Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Újranyitás: a Michelin-csillagos éttermek harmada már nyitva

2021. május 05. - Vérmes Ízvadász

Európa-szerte újra egy optimistább hangulatban vagyunk a vírust illetően, és több országban már élvezhetik az éttermek kínálta örömöket az emberek, még ha (egyelőre) nem is a korábban megszokott módon. Megnéztük, mi a helyzet a csúcsgasztronómia képviselőivel országos és világszinten. 

michelin_csillagos_etterem_ujranyitas.jpg

Tavaly júniusban írtam azt, hogy lassacskán éledezik hatalmas pofonjából a vendéglátás, akkor még kevesen sejtették, hogy nem vagyunk túl a vírus nehezén. Egy évvel később újra eljött az a pont, hogy nyitásról beszélhetünk, és olvasóinkkal egyetértésben mi is aggódva figyeltük a teraszrohamot, ami észlelhető volt. 

Csak reménykedhetünk abban, hogy ez nem üt vissza, és lassan valóban felhőtlen örömünket lelhetjük a vendéglátásban.  Már azokban az egységekben, amik túlélték az elmúlt időszakot. 

Hosszú az elesettek listája

Azt még korai lenne akár csak megsaccolni is, hogy hány étterem ajtajára került végleg lakat. A megnyitó teraszok számából sem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, hiszen még több egységben készítik elő a nyitást vagy fontolgatják annak lehetőségét. 

Ha nem szeretnél lemaradni a vendéglátást érintő aktuális hírekről és eseményekről, kövess minket Facebookon is!

Az mindenesetre biztos, hogy bármelyikünk tudna olyan helyet mondani, ahova imádott járni, de ezt már nem teheti meg. Vagy nem úgy, nem a kedvenc felszolgálója fogja kihozni neki a rendelést, nem a régi kínálat várja, esetleg magasabb árral találkozik.  Vidéken és a fővárosban egyaránt látunk kiadó/eladó helyiségeket, ami mellett elhaladva nem tudjuk magunknak nem feltenni a kérdést, hogy vajon hány munkahely szűnt itt meg, hány családi vállalkozás omlott össze. 

Mindazonáltal azért látunk örömteli híreket is a nyitás kapcsán, sőt, most ezek vannak túlsúlyban - de mi a helyzet azokkal az éttermekkel, amik csúcsgasztronómiára szakosodtak, és nem teraszon felszolgált italokból látják el magukat?

Michelin-csillagos éttermek: hol van még a vége?

Az leszögezhető, hogy még senki sincs kint a mélyvízből, de ahogyan azt tavaly is feszegettem, a csúcséttermek számára még zavarosabb a víz. Ők alapvetően a magasabb jövedelműeket célozzák, áraikat sokkal kevesebben tudják megfizetni, gyakran vendégeik nagy részét külföldiek adják. 

Érdemes lesz figyelemmel kísérni ezeknek az éttermeknek az útját, és ezt most meg is tehetjük a Michelin Guide kimutatásán, amely hétről hétre megmutatja, hogy hány általuk csillaggal jutalmazott étterem van nyitva. Ez a szám jelenleg 33% világszinten, és az utóbbi hetekben szintén 30% fölött volt. Európára szűrve néhány százalékos javuló tendenciát látunk, de nagy áttörés még messze nem mutatkozik, és ezt várnunk egyelőre nem is reális. 

Ha valakit érdekel a görbe, böngészgesse bátran, nyáron a nyitva tartó éttermek száma egyébként 83%-ig kúszott fel, úgyhogy mindenki nyugodjon meg, előbb-utóbb újra lesz elérhető csúcsétterem. 

Mi a helyzet itthon? 

Hazánkban egyelőre nem nagy a mozgolódás. Az egyetlen kétcsillagos étterem, az Onyx Metamorfózis névre keresztelt projektjében lezúzta az éttermet, és ígérnek egy új, formabontó visszatérést, de erről többet sajnos nem tudunk. Addig is szerveznek egy fine dining streetfood eseményt május hatodikára a bontási munkálatok befejezésének apropóján. 

A Babel Budapest “hamarosan visszatérünk” pozícióban van, de mindenképpen jelzi nyitási szándékukat, hogy a hírek szerint egy skandináv séf csatlakozott hozzájuk, aki alá épül a komplett csapat. 

A Costes és Costes Downtown továbbra is a séfes házhozszállításra fókuszál, méghozzá nem egyedüliként, az érdekes kezdeményezésről mi is beszámoltunk. A tulaj, Gerendai Károly korábban azt nyilatkozta, nem biztos, hogy mindkét éttermet újra ki tudják nyitni. 

A Borkonyha pedig szeptemberre lőtte be a lehetséges újranyitást, addig is séfjei a szomszédos Textúra étteremben dolgoznak, és itt elérhető az étterem egy-két jellegzetes fogása és menüje. 

A kérdés tehát az, a harmados arány mikor  fog tudni jelentősen feljavulni, és hány Michelin csillagos éttermünk lesz az elkövetkező időszakban. A fejleményekről természetesen továbbra is beszámolunk, ehhez kövessetek minket a Facebookon

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr5116522020
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása