Gondolom, nem csak a mi családunkban esett meg az a csúfos dolog, hogy jócskán feltankoltunk húsvéti sonkából, és még napokkal később is azt kell(ett) enni. Bármennyire is imádom ezt az ünnepi fogást hagymával, tormával, meg főtt tojással kiegészítve, azért eljött a pillanat, amikor már mérsékelt lelkesedéssel vettem ki a hűtőből így a hétvégéhez közeledve. De ekkor megszületett a gondolat: tökéletes lesz az egy gyorsan összedobható lepény töltelékeként!
Nem kellett sokáig lapoznom a hagyományos francia recepteket tartalmazó könyvemet, rábukkantam a quiche lorraine, avagy a lotharingiai lepény receptjére, ami a hatszögletű országban töltött időkben is az egyik kedvencem volt. Nem kellett szinte semmit változtatni a húsvéti verzió elkészítéséhez, és gyorsan meg is született a heti kedvenc vacsorám. A receptből körülbelül hat fő lakik jól, mindenkinek jut egy szép nagy szelet lepény. Friss salátával kiegészítve kitűnő fogást varázsoltam az asztalra. Nem kell hozzá nagy konyhai gyakorlat: az előkészítés 15 percet vesz igénybe, aztán 35 percig sül a sós torta.
További érdekességekért és receptekért kövess minket Facebookon! Ne maradj le semmiről!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g liszt
- 115 g vaj
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál hideg víz
- fél kávéskanál só
Töltelék:
- 225 g szalonna, a húsvéti verzió esetében a hasonló mennyiségű maradék sonkánk
- 3 dl tejföl + 1 dl natúr joghurt
- 3 egész tojás + 2 tojássárgája
- 85 g sajt
Elkészítés
A lisztet és a sót morzsoljuk el a hideg vajjal, aztán a tojássárgájával. Adjuk hozzá a vizet, és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától. Az így kapott lágy tésztából formáljunk egy nagy gombócot, és follpackba csomagolva 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Ezután nyújtsuk kör alakban akkorára, amilyen méretű sütőformánk van. Ezzel megvan a tésztánk, amiből még édes tortát is varázsolhatnánk, szóval, ha gyümölcsökkel, pudinggal szeretnétek felvértezni, lelketek rajta. Mi most maradunk a sós verziónál.
A kivajazott formában egyengessük el a tésztát, hogy felfeküdjön a formánk falára is. Szurkáljuk meg kicsit villával, hogy egyenletesen süljön a tészta, majd szórjuk rá a sonkát. Keverjük össze a tejfölt, joghurtot, tojásokat és a reszelt sajtot, és ezt a masszát öntsük a sonkára. A 200 fokra előmelegített sütőnk már felhevülve várja, hogy lepényünket készre süthesse - mindehhez 35 percet adjunk neki. Ha megszúrjuk, és nem ragad rá a massza a tűre, akkor fogyasztásra alkalmasnak ítélhetjük a művünket. Egészségetekre!
Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége elkötelezett a koronavírus elleni harcban. Minden eszközt megragadunk, hogy arra buzdítsuk az olvasóinkat, ha tehetik, maradjanak otthon. A vírus az emberi találkozások során terjed: ha minimalizáljuk az interakciókat, akkor a vírus terjedése is lassul. Emiatt a következő hetekben nem teszünk közzé étteremkritikát, cserébe színes ötletekkel, izgalmas receptekkel jelentkezünk majd, hogy az ízlelőbimbóink se szenvedjék meg a bezártságot. Ha pedig vége ennek az őrületnek, teljes erővel visszatérünk az éttermekbe.
Fotó: Vérmes Ízvadász/Ínyenc Fenevad