Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Lejárt az élelmiszer: megehetjük még vagy dobjuk ki azonnal?

2023. április 16. - Zabos Muffin

Lejárt szavatossági idő: muszáj kidobni az ételt?

Rengeteg olyan étel landol a kukában, ami még fogyasztható lenne, mert nem merjük megenni, ha a csomagoláson feltüntetett dátumot akár egy nappal is túllépjük. De valóban ki kell dobni azonnal mindent, ha lejárt a szavatossági ideje? A válasz erre: nem feltétlenül! Van olyan élelmiszer, amit megfelelő tárolás mellett akár hónapokkal a szavatossági idő lejárta után is biztonsággal elfogyaszthatunk. Nézzük, meddig állnak el egyes élelmiszerek, és mi a javasolt felhasználási határidő!

lejart_az_elelmiszer.jpg

Érthető, ha tartunk az olyan élelmiszer fogyasztásától, amin lejárt dátumot látunk, hiszen senki nem szeretne egy jó kis gyomorrontást, vagy ételmérgezést. Vannak egyértelmű jelek, amikor már biztosan nem esszük meg az adott terméket, például, ha a megszokottól eltérő, már-már romlott szaga van, vagy esetleg penészfoltok látszódnak rajta (a nemespenészes sajt és a penészes sajt nem tartozik egy kalap alá – de erről később).  Ez így egyértelmű, de nem mindig látunk ilyen jeleket a dátum lejárta után sem. Természetesen minden esetben egyéni mérlegeléssel dönthetjük csak el, hogy valóban fogyasztható-e egy lejárt termék, de többségében bizonyos időintervallumon belül még bátran elkészíthetjük kedvenc ételeinket az egyes lejárt alapanyagokból anélkül, hogy bármitől is tartatunk kellene. A Nébih által készített listából kiderül, hogy mely termék meddig fogyasztható el, de előbb még tisztába kell tennünk két fogalmat. 

Nem követsz még minket Facebookon? Csupán egy kattintás, és azonnal értesülhetsz legújabb bejegyzéseinkről!

Fogyaszthatósági idő vs. minőségmegőrzési idő

Ha megnézzük a hűtőnkben és a konyhánkban található élelmiszerek csomagolását, akkor kétféle lejárati dátumjelölést is láthatunk rajtuk: az egyik a fogyaszthatósági időt jelzi, a másik a minőségmegőrzési időt. De mi a kettő között a különbség?

A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál: ilyenek például a tejtermékek, vagy húsok, amelyeknél a lejárat után bizony komoly egészségügyi kockázattal is számolhatunk, ha elfogyasztjuk őket. A nem tartós élelmiszerekkel nem jó kísérletezni, és inkább dobjuk ki, minthogy bajunk legyen tőle, de persze ahogy azt már fent is említettem, a lejárt étel sem feltétlenül romlott. Ha egy nappal később bontjuk fel a joghurtot és még úgy érezzük semmi baja, akár még gond nélkül meg is ehetjük. Az ilyen élelmiszereknél viszont kevésbé ajánlott kísérletezni.

A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, amely azt az időtartamot jelzi, ameddig elvárható a gyártó által garantált minőség. Ennek a lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az étel romlott és  azonnal a kukában kell landolnia, viszont a minősége már nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint a friss termékeké, veszíthetnek élvezeti értékükből. De ettől függetlenül még elfogyaszthatók: hiába járt le, nem romlott még.

Meddig ehetjük meg biztonsággal az egyes élelmiszereket?

Ez a skála a 2 hónaptól egészen az egy éves időintervallumig is terjedhet. A Nébih által készített táblán jó látszik, hogy míg például az olajat vagy a chipset 2 hónappal később már nem ajánlott felhasználni és elfogyasztani, az üdítőitalok vagy a majonéz esetében ez az időintervallum már 6 hónapra bővül, a tartós tej, a só vagy a száraz hüvelyeseknél már 9 hónap, a konzerveket, a lekvárt vagy a mézet pedig akár 12 hónappal a minőségmegőrzési idő lejárta után is bátran leemelhetjük a polcról. Azt azonban fontos kiemelni, hogy mindez csak megfelelő körülmények között tárolt ételekre érvényes.

 minosegmegorzesi_hatarido.png

Forrás: Nébih

Mi a helyzet a lejárt tejtermékekkel?

A tejtermékek fogyasztása nagyobb körültekintést igényel, hiszen már a nem megfelelő tárolás is okozhat bajokat akkor is, ha az adott terméket még bőven a lejárati határidőn belül szeretnénk elfogyasztani. A tejben, tejtermékekben nem megfelelő kezelés, tárolás esetén a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, és súlyos fertőzésekhez is vezethetnek. Az elszíneződött, furcsa állagú, rossz szagú élelmiszereket dobjuk ki azonnal, semmiképp ne kísérletezzünk.

És persze felmerül a kérdés, hogy ha kicsit penészes például a sajt, akkor azt még lekapirgálhatjuk-e és hát ahogy mondani szokás, jó lesz az még alapon elfogyaszthatjuk-e? A nemes penésszel bevont sajtok nem egyenlők a már megpenészesedett sajtokkal, ezek ugyanis a fogyaszthatósági idő lejárta előtt biztonsággal fogyaszthatók a penészbevonatukkal együtt, ellenben ha nem nemespenészről van szó, úgy a termék fogyasztása már nem biztonságos. A termék felületén megjelenő, valamint esetenként a belsejébe is beszűrődő gombafonalakon keresztül méreganyag is juthat az élelmiszerbe, ami viszont már megbetegedést okozhat.

 Te mit teszel, ha meglátod az élelmiszeren a lejárt dátumot? Kidobod, vagy még elfogyasztod? Írd meg nekünk Facebookon kommentben! Ha nem akarsz lemaradni a friss cikkekről, akkor pedig kövesd is be az oldalt!

Nyitókép: Freepik

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr7118100434
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása