Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Csinálj otthon eredeti tikka masalát: egyszerűbb, mint hinnéd

2020. május 20. - Ínyenc Fenevad

Az indiai konyháról nagyon sokunknak egy dolog jut eszébe: tikka masala. Azt is sokan tudják, hogy ez az étel valójában nem indiai, hanem brit, hiszen az egykori gyarmatról oda vándorolt indiaiak találták ki, mindenesetre az biztos, hogy a csirke tikka masala egy legendás étel – aki kóstolt már jó csirke tikka masalát, az csak szuperlatívuszokban beszél róla, és ez teljesen érthető. Igazi tikka masala-szindróma, hogy betérünk egy indiai étterembe azzal a fogadalommal, hogy márpedig most kísérletezni fogunk, aztán a végén csak tikka masalát rendelünk. Fáj a szívünk most, hogy az éttermek még részben zárva tartanak, hogy nem tudunk igazán remek tikka masalát enni. Ne fájjon az a szív, mert az Ínyenc Fenevad most elhozza nektek a tikka masala valódi receptjét.

tikka_masala_recept2.jpg

Amikor legutóbb betértem egy indiai étterembe, volt lélekjelenlétem nem azt rendelni, de biztos vagyok benne, hogy az éttermek újranyitása után kiéhezett Fenevad módjára fogok rárepülni egy jó tikka masalára. 

Egyébként az éttermek újranyitásával kapcsolatban készítettünk egy remek interjút a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének képviselőjével, Gendur Andrással, amelyet itt tudtok elolvasni. Ha még nem követtek minket Facebookon, akkor azt itt tudjátok megtenni. Megéri minket követni, hiszen olyan remek recepteket láthattok, mint például az alábbi tikka masala.

Persze az enyém is jó, sőt, állítom, sok étteremben nem készítenek ehhez foghatót, de azért bizony van olyan hely, amit nem lehet leverni. Addig viszont marad a házi készítésű tikka masalám, amit én büszkén ajánlok nektek. Csapjunk is bele a lecsó helyett a tikka masalába.

A csirke tikka masala alapvetően nem más, mint szószos, erősen fűszeres csirkemellkockák. Aki evett már tikka masalát, arra gondolhat, hogy egy végtelenül bonyolult ételről van szó, de ez csak részben igaz. A tikka masala tipikusan egy olyan étel, amit nem tudsz csak úgy összedobni az otthoni alapanyagokból, a fűszerek közül például kell bele néhány olyan, ami nem biztos, hogy épp van otthon.

Nézzük is meg, mi kell egy igazán remek tikka masalához, két főre:

  • egy egész csirkemell (tehát nem fél, hanem egész: azaz két lebeny, ha így jobban tetszik. Kell a csireknek a bal és a jobb cicije is!)
  • kb. 150 gramm natúr joghurt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej (nem gerezd) fokhagyma
  • gyömbér (őrölt helyett sokkal jobb a friss)
  • 700-800 gramm paradicsompüré (nem sűrítmény, és nem is ízesített szósz)
  • 250-300 gramm tejszín (igen, az eredeti tikka masalához kell tejszín)
  • olaj és vaj a sütéshez
  • egy evőkanál méz.

És akkor térjünk ki külön a fűszerekre:

  • só, mert só mindenhez kell
  • őrölt római kömény (az egész itt nem működik)
  • őrölt pirospaprika, édes (remélem, jó magyarként mindenek van otthon paprikája!*)
  • őrölt csili
  • őrölt kurkuma
  • garam masala (ez is őrölt, de ide nem írom már ki).
  • korianderlevél (opcionális, én most elhagytam. A garam masalában úgyis benne van)

A garam masala trükkösnek tűnik, de nem feltétlenül kell érte indiai boltba menni, a legtöbb hiperben meg lehet már találni, de kisebb élelmiszerboltokban is rábukkanhatunk. Sajnos ez nem átugorható, enélkül nem lesz tikka masala a tikka masala. Egyébként maga a garam masala is egy fűszerkeverék, nem is olyan bonyolult megcsinálni, most én ide nem írnám le, hogyan kell, mert a sok fűszer nagyon zavaró lenne együtt, de találtok róla leírást szinte bárhol. 

Fontos! Használhattok tikka masala fűszerkeveréket, de ha így tesztek, akkor győződjetek meg róla, hogy valóban a fenti fűszereket tartalmazza, és nincs tele mindenféle szirszarral. Ebben az esetben is adjatok hozzá mindent frissen, amit lehet (például a gyömbért és a fokhagymát, ez a kettő nagyon fontos). Ételízesítőt meg egyéb barbárságokat ne tegyetek bele, meg ilyeneket amúgy se használjatok, undorítóak.

A pácolás

Most csak annyi maradt, hogy összerakjuk a tikka masalát. Kezdjük a pácolással! Na uzsgyi:

  1. A csirkét felkockázzuk közepes méretű kockákra. Ne legyen nagyon apró, mert a serpenyőben jó lenne, ha külön kezelhetőek lennének. Persze ne legyen olyan nagy se, hogy ne férjen be egészben a szánkba. 
  2. Egy szép nagy fokhagymát lepépesítünk (én botmixerrel csinálom ezt is, inkább azt mosom, mint a nyomót). Ugyanígy járok el a meghámozott gyömbérrel is – nagyjából két nagy evőkanál gyömbérpépre lesz szükségünk, de inkább legyen három, mint egy.
  3. A felkockázott csirkét egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a pépesített fokhagymának és a gyömbérnek a felét, mindkettőből egy-egy púpos evőkanállal.
  4. Hozzáadjuk az összes joghurtot.
  5. Teszünk hozzá egy evőkanál sót (hiszen az ugye mindenbe kell),
  6. egy evőkanál őrölt köményt,
  7. szintén egy evőkanál őrölt kurkumát,
  8. egy csapott evőkanál csiliport,
  9. és egy púpozott evőkanál édes paprikát.
  10. És végül – a változatosság kedvéért – egy evőkanállal a garam masalából.

Persze tökmindegy, hogy ezeket milyen sorrendben adod hozzá, a lényeg, hogy jól keverd össze őket, majd lefedve, letakarva, vagy bármilyen módon izolálva a külvilágtól minimum egy órára tedd be a hűtőbe. Sokan egy fél citrom levét is hozzáadják a páchoz, de mások ezt mellőzik – én az utóbbira szavazok. Ha ez megvan, elkezdjük az elkészítés második fázisát, a csirkék sütését. Figyelem! Lapos aljú, nagy serpenyőt válasszatok hozzá, valami ilyesmit:

pan-554072_1280.jpg

A csirke elkészítése

Ha már szépen összeértek az ízek, akkor a csirkedarabokat kiszedjük a pácból (le ne mossuk, ne piszkáljuk le róla a joghurtot), és olajon egy serpenyőben 5-6 minden oldalukat átsütjük. Ilyenkor örülünk annak, hogy elég nagyok a kockák, mert így könnyebb őket forgatni. A maradék pácot ne add hozzá, elég annyi, amennyit a csirke felvett.

Persze ha neked a hagyományosabb mód kényelmesebb, és egybehányva sütnéd őket, folyamatosan kavargatva, akkor számolj azzal, hogy leesik róla a pác, és nem biztos, hogy olyan szépen megpirul majd. A lényeg, hogy süsd őket addig, amíg szép barna kérgük nem lesz – ne ijedj meg, ha odakap egy nagyon picit, ez egyáltalán nem baj, sőt! Akkor jó, ha a külseje jól átsült, a belseje pedig omlós.

Ha ezzel megvagy – nagyjából 15 perc -, akkor szedd ki őket egy külön tálba. Javaslom megkóstolni őket, hiszen az ízvilága nagyjából megegyezik majd azzal, amit a végén kapni fogsz.

A szósz, az a csodálatos!

Ez a kedvenc részem. Imádom a szószos ételeket, és szerintem ezzel sokan vannak így. Ha nem így lenne, a tikka masala nem lenne olyan közkedvelt, hiszen egy nagyon, nagyon szószos ételről van szó. Alapvetően egy paradicsomos szószról van szó, de ez ne ijesszen meg téged. A sok fűszertől és a tejszíntől egyáltalán nem fog kiütni a paradicsomos íz a végén. De kezdjük is el.

  1. A hagymát nagyon apró kockákra vágom,
  2. és a vajon elkezdem pirítani abban a serpenyőben, amiben a csirkét sütöttem (ne zavarjon titeket, ha ott van a csirke esetleg picit odakapott maradéka). Adhatunk hozzá egy pici olajat is ismét.
  3. A hagymát addig pirítjuk, míg szép áttetsző nem lesz.
  4. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymapép és a gyömbérpép maradékát, ha jól lőttük be az elején, akkor 1-1 evőkanál ez a mennyiség.
  5. Menjen hozzá még egy evőkanál garam masala, egy evőkanál őrölt kurkuma, egy evőkanál őrölt kömény, magyarul minden fenti fűszerből további egy evőkanál, kivéve a csilit, azt majd a paradicsommal együtt, hogy ne égjen meg.
  6. Ja, és só, mert az mindenhez kell. 
  7. Keverjük össze. Ha minden igaz, olyan száraz masszát kaptunk, mint a vizes homok. Öntsük hozzá a paradicsompürét, és keverjük el. Ha még mindig összeáll csomókba, akkor öntsük fel vízzel addig, amíg homogén nem lesz. Adjunk hozzá egy evőkanál őrölt csípős paprikát (bizony, ez egy csípős étel).
  8.  Tegyük hozzá az egy evőkanál mézet is, a csípős ízt tökéletesen kiegészíti majd, de ennyitől nem lesz túl édes.
  9. Nagyjából 5-10 perc főzés és kevergetés után mehetnek hozzá a csirkekockák és a tejszín,
  10. rotyogtassuk őket további 5 percig közepes lángon, kevergetés mellett, és el is készültünk.
  11. Ha volt friss korianderünk, akkor tálaláskor szórjuk rá. De ha csak ez hiányzik, ezért ne menjünk el a boltba.

tikka_masala_recept4.jpg

Mit együnk hozzá? Csakis az alábbiakat:

Ezzel el is készült az isteni tikka masalánk. A fenti recept az eredeti brit-indiai hagyományt követi. Ha igazán autentikusak akarunk lenni (márpedig miért ne lennénk azok), akkor basmati rizzsel együk, és egy kis fokhagymás naan-nal, aminek a receptjét Zabos Muffin ebben a cikkben már leírta. Most csak annyit módosítottunk, hogy teljes kiőrlésű liszttel készítettük.

Remélem, élvezni fogjátok a saját készítésű, eredeti és autentikus tikka masalátokat! Írjátok meg nekünk, hogy sikerült, és ha tetszett a recept, akkor kövessetek minket Facebookon is, ahol kommentekben várjuk az észrevételeket – minden építő jellegű megjegyzést szívesen fogadunk. 

Mit tesz a bezártság az emberrel…

PS.: fogadtam az egyik szerkesztőtársammal, hogy le tudom-e írni harmincszor a bejegyzésben, hogy tikka masala. Mivel ezzel a mondattal is összesen csak 25 „tikka masala” van az írásban, ezért én veszítettem. De legalább nem barmoltam szét a cikket csak azért, hogy nyerjek – az erkölcsi diadal az enyém! Vereségem okán főznöm kell neki valami finomat – lehet, hogy a tikka masala lesz az?

Fotó: Ínyenc Fenevad

*irónaia alert





A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2915706988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2020.05.21. 08:27:16

Jól gondolom, hogy a kömény ebben az esetben a római kömény, nem a hagyományos magyar kömény, amit a kolbászokba tesznek?

Sunny Days 2021.04.28. 03:03:09

most értettem meg, miért árulnak a Szép Kis Indiában olyan hatalmas csomag fűszereket...
süti beállítások módosítása