Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Aranyat öntesz a lefolyóba: 6 tipp, hogy ne vesszen kárba a tészta főzővize

2021. március 12. - Zabos Muffin

A tészta vizét főzés után általában kiöntjük, pedig sok mindenre felhasználható, és a hagyományos olasz gasztronómiában nagy becsben is tartják ezt a sokak számára értéktelennek hitt lét. Mutatunk pár tippet, hol veszed rengeteg hasznát a háztartásban - és nemcsak a főzés során.

teszta_fozoviz.jpg

Eddig rendszeresen kiöntötted a tészta főzővizét a lefolyóba? Nem is gondolnád, mennyi mindenre fel lehet használni a tésztából kifőtt keményítő miatt. A rizs főzővize is bír hasonló tulajdonságokkal, de azt általában a rizs felszívja, így kevesebb marad vissza belőle főzés után.

Öntözd vele növényeidet és virágaidat

A víz, amiben a tésztát főzzük, tele van keményítővel, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Növényeid meg fogják hálálni, ha a tésztavíz nem a lefolyóba kerül, hanem a földjükre, hiszen jó hatással lesz a növekedésükre. Mielőtt elkezded a locsolást, hagyd a vizet kihűlni.

teszta_fozoviz_novenyek.jpg

Önts a vízből a szószhoz

A szószos tésztaételek nagyon kedveltek itthon is, mi is hoztunk már nektek receptet bőven. A tészta készítésekor, ha teszünk a szószhoz a tészta vizéből, sokkal krémesebb állagú lesz. Figyelem! Mindig az adott, eredeti olasz recept szerint járj el, amely általában elő is írja, hogy mennyi vizet tegyünk a szószhoz, és mikor. Ugyanígy felhasználhatod bármilyen más szószos étel készítéséhez is, ha sűríteni akarsz vele.

img_20200411_210747_1.jpg

Ha szeretnél azonnal értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről, kattints és kövess minket Facebookon is!

Áztasd  a tészta főzővizébe a hüvelyeseket

Ha épp valamilyen hüvelyest, például babos ételt szeretnél készíteni, érdemes a babot egy éjszakán át a tészta főzővizébe áztatni, így sokkal könnyebb lesz vele másnap dolgozni. A keményítős vízben könnyebben felpuhul és kevesebb ideig kell majd főzni.

teszta_fozoviz_huvelyesek_aztatasa_2jpg.jpg

Mosd ezzel a koszos edényeket

Elsőre talán furcsán hangzik, de tényleg hatékony. Azt gondolnánk, hogy a tésztavíz használatakor az edények foltosak maradnak, de valójában a keményítő feloldja a piszkot és természetes tisztítószerként alkalmazható. Érdemes a nagyon szennyezett edényeket előbb ezzel beáztatni - persze a mosogatószer sem rossz megoldás.

teszta_fozoviz_mosogatas.jpg

Áztasd benne a fáradt lábaidat

Tésztafőzés után tedd félre a maradék vizet, majd a nap végén vagy másnap kényeztesd benne fáradt lábaidat. Egy hosszú nap után felüdülés lesz a lábaknak. Melegítsd fel a spagetti (vagy amilyen tésztát főztél) vizét a megfelelő hőmérsékletre és tedd bele a lábaidat. Az ásványi anyagokkal teli meleg tésztavíz csillapítja a lábfájdalmakat.

teszta_fozoviz_labaztatas.jpg

Használd hajmosásnál

Ha a hajad elveszítette a fényét és laposnak tűnik, áztasd 10 percig a tészta vizében, majd a szokásos módon mosd meg samponnal. Abszurdnak tűnik, de használata után hajad frissebb lesz és élettel teli.

teszta_fozoviz_hajmosas.jpg

A cikk forrásait itt, itt és itt találod.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló érdekességekről olvasni, kövess minket továbbra is. Böngéssz korábbi cikkeink között és látogasd meg Facebook oldalunkat is!

Fotók: Unsplash, Pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr916453616
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása