Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Ezekkel a köretekkel színesítsd az ételeidet: itt van 7 tipp

2020. február 24. - Zabos Muffin

Sokszor megesik velem, hogy főzni szeretnék valamit, de a megszokott ételeken kívül semmi nem jut az eszembe. Ugyanez igaz a köretekre is. Ha már te sem tudsz kitalálni semmit a fehér rizsen kívül, és a krumpli számtalan verzióját is elkészítetted már, van itt néhány tipp, amelyekkel színesebbé teheted az étrendedet. Átlagban azért drágábbak, mint a hagyományos köretek, de megéri néha újítani, hiszen ezek az alternatív köretek az egészségre is jótékony hatással vannak. Nem kell bioboltba menni, ha be akarunk szerezni belőlük egy-egy tasakkal, a szupermarketekben, de még a kínai vegyesboltokban is meg tudod venni őket.

ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_koretek.jpg

A szuperegészséges köles, ami édesen és sósan is finom

Azon kívül, hogy magas a rosttartalma, a gluténérzékenyek számára is fogyasztható. Felhasználása sokoldalú: az őrölt kölest sok helyen kenyerek készítéséhez szokták használni, mint például az indiai roti, vagy Etiópiában és Eritreában az injera. Kelet-Afrikában a kölest sörkészítésre is használják, több kelet-európai országban szintén az erjesztett italok és kásák hozzávalója. Amerikában és Nyugat-Európában korábban csak madáreleségnek és takarmánynak használták, ennek ellenére napjainkban már egyre nő az érdeklődés iránta. Tápanyagokban gazdag, lúgosító hatású, nem utolsó sorban könnyen emészthető.

A kölest fogyaszthatjuk sósan vagy édesen, köretként, vagy rakott ételek alapanyagaként. Elkészítés előtt alaposan mossuk át, körülbelül háromszoros vízben nagyjából 20 perc alatt el meg is fő. Átlagban 1 kg kölest 7-800 forintért tudunk venni.

ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_koles.jpg

 

A leggyorsabban elkészíthető köret: a kuszkusz

Ha nincs kedved sok időt a konyhában tölteni, a kuszkusz a tökéletes köret, ugyanis pár perc alatt elkészül. Felöntöd vízzel, lefeded, vársz öt percet, és már eheted is. Magas az antioxidáns-, a B-vitamin- és kálium tartalma, valamint magas fehérje-, és rost tartalommal rendelkezik.

A kuszkusz gabonának tűnik, de technikailag egyszerűen tészta. Durumlisztől készül, vízzel keverve. A gluténérzékenyeknek sajnos nem jöhet szóba, mivel glutént is tartalmaz. Ha az egészséges étkezés miatt ennél kuszkuszt, válaszd inkább a teljes kiőrlésű változatát.

A kuszkuszt is lehet sósan vagy édesen fogyasztani, ki hogy kívánja, az ízesítésnek, fűszerezésnek csak a fantázia szab határt. Én legtöbbször sült zöldségekkel keverem, így főételként is teljes mértékben megállja a helyét. Az 500 grammos kuszkusz átlagban 4-500 forint körül mozog, viszont ebből nagyon sok adag kijön.
ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_kuszkusz.jpg

 

A méltatlanul ismeretlen bulgur

Nem annyira népszerű hazánkban, pedig személy szerint nekem ez a kedvencem. A bulgur, azaz a búzatöret, vagy török rizs nagyon gazdag ásványi anyagokban. A bulgur kedvelt hozzávalója számos tradicionális közel-keleti ételnek. Mivel ez egy minimálisan feldolgozott gabonaféle, magasabb a tápanyagtartalma, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomított búzatermékek.

Elkészítés előtt a többihez hasonlóan a bulgurt is mossuk át jó alaposan, majd a rizshez hasonlóan főzhetjük 20 percen keresztül, vagy leönthetjük forró vízzel és letakarva szintén ennyi ideig pároljuk. Elég csak sóval ízesíteni. Szinte bármivel fogyasztható, és salátákhoz is jól passzol. A bulgur kilója 7-800 forint körül mozog.
ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_bulgur.jpg

Ha még nem követsz minket Facebookon, ide kattintva megteheted! Ne maradj le semmiről!

 

Az inka eredetű szupergabona, a quinoa

Ha a bulgurt kevesen ismerik, a quinoát (kinoa) még kevesebben, pedig szupergabonának is nevezik ezt az inka eredetű növényt. A quinoa valójában nem tartozik a gabonafélékhez és a magját fogyasztjuk.

Pozitívumai közé tartozik, hogy nemcsak gluténmentes, de nagyon könnyen emészthető, és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Magas a fehérje- és az ásványianyag-tartalma, ezért nevezték anno az inkák aranyának. 

Az elkészítésnél figyelni kell arra, hogy főzés előtt alaposan mossuk át, hogy ne legyen keserű íze. Nagyjából negyed óra alatt elkészíthető. Én legtöbbször salátákhoz szoktam elkészíteni.

A quinoa valószínűleg az összes itt felsorolt termék közül a legdrágább, mivel jelenleg az Egyesült Államokban, Mexikóban, Chilében és Bolíviában termesztik, Európában nem termesztik. Az 500 grammos kiszerelés átlagban 1000-1200 forintba kerül. 
ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_quinoa.jpg

 

Vörös rizs, ami leánykorában fehér volt

A vörös színét a monascus purpureus élesztőgombának köszönheti, amit a japánok előszeretettel használnak már évszázadok óta. Állítólagos jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a vérben a koleszterinszintet. Nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, mert gátolhatja a vesék megfelelő működését, és emésztőrendszeri rendellenességeket is okozhat. 

Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, csak több vízben kell főzni. Az íze kicsit más, mint a fehér rizsé, és a textúrája is szilárdabb, a szemek hosszabbak. 250 grammos kiszerelésben nagyjából 400 forintért kapható.

ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_voros_rizs.jpg

 

Minden fehér rizs barna volt egyszer

Vicces, de a barna rizs azért barna, mert nem koptatják le róla a héj alatti korpát és a csírát, emiatt pedig a tápértéke is magasabb, mint a fehér testvérének. Értékes fehérje-, B vitamin és ásványi anyagforrás. 

A barna rizsről olvashattok egyik korábbi cikkünkben is. 

Elkészítése jóval tovább tart, mintha fehér rizst főznénk, és talán annyira finom és puha sem lesz, mint a hagyományos változata, de érdemes néha erre váltani, mert sokkal egészségesebb az elterjedtebb változatnál. Fűszerezni szabad, akár zöldségeket is adhatunk hozzá. Jellemzően 500 grammos kiszerelésben vásárolható meg, ekkora adag barna rizs ára nagyjából 4-500 forint körül mozog.
ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_barna_rizs.jpg

 

Édesburgonya, vagy batáta

Sokkal több vitamin és tápanyag van benne, mint a hagyományos burgonyában. Sokan nem szeretik édeskés íze miatt, manapság viszont egyre népszerűbb (már a gyorsétterem-láncokban is megjelent, elég borsos áron).

Gyakorlatilag bárhogy el lehet készíteni. Az édesburgonyának magas az A-vitamin tartalma, bővelkedik a lassú felszívódású szénhidrátokban, hozzájárul a koleszterin csökkentéséhez és még a vérnyomás kiegyensúlyozásában is segít, emellett béta karotint is tartalmaz, így ha minden nap megeszel két kilót belőle, akkor bizony olyan sárga leszel, mint a rigó csőre (de ez a répára is igaz). Ez sem a legolcsóbb alternatíva, kilója kb. 7-800 forint, a jó hír viszont, hogy egy adaghoz nem kell belőle sok.
ezekkel_a_koretekkel_szinesitsd_az_eteleidet_7tipp_edesburgonya.jpg

Fotók: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr4415488586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2020.02.25. 13:19:55

Az normális, ha a kuszkusznak van valami furcsa, olajos mellékíze ?

Rómaikömény 2020.02.25. 15:41:31

@nyünyüge: ilyen búzadara íze van, szerintem elég semleges, olajos az nem hiszem, hogy oké. + a nagyon gyorsan puhuló vöröslencse is mehet még

2020.02.25. 20:38:35

A kuszkusz nálam majdhogynem egyenlő a tarhonyával. Fujjjjjjj kategória. A többivel egyetértek nagyjából. Hiányolom viszont a lencsét, mint köretet (nem főzelékként, hanem simán megfőzve, mint a rizs), és bármelyik egyéb zöldséget, pl. kukorica a sült csirkecombbal nagyon finom, vagy a zöld borsó-sárgarépa kombó csirkemellel, és ajánlom a sült sertésszelet + kockára vágott alma megpiritva...hmmmmm.....éhes lettem :)

XII.Hadosztály 2020.02.25. 20:59:51

@vanvelemenyem: ízléssel nyilván nem vitatkozik az ember, kinek a pap, kinek a paplan - de azért ne engedd el ilyen könnyen se a kuszkuszt, se a tarhonyát. Kb végtelen verziója van mindkettőnek, ami az ízesítést, elkészítést illeti.
A viszonylag semleges ízű kuszkusz esetében például fel lehet dobni a dolgot úgy, hogy nem vízzel öntöd fel, hanem mondjuk zöldség alaplével. Aztán beleforgatsz kockára vágott paradicsomot, uborkát, paprikát, újhagymát. A tetejére meg morzsolsz némi fetát.
A tarhonyát mostanában többször készítettem úgy, mint ha rizottó lenne. Vajon apróra vágott hagymát pároltam, erre rá a tarhonya. Rövid ideig pirítom, majd mehet rá a fehérbor. Ahogy elfőtte, merőkanalanként, apránként az alaplé. A befejezés szintén rizottós, vajjal, parmezánnal.
Én is éhes lettem. :)

2020.02.25. 21:12:39

@XII.Hadosztály: wow, az ötlet jónak tűnik, köszönöm. Lehet, hogy egyszer majd kipróbálom úgy, ahogy írtad, hagyma-paradicsom-stb. Talán túl előítéletes vagyok, miután a menzai úttörőgombócon nőttem fel.

XII.Hadosztály 2020.02.25. 21:37:43

@vanvelemenyem: jaaaa, ha a menza volt a kiindulópont, akkor nem csodálom, hogy nincsenek jó élmények. :)
Amúgy tényleg érdemes kísérletezni. A kölessel voltam úgy, hogy nem sokra tartottam, de aztán a zasszony megmutatta, hogy lehet ebből is többet kihozni. De jó példa a bulgur is, ami csak forró vízzel felöntve számomra nem túl izgalmas köret. Ha viszont tabbolueh-t készítesz belőle, az egyik legnagyszerűbb köret, akár az autentikusabb libanoni irányba viszed el (bitang sok petrezselyemmel), akár az európai ízléshez talán közelebb álló török verzió felé.
süti beállítások módosítása