Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

A krumpli a fogyókúra ellensége lenne? Itt az igazság

2024. április 30. - Ínyenc Fenevad

A fogyni vágyók egyik nagy ellensége a krumpli: sokan, akik belevágnak a diétába, úgy képzelik a fogyókúrát, hogy a natúr húsok mellé csak salátát, esetleg némi rizst fogyaszthatnak. Pedig szó sincs erről: a krumpli kalóriatartalma nem annyira magas, hogy kihúzzuk a fogyasztható ételek listájáról, egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt pedig nem is javasolt így tenni. A krumpli ugyanis kifejezetten egészséges.

krumpli_egeszseges.jpg

Amennyire népszerű étel a krumpli – főleg köretként – a mai Európában, annyira nem őshonos zöldségről van szó. Magam is imádója vagyok ennek a remek zöldségnek, amely igazán sokoldalú. A krumpli őshazája az Andok vidéke, és csak a felfedezők expedícióinak következtében terjedt el Európában, ahol immár több száz éve része az étrendünknek, és az évszázadok során az emberiség számára az egyik legfontosabb alapélelmiszerré vált.

Az európaiak a 16. században ismerték meg a krumplit, de nem abban a formában, ahogy ma ismerjük: sokáig csak dísznövényként vagy állatok takarmányaként használták. A 18. század közepére vált a krumpli az egyik legfontosabb élelmiszerforrássá Európában, különösen Írországban. Őshazájában, az amerikai kontinensen viszont inkább a kukorica és más őshonos növények domináltak, a krumpli Észak-Amerikában leginkább az ír bevándorlók érkezésével kezdett terjedni.

Egészséges a krumpli? Kalóriatartalom és tápanyagösszetétel

A krumpli kiváló forrása számos fontos tápanyagnak. Egy közepes méretű, héjában főtt krumpli átlagosan körülbelül 110-120 kalóriát tartalmaz, amelyek többségét szénhidrátok teszik ki. A krumpli gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Egyes kutatások szerint a krumpli antioxidáns tartalma is jelentős, ami segíthet az egészség megőrzésében. Összehasonlításképpen, a rizs hasonló mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, azonban kevesebb rost és általában kevesebb vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint a krumpliban.

Vagyis kijelenthető: a krumpli egészséges étel, és pont olyan jól beleilleszthető a diétás étrendbe, mint a rizs. Hogy miért vált a krumpli mégis közellenséggé a dietázók számára? Talán azért, mert sokan a sültkrumplival kötik össze, amely tocsog az olajban, így pedig már nemcsak a szénhidráttartalma jelentős viszonylag, hanem a zsírtartalma is. Értelemszerűen a sültkrumpli nem fér bele a diétába, és egy adag saláta kalóriatartalma jóval alacsonyabb, ám ez nem jelenti azt, hogy magáról a burgonyáról le kell mondani. Mértékkel, főve vagy olaj nélkül, tepsiben sütve értékes – és egészséges – összetevője lehet a diétának.

Fontos megjegyezni, hogy fogyasztani mértékkel szabad csak, különösen akkor, ha valaki súlycsökkentő diétát folytat vagy vércukorszint-problémákkal küzd. Azonban egy kiegyensúlyozott étrend részeként a krumpli kiváló választás lehet, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva hozzájáruljon az egészséges életmódhoz és a jó közérzethez.

Érdekesnek találtad a cikket? Kövess be minket Facebookon is, nemsokára ismét egy éttermi beszámolóval jövünk!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr7618388369
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása