A fővárosi éttermek fele becsődölhet a járvány miatt és még 2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell majd tenni Zsidai Zoltán Roy közgazdász, valamint szálloda- és étteremtulajdonos szerint
A Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője az InfoRádiónak adott interjújában minap beszélt arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a vendéglátóiparnak az elkövetkezendő időszakban. Zsidai szerint már tavasszal lehetett látni, hogy nagyságrendekkel többe fog kerülni az őszi, téli és a következő tavaszi időszak. Az őszi határzár az ismét fellendült forgalmat szinte lenullázta.
Ha még nem követsz minket Facebookon egy kattintással megteheted! Értesülj azonnal friss bejegyzéseinkről!
Tavasszal gyorsan és hatékonyan lépett a kormányzat, és sikerült komoly bajokat megelőzni. Csomó költséget sikerült felfüggeszteni például a gyors banki hiteltörlesztési moratóriummal és a járulék-kedvezményekkel. De mindez nem elég, véleménye szerint még 2021-22-ben is válságkezelő piacfejlesztő lépéseket kell tenni.
Vendégek kellenek
"Ahhoz, hogy a mi iparágunk működjön, ahhoz alapvetően vendég kell. Az egyetlen, ami megment minket, ha a vendégek visszajöhetnek" - vélekedik Zsidai.
Az éttermek nagy része ugyan átállt a házhoz szállításra, de mégis szerinte a legnagyobb és legfontosabb segítség, ha minél gyorsabban visszaépülnek a piacaink és minél gyorsabban fel tud futni a szektor, a gasztronómia, a turizmus árbevétele.
Egy világvárosban mindig nagyobb a kínálat, mint a helyi kereslet, Budapesten akár annak tízszereséről is beszélhetünk. A bécsi étterem-tulajdonosok úgy becsülik, hogy az éttermek 30%-a csődbe fog menni, nem fogja túlvészelni a járványt. Budapest esetében benne van a pakliban, hogy az éttermek 50% nem fogja túlvészelni és sokféle szereplő tűnhet el majd a piacról - mondta.
Legutóbbi cikkünket itt olvashatjátok és kövessetek minket Facebookon is!
Fotó: Pexels