Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Gyors, laktató és isteni francia lepény: ha nem tudsz mit kezdeni a sonkával

2020. április 16. - Vérmes Ízvadász

Gondolom, nem csak a mi családunkban esett meg az a csúfos dolog, hogy jócskán feltankoltunk húsvéti sonkából, és még napokkal később is azt kell(ett) enni. Bármennyire is imádom ezt az ünnepi fogást hagymával, tormával, meg főtt tojással kiegészítve, azért eljött a pillanat, amikor már mérsékelt lelkesedéssel vettem ki a hűtőből így a hétvégéhez közeledve. De ekkor megszületett a gondolat: tökéletes lesz az egy gyorsan összedobható lepény töltelékeként!

laktato_gyorsan_elkeszitheto_francia_lepenyrecept_quiche_lorraine6.jpg

Nem kellett sokáig lapoznom a hagyományos francia recepteket tartalmazó könyvemet, rábukkantam a quiche lorraine, avagy a lotharingiai lepény receptjére, ami a hatszögletű országban töltött időkben is az egyik kedvencem volt. Nem kellett szinte semmit változtatni a húsvéti verzió elkészítéséhez, és gyorsan meg is született a heti kedvenc vacsorám. A receptből körülbelül hat fő lakik jól, mindenkinek jut egy szép nagy szelet lepény. Friss salátával kiegészítve kitűnő fogást varázsoltam az asztalra. Nem kell hozzá nagy konyhai gyakorlat: az előkészítés  15 percet vesz igénybe, aztán 35 percig sül a sós torta. 

További érdekességekért és receptekért kövess minket Facebookon! Ne maradj le semmiről!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 200 g liszt
  • 115 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • fél kávéskanál só

Töltelék:

  • 225 g szalonna, a húsvéti verzió esetében a hasonló mennyiségű maradék sonkánk 
  • 3 dl tejföl + 1 dl natúr joghurt
  • 3 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 85 g sajt 

Elkészítés 

A lisztet és a sót morzsoljuk el a hideg vajjal, aztán a tojássárgájával. Adjuk hozzá a vizet, és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától. Az így kapott lágy tésztából formáljunk egy nagy gombócot, és follpackba csomagolva 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Ezután nyújtsuk kör alakban akkorára, amilyen méretű sütőformánk van. Ezzel megvan a tésztánk, amiből még édes tortát is varázsolhatnánk, szóval, ha gyümölcsökkel, pudinggal szeretnétek felvértezni, lelketek rajta. Mi most maradunk a sós verziónál.

A kivajazott formában egyengessük el a tésztát, hogy felfeküdjön a formánk falára is. Szurkáljuk meg kicsit villával, hogy egyenletesen süljön a tészta, majd szórjuk rá a sonkát. Keverjük össze a tejfölt, joghurtot, tojásokat és a reszelt sajtot, és ezt a masszát öntsük a sonkára. A 200 fokra előmelegített sütőnk már felhevülve várja, hogy lepényünket készre süthesse - mindehhez 35 percet adjunk neki. Ha megszúrjuk, és nem ragad rá a massza a tűre, akkor fogyasztásra alkalmasnak ítélhetjük a művünket. Egészségetekre! 

Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége elkötelezett a koronavírus elleni harcban. Minden eszközt megragadunk, hogy arra buzdítsuk az olvasóinkat, ha tehetik, maradjanak otthon. A vírus az emberi találkozások során terjed: ha minimalizáljuk az interakciókat, akkor a vírus terjedése is lassul. Emiatt a következő hetekben nem teszünk közzé étteremkritikát, cserébe színes ötletekkel, izgalmas receptekkel jelentkezünk majd, hogy az ízlelőbimbóink se szenvedjék meg a bezártságot. Ha pedig vége ennek az őrületnek, teljes erővel visszatérünk az éttermekbe.

Fotó: Vérmes Ízvadász/Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2815617800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása