Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

A budapesti éttermek felét csőd fenyegeti

2020. december 09. - Zabos Muffin

A fővárosi éttermek fele becsődölhet a járvány miatt és még  2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell majd tenni Zsidai Zoltán Roy közgazdász, valamint szálloda- és étteremtulajdonos szerint

etterem_1.jpg

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője az InfoRádiónak adott interjújában minap beszélt arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a vendéglátóiparnak az elkövetkezendő időszakban. Zsidai szerint már tavasszal lehetett látni, hogy nagyságrendekkel többe fog kerülni az őszi, téli és a következő tavaszi időszak. Az őszi határzár az ismét fellendült forgalmat szinte lenullázta.

Ha még nem követsz minket Facebookon egy kattintással megteheted! Értesülj azonnal friss bejegyzéseinkről!

Tavasszal gyorsan és hatékonyan lépett a kormányzat, és sikerült komoly bajokat megelőzni. Csomó költséget sikerült felfüggeszteni például a gyors banki hiteltörlesztési moratóriummal és a járulék-kedvezményekkel. De mindez nem elég, véleménye szerint még 2021-22-ben is válságkezelő piacfejlesztő lépéseket kell tenni.

Vendégek kellenek

"Ahhoz, hogy a mi iparágunk működjön, ahhoz alapvetően vendég kell. Az egyetlen, ami megment minket, ha a vendégek visszajöhetnek" - vélekedik Zsidai.

Az éttermek nagy része ugyan átállt a házhoz szállításra, de mégis szerinte a  legnagyobb és legfontosabb segítség, ha minél gyorsabban visszaépülnek a piacaink és minél gyorsabban fel tud futni a szektor, a gasztronómia, a turizmus árbevétele.

Egy világvárosban  mindig nagyobb a kínálat, mint a helyi kereslet, Budapesten akár annak tízszereséről is beszélhetünk. A bécsi étterem-tulajdonosok úgy becsülik, hogy az éttermek 30%-a csődbe fog menni, nem fogja túlvészelni a járványt. Budapest esetében benne van a pakliban, hogy az éttermek  50% nem fogja túlvészelni és sokféle szereplő tűnhet el majd a piacról - mondta.

Legutóbbi cikkünket itt olvashatjátok és kövessetek minket Facebookon is!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr416320732
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása