Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Itt egy egyszerű, indiai jellegű, húsmentes étel

2020. április 29. - Zabos Muffin

A csapból is az folyik, hogy a ránk kényszerült otthonlét alatt csomó olyan dolgot ki lehet próbálni, amire eddig nem volt időnk, például kísérletezhetünk a konyhában és kipróbálhatunk új recepteket. Ezzel a recepttel most az indiai konyha világába kalandozunk.

img_20200403_124414.jpg

A most elkészített étel nem egy autentikus indiai fogás, egyszerűen csak indiai fűszereket és Ázsiában kedvelt alapanyagokat használtam, így inkább indiai jellegű ételnek nevezném.

Már régóta izgatja a fantáziámat a szószos, fűszeres, rizses indiai ételek ízvilága. A kényszeres karantén ideje előtt gyakran jártam indiai étterembe, és egyre jobban magamévá tettem ezt az ételkultúrát. Miután szívesen kísérletezek a konyhában és próbálok ki új recepteket, így arra gondoltam, hogy megalkotok egy húsmentes indiai fogást, amelyet egyébként hasonló formában szinte biztosan elkészítenek Indiában is. Nem extra bonyolult receptről van ugyanis szó, mégis borzasztóan finom, és viszonylag gyorsan elkészíthető.

Ha szeretnél azonnal értesülni receptjeinkről és érdekességekről, kövess minket Facebookon is!

A két leglényegesebb összetevő a kókusztej és a csicseriborsó. Ennek a két alapanyagnak a vegyítéséből született meg ez a selymes, kellemesen fűszeres szósz, ami leginkább rizzsel, vagy a szószt jól felszívni képes körettel igazán jó. Akinek a csicseriborsóról egyből a humusz és a falafel jut az eszébe, annak most itt a lehetőség, hogy egy újabb szuper étellel gazdagítsa a recepttárát. 

Honnan jön a csicseriborsó? És a kókusztej?

A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt el a Földközi-tenger térségeibe és Indiába. Ezt a fehérjében gazdag növényt mind emberi fogyasztásra, mind állati takarmányozásra egyaránt termesztik. Ma már India egyik legfőbb exportterméke, a világ teljes csicseriborsófelhasználásának 67%-a erről az indiai szubkontinensről érkezik. Számos elkészítési és felhasználási módja létezik: alkalmas levesnek, köretnek, szószos ételekbe, de lisztként is felhasználják, édes és sós ételeket is készítenek belőle. 

chickpeas-1218368_1920.jpg

A kókusztej is sokféle étel alkotóeleme, ami nem összekeverendő a kókuszdió tejével. Az esetünkben is használt kókusztejet a koprából, a kókuszdió húsából állítják elő víz hozzáadásával. Vásárláskor a kókusztejből ne a light verziót válasszuk, hanem a jó sűrű, már-már félig szilárd állapotú kókusztejet, sokkal jobban összeáll tőle a szószunk.

Currys csicseriborsó rizzsel és naan kenyérrel

E két remek összetevőből álló ételünket kiegészíthetjük naan kenyérrel. A valódi indiai lapos kenyeret elég macerás lenne otthon készíteni. Ennek legfőbb oka, hogy hagyományosan egy tandoor nevű kemencében sütik. Másrészt ez a csodás kenyér élesztővel és kelesztve készül, sajnos nekem nem volt élesztőm otthon, így egy egyszerűbb változattal kellett, hogy beérjem, s nektek is ezt mutatom be. Mellesleg ne a hagyományos kenyerekre gondoljunk, a naan kenyér inkább lepényhez hasonlítható. De most már a hosszú bevezető után térjünk is rá a receptre. 

Hozzávalók:

  • 2 db csicseriborsó konzerv (vagy 500 g száraz csicseriborsó)
  • 200 ml paradicsompüré
  • 200 ml kókusztej (ha több szószt akarunk akár meg is duplázhatjuk a mennyiséget)
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • Achar masala, Vadavam curry – természetesen nem mindenkinek lapul otthon ilyen fűszerkeveréke, íme az összetevők, amelyekből össze lehet állítani
  • Achar masala: só, chili, lepkeszegmag, mustár, paprika, asafoetida, mangó, koriander, feketebors, édeskömény, babérlevél, napraforgóolaj
  • Vadavam curry: koriandermag, rómaikömény, kurkuma, mustármag, sárgarépa, chili, gyömbér, feketebors, kömény, szegfűszeg, fokhagyma, szerecsendió, vöröshagyma, pritamin, só, fekete mustármag
  • 1 kiskanál petrezselyemzöld
  • 2 kiskanál curry (fűszerkeverék, s több változatos fűszer hiányában akár 3-4 kk curry)
  • ½ kiskanál gyömbérpor

img_20200403_124443.jpg

Elkészítés

Először is fontos eldönteni, hogy száraz, vagy konzerv csicseriborsót használunk a főzésnél, hiszen az előbbi előkészítést igényel. Az elkészítés előtt jópár órával már érdemes beáztatni, hogy megpuhuljon. Ha konzervet használunk erre semmi szükség, hiszen abban már szinte vajpuha csicserik úszkálnak a lében. 

Első lépésként apróra aprítjuk a hagymát és még apróbbra a fokhagymát, majd egy nagyobb serpenyőben, wokban vagy lábasban, kinek mi van otthon, a felhevített olajon megpirítjuk. A csicseriborsóról leöntjük a vizet, amiben áztattuk, vagy a konzerv levét, átmossuk, majd a serpenyőbe tesszük. Jól összekeverjük a hagymával, közepes lángon kicsit pirítjuk. 

Ezután következik a fűszerezés. Alapvetően a currryn van a hangsúly, így ha nincs fűszerkeveréketek, semmi baj, a sok-sok összetevőből kinek mi van a szekrényében, abból lehet ízlés szerint, mindenből viszonylag kevés mennyiséget hozzáadni (ebből a szempontból a fogásom különbözik az indiai konyhától, ami nagyon-nagyon fűszeres). 

Alacsony lángon hagyjuk kicsit összefőni a hozzávalókat és összeérni az ízeket, majd felöntjük a paradicsompürével. Pár percig szintén hagyjuk rotyogni a szószt, a kókusztej csak a legvégén kerül bele a serpenyőbe. Pár percig még a tűzön hagyjuk, ez idő alatt szépen besűrűsödik a kókusztej és a paradicsom. 

Köretnek én kerekszemű fehér rizst készítettem hozzá, természetesen más körettel is tökéletes, ha basmati rizsed van otthon, azzal még jobb. Ha fel akarod dobni az ételt, készíthetsz hozzá naan kenyeret is, ami akár köret helyett is megállja a helyét.

A naan kenyér elkészítése

Előzetesen megjegyzem, ahogy már fentebb is említettem, én élesztő nélküli verziót készítettem, így ezt fogom most bemutatni nektek.

Hozzávalók:

  • 2 bögre finomliszt
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 1 kk só
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kanál olaj
  • fél pohár langyos tej

A lisztet beleszórjuk egy tálba, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd kézzel összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a joghurtot, az olajat és a langyos tejet, és kézzel összedolgozzuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, ahogy összeállt a tészta, már le is takarjuk egy fedővel vagy konyharuhával, és 30 percig pihentetjük. Ezután kivesszük a tálból, és nagyjából féltenyérnyi darabokra vágjuk szét. A kisebb darabokat szépen kinyújtjuk (nem kell sodrófával), kézzel széthúzzuk, majd mindkét oldalát vékonyan megkenjük olajjal (szerintem olívaolajjal finomabb, így én azt használtam), majd a felhevített serpenyőbe (amibe viszont nem teszünk plusz olajat) helyezzük. Egy-egy percig sütjük mindkét oldalát, de legalábbis amíg kicsit meg nem pirult. Ha fel szeretnétek dobni, a tetejét megkenhetitek fokhagymával kevert extraszűz olívaolajjal.

Jó étvágyat!

Fotó: Zabos Muffin/Ínyenc Fenevad, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr615647154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása