Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Szamóca vagy eper? Biztosan a jó gyümölcsöt veszed?

2024. május 09. - Zabos Muffin

Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen használja-e a köznyelv, amikor magyar eperről beszél? Ennek járunk utána.
eper_vagy_szamoca.jpg

Rendszeres piacra járóként, a népszerűbb eladók standjánál, a hosszú kígyózó sorokban állva néha megcsapja a fülem egy-egy beszélgetés. Így történt múlt héten is, amikor két idős hölgy állt mögöttem. Egyikük nagy lendülettel ecsetelte a másiknak, hogy milyen gyönyörű eprek és szamócák vannak a pulton és mindegyikből fog vásárolni, mert mindkettőt nagyon szereti. A másik hölgy erre nem kisebb hévvel ráförmedt, hogy ő márpedig rosszul tudja, mert ez nem is eper, hanem mindegyik szamóca, ezt hallotta ugyanis reggel a rádióban. Na de akkor kinek is volt igaza?

A helyes válasz a rádiót hallgató nénitől hangzott el, még ha megmagyarázni nem is tudta, hogy akkor mi is a különbség a kettő között. De mi megosztjuk veletek, hogy legközelebb már ti is jól használjátok.

A helyes válasz: SZAMÓCA

Hiába írják a kisebb szemű gyümölcs elé, hogy szamóca, az öklömnyi nagyságúhoz pedig, hogy eper – ugyanis az, amit Magyarországon kapni a piacon és a boltokban, mindegyik SZAMÓCA. Két teljesen különböző gyümölcsről van szó, és talán az okozhatja a zavart az éterben, hogy a szamócát földi epernek is hívjuk.

A legalapvetőbb különbség a két gyümölcs között, hogy az eper fán nő és általában fehér vagy fekete színű a termése (ebből készül az eperpálinka), ezzel szemben a szamóca a föld közelében terem. Egyébként az eperfa termése is ehető, Magyarországon is találkozhatunk vele, többnyire az utak mentén. Isteni finom, tegyük hozzá

Ha legközelebb tehát a piacon jársz, vagy boltban vásárolsz epret, ne dőlj be a kiírásnak, valójában szamócát viszel haza a szatyrodban, és ezzel persze nincsen semmi gond. Csak jó, ha tudjuk a különbséget. Használd ki a szezont és edd degeszre magad szamócából, én biztosan ezt fogom tenni!

Ha érdekelnek hasonló tudnivalók, kövess minket Facebbokon. Az érdekességek mellett recepteket, étteremkritikákat is megtalálsz oldalunkon. 

Fotó: Ínyenc Fenevad

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr8418399721
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása