A tészta vizét főzés után általában kiöntjük, pedig sok mindenre felhasználható, és a hagyományos olasz gasztronómiában nagy becsben is tartják ezt a sokak számára értéktelennek hitt lét. Mutatunk pár tippet, hol veszed rengeteg hasznát a háztartásban - és nemcsak a főzés során.
Eddig rendszeresen kiöntötted a tészta főzővizét a lefolyóba? Nem is gondolnád, mennyi mindenre fel lehet használni a tésztából kifőtt keményítő miatt. A rizs főzővize is bír hasonló tulajdonságokkal, de azt általában a rizs felszívja, így kevesebb marad vissza belőle főzés után.
Öntözd vele növényeidet és virágaidat
A víz, amiben a tésztát főzzük, tele van keményítővel, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Növényeid meg fogják hálálni, ha a tésztavíz nem a lefolyóba kerül, hanem a földjükre, hiszen jó hatással lesz a növekedésükre. Mielőtt elkezded a locsolást, hagyd a vizet kihűlni.
Önts a vízből a szószhoz
A szószos tésztaételek nagyon kedveltek itthon is, mi is hoztunk már nektek receptet bőven. A tészta készítésekor, ha teszünk a szószhoz a tészta vizéből, sokkal krémesebb állagú lesz. Figyelem! Mindig az adott, eredeti olasz recept szerint járj el, amely általában elő is írja, hogy mennyi vizet tegyünk a szószhoz, és mikor. Ugyanígy felhasználhatod bármilyen más szószos étel készítéséhez is, ha sűríteni akarsz vele.
Ha szeretnél azonnal értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről, kattints és kövess minket Facebookon is!
Áztasd a tészta főzővizébe a hüvelyeseket
Ha épp valamilyen hüvelyest, például babos ételt szeretnél készíteni, érdemes a babot egy éjszakán át a tészta főzővizébe áztatni, így sokkal könnyebb lesz vele másnap dolgozni. A keményítős vízben könnyebben felpuhul és kevesebb ideig kell majd főzni.
Mosd ezzel a koszos edényeket
Elsőre talán furcsán hangzik, de tényleg hatékony. Azt gondolnánk, hogy a tésztavíz használatakor az edények foltosak maradnak, de valójában a keményítő feloldja a piszkot és természetes tisztítószerként alkalmazható. Érdemes a nagyon szennyezett edényeket előbb ezzel beáztatni - persze a mosogatószer sem rossz megoldás.
Áztasd benne a fáradt lábaidat
Tésztafőzés után tedd félre a maradék vizet, majd a nap végén vagy másnap kényeztesd benne fáradt lábaidat. Egy hosszú nap után felüdülés lesz a lábaknak. Melegítsd fel a spagetti (vagy amilyen tésztát főztél) vizét a megfelelő hőmérsékletre és tedd bele a lábaidat. Az ásványi anyagokkal teli meleg tésztavíz csillapítja a lábfájdalmakat.
Használd hajmosásnál
Ha a hajad elveszítette a fényét és laposnak tűnik, áztasd 10 percig a tészta vizében, majd a szokásos módon mosd meg samponnal. Abszurdnak tűnik, de használata után hajad frissebb lesz és élettel teli.
A cikk forrásait itt, itt és itt találod.
Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló érdekességekről olvasni, kövess minket továbbra is. Böngéssz korábbi cikkeink között és látogasd meg Facebook oldalunkat is!
Fotók: Unsplash, Pixabay