Egy lyoni (Franciaország) pizzakészítő foglalhatja el a Guiness Rekordok Könyvében az ausztrál Johnny Di Francesco helyét, aki eddig 154 sajtot tartalmazó pizzájával tartotta a rekordot. Az új csúcstartó műve 30 centiméteres, 730 grammot nyom és 257 különféle sajtot tartalmaz. Az ízét illetően azonban vannak fenntartásaink.
Minden egy Facebook kommenttel kezdődött.
Benoît Bruel, Deliss' Pizza vezetője egy körülbelül 20 sajtos pizzával pózolt a közösségi médiára feltöltött képén, mire válaszul egy internetező félig viccesen ajánlotta figyelmébe az aktuális rekord megdöntésének lehetőségét - írja az rtl.fr. A lyoni férfi állt elébe a kihívásnak, és nyakába vette a várost, hogy beszerezze a kellő mennyiségű sajtot. Állítása szerint mindez körülbelül 1000 eurójába fájt, ami a jelenlegi árfolyam szerint 334 000 forint.
A szabályok betartása
A rekordhoz bizonyos feltételeknek teljesülnie kellett: az átmérőnek el kellett érnie a 30 centimétert, és minden sajtból legalább 2-4 grammnak lennie kellett a pizzán. Az elkészítés két órába telt, és az eredetileg 254 sajtosra tervezett (a korábbira így 100-at verő) készítmény végül 257-féle sajtot egyesít.
Pizza mindenkinek
Annak, aki szeretné megkóstolni a különlegességet, jó hírekkel tudunk szolgálni. A pizza rövidesen elérhető lesz a pizzériában, méghozzá körülbelül 50 euró ellenében, plusz a repjegy Lyonba. Egy francia youtubernek már volt szerencséje a premier előtt próbára tenni a pizzát, és számára pozitív volt az élmény.
Őszintén szólva, nagyon jó, a tésztája is príma. Nehéz megkülönböztetni az egyes sajtokat, de határozottan érzed, hogy valami különlegeset eszel. Az emberek azt gondolják, hogy undorító, de egyáltalán nem az. Ez a pizza több embernek készül, mindenkinek elég belőle egy kevés az intenzitása miatt.
Azt nem mernénk kijelenteni, hogy ezzel leáldozott az itthon igen népszerű 4 sajtos pizza csillaga, de kíváncsian várjuk az itthoni kezdeményezéseket, és ha hasonló különlegességgel találkozunk, mindenképpen beszámolunk nektek róla.
Örökérvényű vita, hogy mi is kerülhet a pizzára. Ha eltekintünk a nápolyi verziótól, az olasz pizzákra általában csak olasz sajtok (mozzarella, parmezán, gorgonzola stb.) kerülnek. Szerkesztőségünk olasz konyháért felelős szerzője, Fenevad például ragaszkodott hozzá, hogy a bejegyzésben megjelenítsem az ő álláspontját is, ami így szól: "Pizzára csak egyféle sajt kerülhet, és az a bivalymozzarella."
Címlapkép: Youtube képernyőfelvétel