Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

A műanyagon túl: innovatív csomagolóanyag az élelmiszereknek

2020. szeptember 18. - Zabos Muffin

A túlzott műanyag-felhasználás velünk élő probléma, amivel nap, mint nap találkozunk. Gondoljunk csak a megvásárolt termékek csomagolására, amely sok esetben szintén műanyagból készül, pedig ma már számos környezetkímélőbb alternatíva létezik. Ezt tekinti át és foglalja össze az Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a legutóbbi hírlevelében.

bevasarlas_csomagolas.png

Ritka, amikor ilyen kérdésekkel és témákkal foglalkozunk, hiszen nem ez a fő profilunk, ha néha azonban belefutunk pár érdekességbe, akkor azt megírjuk. Ilyen volt például a mai húspótlók kérdése, a gyorséttermi láncok vega újításai és az előre elkészített, fagyasztott vega burger, most pedig ilyen a MDOSZ legutóbbi hírlevele a 21. századi élelmiszercsomagolásról, amiről készítettünk is egy rövid összefoglalót.

A csomagolt termékek is lehetnek környezetkímélőbbek, amire a fogyasztói igény is megnőtt, és az élelmiszergyártók is nagy erővel keresik a lehető legjobb megoldásokat, és új innovációkkal állnak elő. Az alábbiakban az MDOSZ gyűjtését mutatjuk be.

Legyen szó akár étteremkritikáról, érdekességekről, receptekről, mindezt megtaláljátok nálunk! Kövessetek minket Facebookon is, hogy ne maradjatok le semmiről!

Innovatív élelmiszercsomagoló anyagok

Lebomló, újrahasznosítható műanyagok

Gyakran merül fel a lebomló műanyagok kérdése, mint lehetséges megoldás a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási dilemmákra, azonban környezeti szempontból sajnos nem egyértelműen jobbak a lebomló műanyagok. A gondot az okozza, ha ezeket nem gyűjtjük (és kezeljük) a normál műanyagoktól elkülönítve, akkor a két típus összekeveredése ellehetetleníti az újrafeldolgozást. Emellett nem önmagában a műanyagok, hanem azok bizonyos fajtái és a nem megfelelő hulladékgazdálkodási módszerek jelentik a világszintű problémát. Természetesen az innováció és a fejlesztés folyamatosan zajlik, és egyre több pozitív példa lát napvilágot, amely azokban az esetekben lehet hasznos, ahol a műanyag nem helyettesíthető más anyaggal. 

Ilyen termék a Danone Nutricia Research által megtervezett és kifejlesztett, szondatáplálásra használt OpTri palack, amelyet olyan betegeknek írnak fel, akik nem képesek önállóan enni vagy nyelni, és emiatt mesterséges táplálásra szorulnak. A visszanyerhető és újrahasznosítható anyagok felhasználásával készült OpTri palack előállítása 85%-kal kevesebb vizet igényel a hagyományos gyártási folyamathoz képest, és 21%-kal kisebb a szén-dioxid-kibocsátása.

optri_palack.jpg
Egy másik példa a műanyagok továbbfejlesztése területén, ami arra is jó bizonyíték, hogy nem önmagában a műanyag a problémás, az Embrapa Food Technology. A Rio de Janeiro Szövetségi Egyetem (UFRJ) Nemzeti Technológiai Intézet és Makromolekuláris Intézet (IMA) által kifejlesztett gyümölcscsomagolás frissen tartja az élelmiszereket a hűtés során. A két részből álló, PET típusú műanyaggal is lezárható, tartály a gyümölcsök hűtött szállítására szolgál. A speciális csomagolással elérhető, hogy a gyümölcsök hosszabb ideig megőrizzék a minőségüket, s ezáltal a betakarítás utáni veszteségek 5% alá csökkenjenek, mindez kisebb energiafelhasználás mellett.

embrapa_food_technology_gyumolcs_csmagolasa.png

Papír és újrahasznosított papír

A papír lehetne az egyik megfelelő alternatíva az egyszer használatos műanyagokra, azonban az előállítása szintén nagy terhet ró a környezetre, higiéniai és egyéb szempontból pedig csak kevés élelmiszer csomagolására alkalmas. Ezen a területen is láthatunk azonban biztató fejlesztéseket. Ezek közül kettőt említünk.

A Metsä Board készített - kifejezetten az élelmiszeripar igényeihez alkalmazkodva - nemrégiben egy új, innovatív és műanyagmentes, öko-védelemmel rendelkező kartont, amely a MetsäBoard Prime FBB EB nevet viseli. A termék az iparban használt műanyagok és egyéb, környezetre káros anyagok fenntartható pótlását célozza meg. Az Öko-Barriere karton alkalmas az élelmiszerekkel történő közvetlen érintkezésre. A termék fehérségét optikai fehérítők nélkül érték el, sima a felülete, kiváló nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik, ezért megfelel a márka-promóciós elvárásoknak is. További előnye, hogy mivel műanyagmentes, ezért nincs szükség külön műanyag-leválasztási eljárásra, könnyen és olcsón újrahasznosítható más papírral vagy kartonnal együtt.

metsaboard_prime_fbb_eb.jpg

Egy másik érdekesség a Paperly, amelyet az Amcor (korábban Bemis) fejlesztett ki. Ez nem más, mint egy hőformázható papír alapú csomagolás, amely rusztikus megjelenést kölcsönöz a feldolgozott hús- és sajtcsomagolásoknak és úgy tervezték, hogy szupermarketek hűtőpultjaiban is tárolható legyen. 

paperly_csomagolas.png

A tálcában lévő papír megújuló forrásokból, és az FSC (Forest Stewardship Council®, Felelős Erdőgazdálkodás Tanács) által kezelt erdőkből származik. A teljes csomagolás akár 65%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz és 75%-kal kisebb szénlábnyommal rendelkezik, mint egy szokásos és hasonló célokat szolgáló tálca.

Alga

Az elsőre talán bizarrnak tűnő zselés vízkapszula egy olyan újítás, amelynél az ivóvizet, vagy egyéb folyadékot egy átlátszó membránréteggel veszik körül. Ez a zselatinszerű burok egy természetes és ehető, emészthető polimer anyag, az alginát, amely a barnamoszat és kalcium-klorid együttes felhasználásával állítható elő. 

ooho_zseles_vizkapszula.pngA zselés vízkapszulák gyártásához a folyadékot előzetesen lefagyasztják, majd a jeget alginátba mártják. Az így lejátszódó reakciók hatására a fagyott folyadék körül egy vékony, rugalmas hártya jön létre. A víz kiolvadása után pedig elkészült a "palackozott" víz. Ha a kapszula mégsem kerül elfogyasztásra, akkor sincs gond, mivel hat hét alatt lebomlik a környezetben, így nem termel hulladékot sem. Tömeges elterjedését a sérülékenységéből eredő szállítási, tárolási nehézségek, valamint a termék mikrobiológiai szennyeződésének kockázata nehezíti, de például a tömeges futóversenyek alkalmával kiválthatja a frissítő pontokon műanyag pohárban felszolgált vizet és sportitalt, vagy akár a gyorséttermekben kínált egyadagos mártásokat is.

Az üveg is gyakran felmerül, mint lehetséges helyettesítő anyag a műanyaggal szemben, azonban ez sem olyan egyértelmű helyzet. Az üveg fizikai paraméterei miatt nem szállítható környezetbarát módon (relatív nagy tömege és térigénye, valamint törékenysége miatt), az újrahasznosítása pedig sokszor azért nem lehetséges, mert az üvegek nem bírják ki másodszor is az élelmiszeriparban higiéniai szempontból elengedhetetlen hőkezelést (jellemzően elpattannak). A befőttes üvegek esetében pont ezen tulajdonságuk miatt nem lehet betétdíjat bevezetni. Emellett a kiürült üvegek tisztítása is igen sok vizet és mosószert igényel, amely szintén további környezetvédelmi aggályokat vet fel.

Az itt felsorolt újításokból is látszik, hogy a gyártók igyekeznek minél környezettudatosabb csomagolásokkal előállni, néha már-már olyan ötletekkel, ami számomra kicsit megfoghatatlan, és tömeggyártásban elképzelhetetlen, mint például az alga. A vásárlásaink során nem fogunk még minddel találkozni, az irány azonban pozitív.

Látogassatok el Facebook oldalunkra is és lájkoljatok minket, ha még több érdekességről szeretnétek olvasni!

Szöveg és fotók forrása: Táplálkozási Akadémia Hírlevél 2020 augusztus - Élelmiszercsomagolás a XXI. században

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3316195696
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása