, vendéglőben kapsz.
Magánháznál a kérdést nem értenék.
Másil.
A bajai hallé eredendően vegyes halból készül, ha vetted volna a fáradtságot, és utána nézel a történelmi előzményeknek, akkor tudhatnád. Sőt, azt is, hogy miért a tészta.
Jól írta itt vmelyik olvtárs: a " bajai" inkább dunai módra készülő hallé, lévén a (Budapest alatti) Dunán lényegében mindenhol ugyanúgy főzik. Lehetnek benne eltérő alkatrészek, az alapelv ugyanaz.
Bezdán mellett még egy voks; ugyan bajai vagyok, 50 év alatt megfőztem nagyon sok halat, de vendéglőben a Bezdáni hallé áll az első helyen.

Diétás 2020.01.06. 07:31:11

Mint bajai elismerem, ettem már jóízű szegedi hallevet. De a frissen főzött, a paprikától selymes, kiszőkült színű bajai halászlé a gyufatésztával verhetetlen.

Im just here for the comments 2020.01.06. 08:04:58

Én szegedi vagyok, de még nem hallottam erről az évszázados harcról. Van ember, aki nem szarja le, hogy a másik milyen halászlevet eszik?

E.T.A. 2020.01.06. 08:25:18

Szegeden a Jobb Mint Otthon a legjobb! A Roosevelt téri két éve óriási csalódás volt, nagy lehúzás az egész: közönyös pincérek, újramelegített, nem friss halászlé.

Mijo 2020.01.06. 08:34:09

@laci_52: A "legfinomabb halászlét" magára egy cseppet adó ember nem étteremből viszi a családjának, hanem otthon főzi meg igényesen olyan módon, amire éttermek képtelenek. Na de hát ehhez bajainak kell lenni.

Mijo 2020.01.06. 08:36:43

@gabardin: Bizonyára a hígsága miatt lett a Bajai Halászlé hungarikum, az okádék sűrűségi szegedi trutymóval szemben. :(

Kivlov 2020.01.06. 08:49:15

Kormorán Étterem, Poroszló. Ott érdemes halat, halászlevet enni.

Boar. 2020.01.06. 09:22:42

@Mijo: Nem kell ahhoz bajainak lenni...

Boar. 2020.01.06. 09:23:45

@Kivlov: Egyél sokat...busából készült harcsahalászlét...

várom a levelet 2020.01.06. 09:29:03

mi Dunaújvárosba jártunk a Szigetcsárdába. jó volt,de nem különleges.egyszer a párommal voltunk nyáron,és bizony szaga volt.

Irbisz 2020.01.06. 09:42:45

Hm, értem hogy itt két hazai halászlé között megy a "melyik az igazi" verseny, de az a nagy szomorú igazság, igazi hallevest a tengerparti országok tudnak főzni.
Azokhoz képest a legjobb bajai/szegedi (ABC , nem jósági sorrend) halászlé ízletességet, "gasztronómiai élményt" tekintve úgy viszonyul, mint a a nagyszerű Fradi/UTE a Realhoz vagy Milanhoz.

Attilajukkaja 2020.01.06. 09:50:05

@Hórukk:
"Amióta viszont megkóstoltam a bajait, azóta az a kedvencem és már Bajára vágyok vissza"
Végre valaki! :o)

@Irbisz:
"igazi hallevest a tengerparti országok tudnak főzni"
Minden víz melletti nép főz valamilyen hallevest, nem kell ahhoz tenger. De mindegyik más, mint a magyar halászlé. És mindegyik tud nagyon finom lenni, ha jól van elkészítve.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.01.06. 09:56:29

Nem azért, hogy osszak észt a
Témában, de kell a tészta!
:)

Irbisz 2020.01.06. 10:21:35

@Attilajukkaja:
"Minden víz melletti nép főz valamilyen hallevest, nem kell ahhoz tenger. De mindegyik más, mint a magyar halászlé. És mindegyik tud nagyon finom lenni, ha jól van elkészítve."

Legalábbis mindenki ezt hiszi magáról ...
Én még olyan hazai halászlét nem ettem (pedig valamelyik Körössybe voltam, és a Roosevelt tériben is), ami akár csak megközelítené azt a hallevest, a tengerparti népek főznek.
Lehet hogy 150 éve, amikor még a folyamszabályozások előtt volt kecsege, süllő, fogas, pisztráng és egyéb nemes halak dögivel, valamint folyami rák (ami szintén baromi finom hallevesbe!), ezerszer jobb voltak a hazai halászlék, de ma már, ahogy a cikk is írta, csak mindenféle nem túl jó, de "legalább" olcsó halból készítik őket :(.
A gyanúm az, de ennek megerősítéséhez régi szakácskönyvek kellenének, ez a rengeteg paprika is csak azért kell a halászlevekbe, hogy ellensúlyozza szerény ízét ...
Az mindig gyanús, ha valamit ennyire fűszerezni kell - konkrétan most azt, h. a rengeteg paprika híján ez elég szerény eledel lenne, de így meg a paprika adja az ízt, holott nem annak kellene :(

Attilajukkaja 2020.01.06. 10:44:51

@Irbisz:
"Legalábbis mindenki ezt hiszi magáról ..."
Ezt nem értem. Nem is főz, csak azt hiszi?

"Én még olyan hazai halászlét nem ettem (pedig valamelyik Körössybe voltam, és a Roosevelt tériben is), ami akár csak megközelítené azt a hallevest, a tengerparti népek főznek."
Elfogadom, hogy te nem szereted a magyar halászlét, de ez nem zárja ki, hogy az jó lenne. Én már ettem sokféle nagyszerű hallevest, de attól még a magyar is ízlik.

"ma már, ahogy a cikk is írta, csak mindenféle nem túl jó, de "legalább" olcsó halból készítik őket :(."
Nem csak "nem túl jó" halakból készül itthon halászlé. A szürkeharcsa ráadásul nem is olcsó.
A folyami rákokat én is hiányolom. Gyerekként még a Rákos patakban is sokat fogtunk az unokabátyámmal, de ma már elvétve találni a folyóinkban. Azt hiszem, a környezetszennyezés tett be nekik. Persze nem tudom.

"ez a rengeteg paprika is csak azért kell a halászlevekbe, hogy ellensúlyozza szerény ízét ..."
Vagy azért, mert a magyarok megszerették a pirospaprika ízét. Nem csak a halászlébe tesszük bele.

"Az mindig gyanús, ha valamit ennyire fűszerezni kell"
Akkor a világ legnagyobb része nagyon gyanús lehet. :o)

"a rengeteg paprika híján ez elég szerény eledel lenne, de így meg a paprika adja az ízt, holott nem annak kellene :("
Mert ez egy paprikás lé, de nem hinném, hogy CSAK az adná az ízét. Mások is fűszerezik a hallevesüket chilivel, esetleg paradicsommal, citrommal vagy zöldfűszerekkel. A sima főtt hal nem túl ínycsiklandó. De - mint írtam - elfogadom, hogy neked csak a tengeri halból készült levesek ízlenek, csak azt nem értem, miért kell ezeket szembeállítani a magyar halászlével. Nagyon jól megférnek ezek egymás mellett is. Kinek a pap, ...

Billy Hill 2020.01.06. 11:12:37

No.1 Pikec (Bezdán), No.2 Sebesfoki (Bezdán), No.3 Sobri (Baja). És a baracsi csárda a régi 6-os mellett még mindig jó hely!

Attilajukkaja 2020.01.06. 11:36:57

@Billy Hill:
Azt hallottam, hogy az érsekcsanádi Rév Csárda színvonala, ahol életem legjobb halászlevét ettem, már nem a régi. Erről tudsz valamit?
Bezdán még sosem jártam. Bocsi.

Ínyenc Fenevad 2020.01.06. 11:44:05

Én elhiszem, hogy mindenki otthon főzi a legjobb halászlét, de azért nem kopogtathatok be egy bajai háztartáshoz, hogy hadd kóstoljam meg az igazit :) És ezzel sokan vagyunk így, tehát marad az étterem. Bezdánba egyébként el fogok menni a jövőben.

Antilles 2020.01.06. 12:33:38

Lehet tésztát tenni bele csak akkor már nem halászlé lesz. Mint ahogy túrós csúszának sem nevezhetünk olyat amire mákot raknak.

Edina Laki 2020.01.06. 12:55:31

Bármelyik bajait megállítod az utcán, szerintem egy se mondja, hogy halat enni a Malomba menj... és nyugodtan megállíthatod őket ilyen ügyben, szívesen válaszolnak.

Irbisz 2020.01.06. 13:00:38

@Attilajukkaja:
Hát akkor ezt jól megbeszéltük, főleg mert az ízlés egyénfüggő.

De ez:
"Nem csak "nem túl jó" halakból készül itthon halászlé. A szürkeharcsa ráadásul nem is olcsó."
konkrétan nem igaz, a bejegyzésben az áll, hogy " Aki ma azt mondja Szegeden, hogy szürkeharcsából főzi a halászlét, az hazudik - – mondta a pincér az egyik helyen"
szóval a szomorú helyzet az, a megvehető halászlevek olcsó, nem nemes halakból készülnek. Jó hogy agyon kell paprikázni.

A fűszerezéshez meg annyit, mert ez nem ízlés kérdése, nagyon nem mindegy h. a fűszer élínkiti, kiemeli v. csak elnyomja az étel alapízét (mint a paprika a magyaros halászlevekbe) az étel ízét. Épp ezért tévedés amit a fűszerezésről írtál.

Attilajukkaja 2020.01.06. 13:16:35

@Irbisz:
"az ízlés egyénfüggő"
Így van!

"Aki ma azt mondja Szegeden, hogy szürkeharcsából főzi a halászlét, az hazudik - – mondta a pincér az egyik helyen"
Ez egy pincér véleménye. Arra az étteremre valószínűleg igaz is. Én amúgy szeretem az afrikai harcsát is, csak nem halászlébe, De attól még nem tartom rossz minőségű halnak.

"a megvehető halászlevek olcsó, nem nemes halakból készülnek. Jó hogy agyon kell paprikázni."
Ezt saját tapasztalat alapján cáfolom!!!

"nagyon nem mindegy h. a fűszer élínkiti, kiemeli v. csak elnyomja az étel alapízét (mint a paprika a magyaros halászlevekbe) az étel ízét."
Persze, hogy nem mindegy, főleg, ha valaki utálja a paprika ízét. De ez is egyéni ízlés kérdése. Rengeteg nép chilit tesz a hallevesbe, vagy más erős aromájú fűszert (pl. Dél-Amerikában, a Távol-Keleten vagy Afrikában), mégis finomak az ételeik.

"Épp ezért tévedés amit a fűszerezésről írtál."
Nem hinném, semmi olyat nem írtam, ami ne lenne igaz. :o)

Pic 2020.01.06. 13:25:30

Szegedről származom, de nem vagyok elfogult. Szeretem a jó hallét és végigettem már többször a kötelező köröket (Öreg és Kiskőrössy, Roosevelt, Fehér tó, Jobb mint Otthon, stb). A színvonal változó így 20-30 évre visszatekintve, mikor melyik éppen a jobb.

Aztán eljutottam Bajára is. Az én Bajai vendéglátóm normális volt és szintén nem elfogult, ő is megette mindkettőt. Mivel nekem az volt az ELSŐ alkalom, így olyan helyre vitt ahol tuti finom a halászlé.
Nos nekem ízlett a Bajai is. Határozottan kellemes, jó hallé.
Viszont a tésztájuk "borzasmas", az ha lehet akkor felejtős. Lehet, hogy autentikus, de nem érdekel. Ugyanaz a bajom vele, mint Szegeden a klasszikus filézetlen halászlével: Ha mazochista napom van és nem enni akarok, hanem szöszölni a szálkákkal, akkor kérek ilyet. Ugyanez Baján a tészta. A Bajai tészta ugyanis nem tud tisztességesen viselkedni. Egy dolgot nem szeret: A kanálon megmaradni. Nem véletlenül eszik a a Bajait előkével.

Egyébként ami számomra a cikkből kimaradt és ezért nagyon várok ide egy autentikus Bajai "kollégát". A cikkíró elfelejtette megemlíteni, a kétfajta főzési mód KULCSELEMÉT: BOGRÁCS ember BOGRÁCS !!!!

A Szegedinek az alakja azért olyan, mert abban szépen, lassan tud rotyogni a hallé. A Bajai bogrács teljesen más alakú. Nem ívesen kifelé hajlik, hanem pont ellenkezőleg: befelé. Pontosan azért, mert a rövidebb főzési idő miatt így nem rotyog, hanem intenzívebben mozog a bográcsban az étel. Kvázi a passzírozást itt a bográcsban mozgó lé végzi el. De majd ha jön a fórumba egy igaza Bajai kolléga, majd ő elmondja.

Szerintem mindkettő finom, mindkettőt szeretem.

Boar. 2020.01.06. 13:28:44

@Irbisz: Világos. A halászlébe egyféle fűszer van, a paprika, az tehát agyon vagy fűszerezve. A chowder, a bouilabaisse a sokféle fűszerrel meg nem. Egyszerű ez mint a zacskósleves...
Ami kiemeli az alapanyagok ízét, az a só és a cukor. A fűszernövények a saját ízüket adják hozzá, egy kakukkfű, egy babérlevél először hozzáad, utána eltakar.
Amúgy meg mindenki azt eszik amit akar de a halászlé a maga egyszerű ám harmonikus ízével igencsak ellenfél a tengerparti népek halleveseinek...

Boar. 2020.01.06. 14:02:32

@Billy Hill: A Sobri nem illik a sorba. Minősíthetetlenül gyenge halászlét ettem ott, hűtőízű, ócska hallal. Ha már étterem, akkor a Potyka csárda. Volt egy gyenge időszakuk, a csukapörköltjük pedig csapnivaló de nagy általánosságban még mindig ők a nyerők.
Egyszer ettem finom halászlét a Tanya csárdában is de ott meg át akartak baszni a fogasfilével, tőkehalfilét hozott ki a pincér és játszotta a hülyét...

Boar. 2020.01.06. 14:07:15

@Irbisz: "szóval a szomorú helyzet az, a megvehető halászlevek olcsó, nem nemes halakból készülnek."
A tengerparton sem a legfinomabb halakat teszik a lébe, mint ahogy pisztrángból, lazacból, fogas süllőből sem főznek levest.
Amúgy tisztázni kellene, mi az az "olcsó, nem nemes hal". Mert pl. a ponty ami a halászlé alfája és omegája, halászatilag "nemes hal". Ha pedig alaplé főzésre vetemedik valaki, akkor a kárász ami olcsó és nem nemes, az egyik legjobb megoldás.

Boar. 2020.01.06. 14:09:53

@Pic: A dunai halfőző bográcsban befelé forr a lé, jobban meg lehet rakni a bográcsot(és a tüzet is). De pl. az érsekcsanádi csárdában "gulyásbográcsban" főzik a halászlét oszt mégis jó. Inkább hagyománytisztelet mint valós ok van mögötte.

CM2131 2020.01.06. 14:13:56

@Boar.:
"Amúgy meg persze szó sincs "évszázados harc"-ról. A halászok a Tisza mentén se paszíroztak.." ...hanem előhúzták a zsebükből a gyufatésztát ugye?... :)
Bizony hogy paszíroztak, mivel minél tartalmasabbnak kellett lennie az ételnek, ott nem volt "második"
A posztoló egyébként jól írja, tulajdonképpen két külön ételről van szó, mintha valaki a borsólevest is borsófőzeléknek hívná és még meg is magyarázná, hogy minek azt sűríteni, megfőzöm vízben a borsót és kész a főzelék :D.
Minden ellentét feloldódna ha máshogy hívnánk őket, a szegedi maradhatna halászlé, a bajai meg lehetne halleves, hiszen azt csinálják, főznek halból egy levest tésztával.
A funkciójuk is más, a szegedi friss kenyérrel egy főétel, a bajai meg egy leves, előétel.

Attilajukkaja 2020.01.06. 14:33:44

@CM2131:
"a szegedi friss kenyérrel egy főétel, a bajai meg egy leves, előétel."
Gyufatésztával az is van olyan tartalmas, mint a szegedi kenyérrel. Nálam a bajai is főételnek számít, főleg, ha előtte ettem haltepertőt is. :o)

Boar. 2020.01.06. 14:56:00

@CM2131: Tévedsz. Nem passzíroztak a halászok, nem volt hozzá sem idejük, sem eszközük.
Van erről egy jó írás Barta András szobrászművész, "halügyminiszter" tollából, egy öreg tiszai halász meséli el, hogy főzték régen a halászlét. A lényeg az, hogy a csontossából, aprajából főztek egy alaplét majd simán rárakták a szeleteket, összefőzték és tálaltak.
A passzírozást a vendéglősök találták ki.
A többi mondandód meg végképp szót sem érdemel...

Bambano 2020.01.06. 15:03:52

@Frady Endre: Frady Endre rémálma: kell a tészta témába(n)! :P

Bambano 2020.01.06. 15:06:30

a poszthoz: elég egyszerű győztest hirdetni egy versenyzős mezőnyben. Baján nem főznek halászlét, az üres víz tésztával hígítva. a frissessége azt jelenti, hogy semmi íze sincs. a bort se frissen iszod, hanem hagyod, hogy a must megfelelően kiforrja magát.

Pic 2020.01.06. 15:23:03

Kéretik kicsit visszafognia magát a kommentelő kollégáknak.

"Ténylegesen" FELNŐTT ember egyik alapvető jellemzője, hogy tisztában van azzal, hogy kinek a pap, kinek a papné, mindenkinek van valami dilije és legfőképpen az, hogy tiszteletben tartjuk mások véleményét és agybaját, miközben viszont reméljük, hogy a másik is így tesz majd. :)))

A halászlé egy finom dolog és van aki így szereti van aki úgy, van akinek mindegy és van akinek sehogy sem.

Különbözőek vagyunk és ez így szép.

Tranquillius 2020.01.06. 15:24:18

Mindkettőt szeretem, annak ellenére, hogy egy jó bajait még nem sikerült otthon reprodukálnom.

Viszont érdekelne, hogy a szerző milyen elrettentő büntetést szabna ki arra az étteremre, ahol pangáziuszból főzik a "halászlét"?

Ínyenc Fenevad 2020.01.06. 15:29:49

@Tranquillius: bedobnám őket az itteni kommenttenger sűrűjébe.

Megkérlek Titeket, hogy az évszázados háború ne menjen át személyeskedésbe :) Még akkor sem szép dolog ez, ha egyébként becsülöm a tradíciók iránti ilyen mély elköteleződést.

pepin_nymburk 2020.01.06. 15:31:12

szegedi születésűként egyértelműen a szegedit tartom jobbnak, de ez alap elfogultság. Amikor dunai halászlét volt alkalmam kóstolni, az előre beharangozott csúcs halászlé helyett legtöbbször ócska cuccot kaptam( Dunakömlőd, Dunaföldvár), pedig aki ajánlotta, megesküdött, hogy a legjobb az országban. Bajait vendégségben ettem, háznál, erős közepes volt. Ami dunai és ízlett, az a baracsi halászcsárdában volt, finom volt a gyufatészta is. Szerintem mind a két típusnak van létjogosultsága. Egyszer egy szlovák öregembert kérdeztünk a Tátrában, mi a magyarok legjellemzőbb tulajdonsága, azt mondta az, hogy mindenen összeveszünk. Lásd ezt a halászlé témát, milyen igaza volt :-) Az a lényeg, minél többet és többfélét együnk

Boar. 2020.01.06. 15:40:39

@pepin_nymburk: Dunaföldvárt nagyon dicsérték de ritka gyenge halászlevet adtak. Szvsz. több napos, kimelegített cucc volt. A dunai lé frissen jó és azt ki kell fogni egy vendéglőben.

Attilajukkaja 2020.01.06. 15:45:27

@pepin_nymburk:
"Az a lényeg, minél többet és többfélét együnk"
Ez egy szép végszó lenne, de félek, ezt a "háborút" soha nem fogjuk tudni lezárni. :o)

northwind 2020.01.06. 16:05:40

én szegedi vagyok, nem tudok háborúról, egyikünk így, másikunk úgy. Ennyi.

Irbisz 2020.01.06. 16:19:11

@Boar.:
"A tengerparton sem a legfinomabb halakat teszik a lébe, mint ahogy pisztrángból, lazacból, fogas süllőből sem főznek levest."
Olyan hogy tengerpart nincs, még Európában sem mindegy hogy északon vagy a földközi-tenger mellett járunk. Azt meg hogy hol mit tesznek bele, az a fizetőképes kereslettől függ, Nyugaton sok helyen sokkal jobban meg tudják fizetni akár a 27 eurós hallevest, mint itthon a 2700 forintosat - azaz juthat bele a legfinomabb hal is akár, meg rák is. De igazából lényegtelen mi jut bele, mellékes, nekem az a fő bajom minden hazai hallevessel, halászlével, hogy a fölös mennyiségben beleszórt temérdek paprika miatt lényegében ízetlen, a paprika csípőssége, a halászléhez kötelezően hozzá tartozó lángolás elnyom majd minden egyéb aromát.
De másokat figyelve van olyan érzésem, ezzel nem vagyok egyedül, azért KELL kenyér pl. a szegedi halázsléhez - holott normál esetben semmilyen levest nem esznek kenyérrel az emberek :)
Ma nem főznek süllőből, fogasból stb., ja, mert ki a fene fizetné meg, amikor mint olvashattuk, már a magyar harcsa is drága bele?? De ezelőtt 150-200 évvel, amikor volt még elég ezekből is? Ha majd lesz időm és kedvem, keresek a neten egy ilyen régi szakácskönyvet és megnézem.
És erősen kétlem hogy ugyanazt ette a tiszaparton a szegény halász, mint egy tehetős polgár v. nemes, noha halból készült levest ettek mindkét helyen is. A szükségből lehet erényt gyártani (ezt ették a tiszai halászok is, kiknek a meló mellett szűkös idejük volt, fűszereik se voltak a marék paprika, só, esetleg még a bors), de ahol rendelkezésre állt szakács, fűszerek választéka, idő, azok biztos nem az ilyen egyszerű, gyors, de nem túl fantáziadús halászlevet készítették maguknak.

"Amúgy tisztázni kellene, mi az az "olcsó, nem nemes hal". Mert pl. a ponty ami a halászlé alfája és omegája, halászatilag "nemes hal". Ha pedig alaplé főzésre vetemedik valaki, akkor a kárász ami olcsó és nem nemes, az egyik legjobb megoldás."
Én nem vagyok szakács, én csak az ízlelőbimbóimmal és a gyomrommal értékelek egy ételt, ebből a szempontból nekem mindegy melyik hal minek minősül horgászatilag vagy épp halászatilag.

Irbisz 2020.01.06. 16:24:38

@Boar.:
"Amúgy meg mindenki azt eszik amit akar de a halászlé a maga egyszerű ám harmonikus ízével igencsak ellenfél a tengerparti népek halleveseinek..."

Neked. Mert más az ízlésed, de legfőképp és még inkább, mert ezt szoktad meg, erre szocializálódtál.
A halászlé íze lehetne harmonikus, biztos van ilyen is, de az már nem magyaros lenne, mert a paprika mennyiségét v. a csípősségét drasztikusan redukálni kellene, mert az nagyjából elnyom minden egyéb ízt, igy harmonikusnak nem lehet nevezni.
Azt nem is értem, ha paprika, az miért nem lehet édespaprika? azzal még lehetne akár harmonikus is egy halászlé.

staropramen 2020.01.06. 16:41:56

Erre a posztra mondják, hogy bedobta a döglött macskát az asztalra.
Tipikus kattintásvadász és posztnak is elég gyengécske.Nagy hagyományú szegedi vendéglőket összehasonlítani egy elég gyengus bajai étteremmel és ebből buta következtetéseket levonni- színtiszta ostobaság.

Ugyanilyen hatékonyak a " kik vezetnek jobban, a nők vagy a férfiak"? vagy a műfenyőt vagy kivágott fát állítsunk Karácsonykor? című vitaindítók.

staropramen 2020.01.06. 16:47:37

@Irbisz:
Normális helyen a halászlét édes paprikával csinálják. Ha a vendég erősen szeretné enni, akkor ott van mellette a lében főtt de nem szétnyomkodott cseresznyepaprika.
Ha bivalyerősen kapod valahol, akkor a csípősséggel valami kellemetlen mellékízt akarnak eltakarni.

Boar. 2020.01.06. 16:50:15

@Irbisz: Minimális a tárgyi tudásod ezért vagdalkozol és mellébeszélsz. A halászlének egyáltalán nem kell csípősnek lenni. Jobb úgy, ha kicsit csíp de nem követelmény, én pl. a gyerekek miatt soha nem csinálom csípősre.
Sorold kérlek azon halleveseket amibe a drága halakat teszik... Rákból persze, tesznek bele garnélát vagy esetleg tarisznyarákot, illetve a drágább rákok "hulladékával" csinálnak alaplét.
Inkább arról van szó, hogy a híres tengeri hallevesek az apró, filézésre alkalmatlan rusnya kis gyöszökből készülnek amelyeknek a kemény húsa főzésre kiváló.
Süllőből nem az ára miatt nem főznek. Gondolod, a fácán pl. olcsó? Nem, mégis megfőzik levesnek. Süllőből azért nem főzünk, mert nem levesbe való. A csuka, harcsa már inkább bár mindkettővel óvatosan kell bánni, a csukával a karakteres íze, a harcsával az enzimjei miatt. Kecsegét is tesznek a halászlébe ha hozzájut valaki pedig nem egy olcsó hal. Nem a recepttel van a baj hanem azzal, mihez lehet hozzáférni. De amikor a tengerparton is halnevelőkből hozott meg mélyhűtött halat tesznek a tányérodra, nem vethetsz semmit a magyar halászléfőzők szemére, abból főznek amijük van.
Egy étel minőségét nem a "fantáziadús" mivolta adja. A halászlé erre kitűnő példa, amilyen egyszerű, olyan finom. Összejöttek nála a dolgok, a szegénység, a rendelkezésre(nem) álló konyhatechnológia és a kevés alapanyag a véletlenek összejátszása folytán valami csodás ételt eredményezett. Ezt nem kell variálni, bonyolítani, így tökéletes.
Hogy vendéglőben nehéz jót kapni? Igen. Ez egy olyan étel ami frissen az igazi, egy átlag vendéglőben ezt nehéz biztosítani. Meg kell tanulni főzni.

Boar. 2020.01.06. 16:51:52

@staropramen:
-Csak Baján készül jó halászlé.
-A férfiak vezetnek jobban.
-Csakis igazi fenyőt.
Van még kérdés? :-)))

Ínyenc Fenevad 2020.01.06. 16:56:11

@staropramen: Sajnálom, hogy nem tetszett. Az összehasonlítást illető kritikád mindazonáltal megáll, de arra felhívnám a figyelmed, hogy itt nem a legjobb szegedi és a legjobb bajai halászlét kerestem, és erről szó sem esett sehol, egyszerűen csak helyben szerettem volna megkóstolni a bajai halászlét, mint műfajt, és a hely értékelései kifejezetten jók voltak. Mint ahogy maga a halászlé sem volt rossz. Ha épp a legjobb szegedit akartam volna a legjobb bajaival összehasonlítani, akkor is szubjektív véleményekre hallgattam volna, és egy egész vagyonba fájt volna.

Boar. 2020.01.06. 17:00:31

@Ínyenc Fenevad: Ha kipróbálod az érsekcsanádi halászlét, az is egy vagyonba fog fájni. Eleve nem olcsó és egy adagot nem főznek, a minimum kettő, magányos harcosként nem oda kell menni halászlét enni. Viszont abszolút friss, ez mindenképp fontos az összehasonlításnál.

Ínyenc Fenevad 2020.01.06. 17:11:13

@Boar.: Általában nem egyedül megyek, de az aktuális partnereim nem mindig kedvelik a halászlét (az elvetemültek :D). Egyébként még egyszer kiemelem: a cikkben szereplő halászlé nem volt rossz. Persze, biztosan ehettem volna jobbat, de legyen bármilyen remek a bajai, ha az ember kenyérhez és pépesített verzióhoz szokott, és vice versa. Neked sem verné meg a bajait a szegedi, akármilyen jó is az :)

Azt kívánom, hogy a bajaik és környékbeliek tartsák meg a jó szokásukat, és soha ne feledjék ezt a tradíciót, mert - és ahogy az itt a kommentekben is megnyilvánul, és ahogy a posztban is írtam - ez igazán egyedi és gazdagítja a kultúránkat. Attól függetlenül (vagy pont amiatt), hogy a legtöbben a szegedit, sok esetben egészen más variánst esznek. Örülni kéne egymásnak, nem veszekedni ezen :) Nem lenne különleges az egyik verzió, ha nincs egy másik, amitől meg tudja különböztetni magát.

egyinges 2020.01.06. 17:31:23

Én még csak háznál ettem bajai halászlét (Csátalján). Az első kanál után nagymamám híg paradicsom levese jutott eszembe. Ezután étteremben már sosem próbáltam ilyet kérni.
A hal külön műfaj, nem lehet úgy elkészíteni, mint egy sima húslevest kis paprikával..
Tokajban, Kiskörén, Poroszlón, Szegeden ezt nagyon jól tudják!!

HaCS 2020.01.06. 18:15:55

@Boar.:

Csak megkérdezem, mivel már többször írtad.
Milyen problémát vet fel ennél a levesnél, ha nem friss, hanem néhány órája készült? Állagában, ízében, vagy miben változik akkorát?

Tényleg csak kíváncsi vagyok?

Boar. 2020.01.06. 18:45:47

@HaCS: Az íze változik. Nem a "néhány óra" hanem az újraforralás után lesz valami állott íze, elveszti az üdeségét.
Ez az "állott íz" ami a paszírozott szegediben már eredetileg is benne van a technológia miatt.

pepin_nymburk 2020.01.06. 20:08:29

@Boar.: ez az állott íz sokszor szubjektív marhaság. Sok múlik az alapanyagon, és a szegedi halászlé pont azért népszerű, mert a szegedi halászcsárdák zömében frisset adnak. (Ha nem, van is gyomorégés rendesen) Ha neked a bajai ízlik, egyed azt, ezen rugózni, mint korábban jeleztem, ostobaság. A bekattant gasztroguru, Molnár B. T. nyomja ezt a bajai vonalat, merthogy a szegedit vendéglősök találták ki. Na és? A Jókai bableves, palócgulyás, székelykáposzta, Újházy tyúkhúsleves, Gundel palacsinta is vendéglős találmány, mégis szeretjük...

Bambano 2020.01.06. 21:54:39

@Irbisz: "holott normál esetben semmilyen levest nem esznek kenyérrel az emberek": bableves.

egyébként én a szegedi halászléhez sem eszem kenyeret.

Boar. 2020.01.06. 22:51:50

@pepin_nymburk: Hülyeséget beszélsz de szíved joga...
Szegeden(és a legtöbb vendéglőben máshol is) lefőznek egy nagy adag alaplét, belepaszíroznak minden vackot aztán szerencsés esetben a kedves vendégnek frissen főzik bele a halszeletet de jobbára megfőzik azt is előre aztán felmelegítik, horribile dictu megmikrózzák a kaját és úgy tálalják fel. Ez baromi messze van a dunai lé frissességétől.
És ennek semmi köze a gasztrogurukhoz akiket amúgy eléggé rühellek...

Jimmy Reiszmüller 2020.01.07. 02:29:24

Jó sok véleményt elolvashattunk.-;)
Pár gondolat az olvasottakkal kapcsolatba, elnézést, hogy nem nyomok a válasz gombra, hanem egy hozzászólásba suritem.
A bográcsban a lobogo le, ahol forog a hal, nem passzirozza a halat, hanem pont, hogy egyben tartja, valamint a megfelelően gyors forrása a lenek elősegíti, hogy a paprika, amelynek kiváló minőségűnek és púder finomságúnak kell lennie, a megfelelő idő alatt kellően feloldodjon és szép selymes egynemű levet kapjunk vegeredmenynek.
A tészta kérdése. Baján sokan eszik bolti gyufatesztaval, de én és a családom mindig frissen gyúrt és frissen kifozott tésztával, melyre a forró halászlevet a főzés végén raszurom és azonnal tálalom. Ez ízlés dolga, finom szaraztesztabol készítve is a levesbetet, de a mi izlesunknek kell ez az extra puhasag. Ez a tészta nem mászik le az ember kanalarol. Eloket nem használunk, mi frankon leeszuk a polonkat és örülünk neki.-;)
Nagyon fontosak az arányok és a hozzávalók kiváló minősége. Ebben nem lehet semmilyen kompromisszumot hozni. Kiváló minőségű paprika, nem, nem működik, hogy leveszed az első osztalyunak csúfoltat a hiper polcarol. Én magam bezdanbol a Kiss paprikatol szereztem be az elmúlt években, de idén sandorfalvarol. A világ végére képes lennék elmenni érte, a halászlé lelke.
Nem, nem működik, hogy a vizet nem a halhoz mered hanem a család számához.
1 kiló hal 1-1.2 liter víz, illetve ettől nem kéne nagyon elkalandozni se le se fel.
Nem működik, hogy spórolni akarsz és a négytagu családodra szamolsz 1 kiló halhoz mondjuk 3-4 liter vizet mondvan szeretik a levét.
Hagyma, víz, paprika, só,

Pic 2020.01.07. 10:55:33

@Jimmy Reiszmüller: Nagyon Korrekt, nem elfogult, szakmai leírás.

9/10 pont

(mert a brazil bíró, mint tudjuk sosem ad 10 pontot:D)

Gyulus 2020.01.08. 16:48:00

@Bambano: Kis adalék a szegedi halászléhez evett kenyér kérdéséhez.
Amikor én szegedi kisgyerek voltam a 70-es években, sokszor volt otthon halászlé, és mindig KELLETT enni hozzá kenyeret. De nem azért, mert főétel, meg szokás, vagy ilyesmi, hanem azért, hogy "levigye a szálkát".

Vagyis hogy ne fulladjunk meg, ha esetleg véletlenül lenyelünk egyet.

szánmonoxid 2020.01.14. 04:20:23

Én mindkettőt szeretem, meg a balatonit is, ami kicsit szintén más.
Főzni tiszai jellegűt szoktam, passzírozás nélkül.
Régen nagyon jó volt a halászlé a paksi halászcsárdában a régi 6-os mellett, sajnos, vagy 15 éve már nagyon rossz. De a paksi gasztroblues fesztiválon a főzős napon, amikor épp halászlé a versenykaja, nagyon jókat lehet enni.

@Boar.:
Baján ezek szerint nincs vendéglő, vagy ott a vendégnek nem főznek halászlét?
Vagy csak hülyeségeket beszélsz? (Ebben a témában, meg hogy a bajai halászlé az igazi - a többivel egyetértek, amiket írsz.)

A szegedi halészlé egyébként tényleg vendéglős találmány, a Tisza mentén a vendéglőkön kívül nem passzírozgatnak, hanem zsír, hagyma, paprika, víz, bele a hal, ízlés szerint só, és annyi. Általában sokféle halból főzik, és valóban raknak bele apróbb halakat is. Nagy különbség nincs a dunai vagy balatoni halászléhez képest, csak nem tesznek bele tésztát, hanem kenyérrel eszik. Én a bajait is.

@Hórukk:
A kocsonyát körömből főzik, a fejet a sajtba rakják.

@Irbisz:
Harcsából nemigen szoktak halászlét főzni, max. a lefőtt, vegyes halból (ponty, kárász, keszeg, törpeharcsa, esetleg még csík is, meg ami még akadt a hálóba, amikor még lehetett halászni is, nemcsak horgászni az elmebeteg horgászok miatt) készült lébe tesznek harcsát hús gyanánt, jó esetben abban a lében főzve meg. A tisztán harcsaleves elég jellegtelen ízű. Nem ehetetlen, csak olyan semmilyen.
Süllőből, fogasból, kecsegéből, csukából, pisztrángból sem főztek halászlevet, azt inkább megsütötték, mert úgy finomabb, mint mondjuk a ponty. Filézni sem kell, mert nincs bennük szálka. A keszeg finom sütve is, de a megevése a sok szálka miatt inkább türelemjáték, mint étkezés.

@CM2131:
Bizony nem passzíroztak. Én ettem jó pár helyen háznál a Tisza mentén Tivadartól Szegedig (volt ilyen "országjáró" munkám évekig, ráadásul házakhoz kellett járnom, sok helyen meghívtak ebédre), és nem passzíroznak sehol. Csak étteremben.

Egyébként szoktak édespaprikát rakni a halászlébe, csak fűszerpaprika néven. A magyar halászlének sem az az alaptulajdonsága, hogy kiugrik tőle a szemed. Ha szerinted igen, akkor nem ettél még jót. A tengeri népek hallevesei szerintem elég halványak ízben egy jó magyar halászléhez képest. Elhiszem, hogy neked az ízlik, de azért áperte leugatni a teljes magyar halászlékultúrát, hogy az nem jó, csak a tengeri népek löttyei, az ostobaság csúcsa.
Éltem Finnországban is, és ha valaki tud változatos ételeket készíteni halból, azok a finnek, még halas süteményük is van többféle. (Egyesek azt mondják, annyi halat esznek, hogy már fehéret szarnak, ennek nem jártam utána.)
A hallevesük nulla.
Főztem nekik magyart (enyhén csípőset, a finnek átlagban nem nagyon bírják az erőset, magamnak főztem ki kevés lében még paprikát, és tettem bele, meg aki még kért, de nem volt jellemző, olyan meg egy sem volt, aki máskor is kért volna aztán), talán még a lábuk ujját is nyalták utána, és máskor is kérték, hogy azt főzzek.

@Jimmy Reiszmüller:
Jaja, fűszerpaprika csakis házi, ismerős őstermelőtől, aki a magokat is beleőrli.
Korrekt írás. :-)

szánmonoxid 2020.01.14. 04:23:17

@szánmonoxid:
@CM2131:
Bocs, a második bekezdéstől @Irbisz: -nek volt szánva.

Attilajukkaja 2020.01.14. 10:50:27

@szánmonoxid:
"a Tisza mentén a vendéglőkön kívül nem passzírozgatnak, hanem zsír, hagyma, paprika, víz, bele a hal, ízlés szerint só, és annyi."
Ilyen halászlét hol lehet kóstolni, ha nem vagy ottani lakós?

"A kocsonyát körömből főzik, a fejet a sajtba rakják."
Ahány ház, annyi szokás. Az én anyukám nem csak körmöt főzött bele, hanem fület, farkat, bőrt is - mindent, amiben sok a zselatin. Nálunk nem volt benne se színhús, se zöldség, csak sok fokhagyma, de van, aki húsosan és zöldségekkel szereti.

" Filézni sem kell, mert nincs bennük szálka. A keszeg finom sütve is, de a megevése a sok szálka miatt inkább türelemjáték, mint étkezés."
Szerintem a csukában és a pisztrángban is van elég szálka, de valóban sülve finomabbak, mint főzve.
Viszont ha a keszeget jól beirdalod és forró olajban sütöd ki, akkor nincs gond a megevésével. Imádom! :o)

"A tengeri népek hallevesei szerintem elég halványak ízben egy jó magyar halászléhez képest."
Ezzel nagyon nem értek egyet. Én nagyon finomakat ettem Olaszországban, Koreában vagy Brazíliában is. Annyiban igazad van, hogy nagyon más az ízviláguk, ... talán mert gyakran tesznek bele valami tengeri herkentyűt, algát is.

Hórukk 2020.01.14. 23:12:54

@szánmonoxid: Miskolcit próbálsz kioktatni kocsonyából:-) Kocsonyába minden mehet ami bőrös, a fej részei is. Személyes kedvencem a sertésfül a kocsonyában. Disznótorban ritkán veszek részt ma már, és ahol van még disznótor, ott sem mindig csinálnak disznósajtot.

szánmonoxid 2020.01.15. 00:33:10

@Attilajukkaja:
Mondjuk úgy, hogy az illető lakásán dolgozol órákat, és meghívnak ebédre, te meg elfogadod. :-)

Amit én ettem csukát meg pisztrángot, abban kevés szálka volt. Persze lehet, hogy azért, mert méretes halak voltak. Ettem főve is mindkettőt, nem annyira izgalmas, sütve finomak.

Tengeri akármiket, köztük hallevest én csak Európában ettem, de ott többfelé, meg Amerikában (ott levest nem), de Amerikában semminek sincs semmi íze, mivel a nagy egészségmánia miatt nem fűszereznek, se só, se más, ha valami finomat akartam enni, elmentem egy kínai kajáldába a kínai negyedben, de ott meg a halhoz nem volt bizodalmam. Mexikóiban azért nem, mert a nagyvárosokban már azok is átveszik az amerikai ökörséget, a még friss bevándorló mexikóiak szerint is, akikkel együtt dolgoztam (és akik megtanítottak tequilát inni). Ők mondták, hogy esetleg Texasban, Új.Mexikóban vagy Arizonában menjek mexikói étterembe, mert a keleti nagyvárosiak ételei amerikai ízlésre átköltött, számukra ehetetlen íztelen vacakok. Ettem velük is (meghívtak), nem főznek csípősebben, mint a magyarok, csak többféle erőset használnak, a csiliknek mind más ízük van, nemcsak csípnek.
(Cserébe főztem nekik gulyáslevest, nem csípősen, mondtam, hogy ki-ki annyi csilit tesz bele magának, amennyit akar. Úgy tűnt, ízlett nekik. Meg magyaros csirkehúslevest, az is.)

@Hórukk:
A toron nincs is sajt, mert azt még nyomatni meg füstölni kell megtöltés után. :-)
A tor a nap végi vacsora az aznapi termésből.

Miskolcon sokat jártam ugyan, de kocsonyát nem ettem. Borsodban másfelé igen. Egyikben sem volt fej. Csülköt egyes helyeken szoktak belerakni, hogy a sok bőrszerű izé mellett legyen benne némi hús is.
Nem vagyok nagy kocsonyarajongó egyébként.

szánmonoxid 2020.01.15. 00:35:16

@szánmonoxid:
Bár mondjuk azt furcsállták, hogy a csirkehúslevesbe utólag tesz erős paprikát az ember, a saját adagjába. :-)

Attilajukkaja 2020.01.15. 10:58:18

@szánmonoxid:
"Mondjuk úgy, hogy az illető lakásán dolgozol órákat, és meghívnak ebédre, te meg elfogadod. :-)"
Nagyon életszerű ötlet! :o))))

"Amit én ettem csukát meg pisztrángot, abban kevés szálka volt. Persze lehet, hogy azért, mert méretes halak voltak."
Pisztráng is szálkás, ha gondosan ki nem szedik belőle csipesszel, a csukában pedig igen veszélyes Y szálkák vannak. Nagyobb példákat nyilván könnyebb kiszálkázni.

"Ettem főve is mindkettőt, nem annyira izgalmas, sütve finomak."
Én még nem, de el tudom képzelni, hogy főzve jellegtelenek. Halászlevet én sem készítenék belőlük.

"Amerikában semminek sincs semmi íze, mivel a nagy egészségmánia miatt nem fűszereznek"
Ne haragudj, de ezen a megállapításodon csak mosolyogni tudok. :o)
Ez olyan, mintha egy amerikai turista járna Budapesten és két nap alatt két paprikás "tipikus" magyar ételt kóstolna meg, majd kijelentené, hogy a magyar konyhában CSAK paprikával főznek, más fűszerük nincs is.

"mondták, hogy esetleg Texasban, Új.Mexikóban vagy Arizonában menjek mexikói étterembe"
Szerintem meg Mexikóban, ha tényleg a mexikói konyhát szeretnéd megismerni. Jártál már ott?

"nem főznek csípősebben, mint a magyarok, csak többféle erőset használnak"
Szerintem a magyarok sem főznek csípősen, ha általánosságokban beszélünk.

Ínyenc Fenevad 2020.01.16. 12:59:24

@szánmonoxid: köszi! Pontos, korrekt hozzászólás :)

szánmonoxid 2020.02.05. 00:47:03

@Attilajukkaja:
"ezen a megállapításodon csak mosolyogni tudok"
Nézd, jártam az USA vagy 20 államában (volt olyan, amikor egyszerre 4-ben is, és ilyet az egész USA-ban csak egyetlen négyzetméteren tudsz megtenni, de legalább jelölik, hogy hol) Connecticuttól Kaliforniáig, a legtöbb helyen autóval, államonként szinte minden nagyobb városban, és mindenhol ettem is, szóval azt hiszem, ez elegendő tapasztalat ahhoz, hogy ezt mondjam. A különféle nemzetiség kajáldákban (leginkább kínai (és környéke, pl. thai), vietnami meg koreai, valamint néhány európai és dél-amerikai) fűszereztek, az amerikaiakban nem. Viszont literszám ették mindenhez a ketchupot, talán még a fagylalthoz (bocs, vödörnyi sundae-hoz) is, nézni is rossz volt.
Mexikóban nem jártam, de a mexikói határ mentén több államban is. Nem hiszem, hogy nagy különbségek lennének.

"Szerintem a magyarok sem főznek csípősen, ha általánosságokban beszélünk."
Nem, a magyarok utólag tesznek szinte mindenbe csípős paprikát.
Van egy szerb szakács ismerősöm, már vagy 20 éve Magyarországon él (de lehet, hogy 25, ha belegondolok, mióta ismerem), azt mondta, a magyarok ételei nem csípősek, de egy kicsit minden csípős, míg a szerb ételek többsége egyáltalán nem csípős, de ami igen, az sokkal csípősebb, mint a magyar ételek. Mindezt magyarul mondta el, mert már perfekt beszéli a nyelvet, parányi akcentussal, kb. mint egy vajdasági magyar.
Mivel évtizedek óta szakács, szerintem tudja, mit beszél, ha ételről van szó.

Attilajukkaja 2020.02.05. 09:56:16

@szánmonoxid:
"Nézd, jártam az USA vagy 20 államában "
Nézd, én meg 7 évig éltem kint és 40 államot látogattam meg. Ezért mertem megmosolyogni azt az állításodat, hogy Amerikában semminek sincs Íze. Egy jó New England clam chowder vagy egy louisiánai seafood boil, esetleg egy cajun crawfish etouffee nagyon-nagyon finom tud lenni, és fűszerből is kerül bele elég. A ketchupra tényleg rá vannak kattanva, de túlzás azt mondani, hogy mindenhez azt eszik. A különböző bevándorló csoportok, kezdve a behurcolt afrikaiaktól a mexikói, kubai, olasz bevándorlókig, mind-mind nyomot hagytak a konyhájukon, ami már néha viccesen keveredik egymással: erre jó példa a Chinese kosher pizza. :o)
Mexikó pedig szintén egy hatalmas ország, minden régiónak megvan a saját kulináris hagyománya. Ott kevesebbet jártam, de így is nagy különbségek voltak az ételek között.

"a magyarok utólag tesznek szinte mindenbe csípős paprikát."
Én nagyon szeretem a csípőset és úgy találom, hogy egyre kevesebb ételhez adnak minőségi erős paprikát az éttermekben. Ezért mindig van nálam egy kevés. Olyan helyre, ahol a halászléhez Erős Pistát adnak, vissza sem megyek.

"a magyarok ételei nem csípősek, de egy kicsit minden csípős"
Bár úgy lenne, én nem bánnám! :o)
Nem egészen értem a szerb szakács barátod mit értett ezalatt, de abban igaza van, hogy nálunk még az sem csípős, aminek jól állna, ha eleve csípősen főznék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.07.10. 12:34:00

Kár, hogy nem találtam rá a posztra idejében.
"hal állaga és íze szintén remekül eltalált (semmi halíz, ami a szomszédban főtt lére már nem igaz)."
Loller, ezt nem értem, miért baj, ha egy halászlének halíze van??
:-)))
Hát milyen íze legyen, őzlábgombáé?
Az meg hogy fel sincs tüntetve a bajai éttermek étlapjain a halászlé, nálam pont kontraproduktív lenne,
kapásból lépnék ki az ajtajukon, vagy zárnám be a honlapjukat, mondván itt biztos nincsen halászlé...
Micsoda ostoba felfogás az ilyen??
De hát ők tudják, mindenki hagy rontsa szabadon a saját üzletmenetét, felőlem...
A poszt egyébként kiváló, szuperül taglalja a kétféle étel különbségeit, most már tudom, hogy eddig csak szegedit ettem, viszont én is vaddisznó módon kíváncsi vagyok a bajaira.
Szerintem hülyeség ebből ekkora háborút csinálni, a Baján a bajai, Szegeden meg a szegedi az igazi.Aki meg az ország egyéb tájairól érkezik, az meg örül, hogy milyen jó a választék.
A másik kérdés (bár úgysem fog itt már senki sem válaszolni), hogy ez az idétlen dolog, hogy a ponyty iszapízű, honnan jön, ki találta ki a nagy eszével?Illetve a minősítő kritikusok honnan tudják, hogymilyen ízű az iszap?Tán csak nem megkóstolták?Na neee...
Ja, és a blogot mééér' nem lehet kommentelni a többi posztnál?Vagy akkor ezt miért lehet?
süti beállítások módosítása