Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Megkóstoltuk a Lidl készen kapható vegán burgerét

2020. augusztus 15. - Vérmes Ízvadász

Hamburgert (v)enni elsőre nem egy diszkontáruházba mennék, de manapság már ez sem akadály. A hűtőpolcokról bármikor leemelhetsz egy kész bureszt, amit otthon a mikróba dobva néhány pillanattal később már fogyaszthatsz is. A veganizmus térhódításával a kínálat is bővült, és már az állati eredetű összetevőtől mentes verziót is megkaphatjuk, mint arra a napokban ráébredtem. Ha már ráébredtem, ki is próbáltam. 

vegan_hamburger_lidl.jpg

Fogalmam sincs, mióta lehet vegán hambit készen venni egy élelmiszerboltban. Persze az is kérdés, hogy a Lidl egyáltalán annak minősül-e, mert már tényleg mindent lehet ott venni, lassan már használt autót is ott fogok nézni. Arról tudtam, hogy a klasszikus hamburger megvásárolható már előre elkészített formájában, de mindenkit megnyugtatok, nem azért, mert a termék törzsvásárlója vagyok. Konkrétan soha eszembe sem jutott leemelni a polcról, de kollégám (mármint teljes munkaidős munkámból) említette, hogy ő néha vesz ilyet, és hogy adott árért meglepően jó. Jah, hogy ezt tényleg valaki eszi is? Durva. 

Van-e értelme egy alapvetően húsos kaját vegánná varázsolni? 

Vannak ugye tipikus kaják, amelyeknek a legfontosabb összetevője pont a hús. Ennek ellenére a vegánok már tényleg bármelyik ételt fogyaszthatják kedvükre, van állati eredettől mentes kolbász, amivel akár csinálhatnak chilis babot, létezik zöldségpörkölt is, szóval miért pont a hamburger lenne kivétel. 

Sokan azonban azt vallják, hogy ezekre a mesterkélt fogásokra semmi szükség, ugyanis növényi alapú hozzávalókból is ezerféle kaját lehet készíteni a klasszik húsos fogások kiváltására való erőlködés helyett. Vegán májkrém, nem abszurd? Ezek a helyettesítő termékek ráadásul leggyakrabban többszörös áron érhetőek el. 

Ha még nem követsz minket közösségi oldalukon, itt megteheted, ahol még több érdekességet és friss bejegyzéseket találsz!

Ebben igazat is adok nekik, de talán két esetben mégis van létjogosultságuk az ilyen készítményeknek. Egy, amikor valaki nem önként (teszem azt etikai vagy környezetvédelmi indíttatásból) választja a növényi alapú étrendet, hanem valamilyen egészségi okból kénytelen lemondani a húsról, viszont a jól megszokott ételekről nem szeretne. Mondanám, hogy a megszokott ízekről, de szerény véleményem szerint azért a legtöbb esetben van különbség, és most nem mondom, hogy egyik jobb, vagy rosszabb, mindenesetre más. Kettő, amikor kacérkodsz a vegánság gondolatával, de apró lépéseket téve, ezekkel az átvezető megoldásokkal kerülsz közelebb a kitűzött célodhoz. 

De még ha vegán terméket is választok, akkor sem értem, hogy esik a választás egy készételre. Egy hamburgerre, ami napokig, hetekig eláll, és néhány másodpercre a mikróba dobva “elkészül”. Nem tudom, hogy a fagyasztott kaja, lélektelen gyorskaja és ez előbbi triumvirátusa közül melyik az egészséges étkezés legnagyobb szembeköpése, de a szint ez. Ennél azért legyünk már igényesebbek!

Ízre amúgy egész vállalható

Szóval minden porcikám heves tiltakozása ellenére megkóstoltam, egy gasztroblogger legyen nyitott. A csomagolás egyébként igényes, a hambi egész jól néz ki, de hát aki ennek 2020-ban még bedől, az meg is érdemli, hogy csalódás érje. A kibontásnál elém táruló látvány nyilván köszönőviszonyban sem volt a borításon lévő burgerrel. 

Amíg melegszik, elolvasom, hogy mit is eszek pontosan. Zöldborsó-, szója- és búzafehérje alapú, főtt pogácsa húspogácsa helyettesítésére, szezámmaggal szórt hamburgerzsemlében, ketchuppal, mustáros szósszal, szeletelt kapros uborkával és sajt helyettesítésére szolgáló, növényi olaj alapú, szeletelt készítménnyel. Ez a termék akár indulhatna a leghosszabb névért szóló versenyben, ha már a Guiness Rekordok Könyvében a leghosszabb személynevet is jegyzik (egyébként Rhoshandiatellyneshiaunneveshenk Koyaanisquatsiuth Williams a rekorder, ezt jegyezd meg, amikor ilyen néven mutatkozik be valaki egy házibuliban). 

Szóval ne húzzuk tovább, lássuk, mit is kaptam 860 forintért. A buci semmi extra, olcsó zsemle hatását kelti, ami ráadásul tűzforró is lett, francért kellett nekem végigolvasnom a termékismertetőt. A pogácsán egyből érezhető, hogy nem húsból van, gondolhatnánk, ez természetes, de a Burger King  óta tudjuk, hogy valamennyire azért lehet az húsízű. De egyébként rossznak nem mondanám, egészen tűrhető. A sajt (ha ez még hívható annak) abszolút sajtízű és -állagú, erről nem mondanám meg, hogy mókoltak vele. Egyébként elsőre elég kicsinek tűnt a hambi, de nagyjából jól laktam vele (persze két óránál messzebbre nem viszi az energiakészletem). Azt mondanám, hogy ahhoz képest, hogy bűnnek tartok ilyet enni, nem rossz. Nem fogok érte legközelebb sem sorba állni, de eggyel több opció egy vegánnak, aki időszűkében megenne valami meleget. 

Mint arról korábban beszámoltunk a hamburgerek a jövőben növényi alapúak lehetnek, ezt a trendet követi a Lidl Next Level burgerje, de azért a tűrhető íz ellenére inkább javasoljuk az egyre terjedő kézműves burgereket

A jövőben hozunk nektek hasonló termékbemutatókat, és igyekszünk jó éttermeket is felkutatni az ország minden pontján, kövess te is minket a Facebookon, ha ezekről értesülni szeretnél.

Fotó: Vérmes Ízvadász/Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr9316104098
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása