Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Utolsó kommentek:

Rodney_2 2022.11.10. 02:45:39

Én covid előtt minden februárban elmentem Nápoly környékére. Az idő általában jó és túrista holt szezon. A da Michele-ben úgy voltam minden esetben, hogy bementem és volt 1-2 hely, az utcán várakozók elvitelre vártak (??) Persze "hülye" időpontban mentem, pl délután 5 :) És tényleg azért olyan finom mind a 2 féle mert minden alapanyag frissen az ottani gazdaságukból jön. A Sorbilló családból ezt a Salernóit ajánlom, nem a nápolyiakat, de ott a másikban ettem jót. A "híres" előtt mindig sor volt még februárban is azt kihagytam. A Di Matteot próbáltam, az is jó volt :)

Most voltam 1 hónapig Puglia-Basilicata "bejáráson". Itt láttam olyat, hogy a túrista pizzát akart és lebaszták, hogy ez nem Nápoly, itt nem pizzát esznek hanem focacciát :) és tényleg mindenhol az van. A "prototípus" az 500 éves altamurai helyen készül és valami eszméletlen ahogy kiveszik frissen a kemencéból (ami 500 éves?? monjuk elég réginek nézett ki, múzeumban elmenne a kőkori kiállításon :) :)
Most hirtelen ezt találtam a neten: foursquare.com/v/antico-forno-santa-chiara/518e11bd498eac2b60fcdbc0/photos

Egyébként nyilván vannak pizzériák is és itt még láttam 4 és 4,5 euróért az alappizzákat, de nem próbáltam ki.

Az alapanyag fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni. Délen a frissen szedett paradicsom már önmagában élmény, nem olyan mint Európa északibb részein. Lehet mondani, hogy a pizza / focaccia a szegények eledele, de itt nagyon finom tud lenni :)

Érdekes, hogy mondod ezt a Margheritával tesztelést. Én az ázsiai éttermeket szoktam a savanyú-csípős levessel tesztelni és általában elég jó korrelációt mutat az általános szinvonallal :)

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

0dzsud0 2022.11.09. 15:47:23

@Rodney_2: Némi varia most is volt, de igazából ugyanaz a kétfajta pizza volt továbbra is. :) Továbbá volt még egy fejenként fél eurós, valamiféle "helybiztosítási felár" (ami nem borravaló, ez azért jól láthatóan kinn van az étlapon és a falon is :D), nem sok helyen láttam a városban, de itt volt. Nekem már csak azért sem volt problémám a választékkal, mert amikor egy olyan pizzériába megyek, ahol még nem voltam, 99%, hogy először úgyis a margheritát próbálom ki. Nekem ez olyan, mint a fagyiban a vanília, ebből tudom eldönteni, hogy mennyire érdekel a továbbiakban a cukrászda. :) Kétségkívül az egyik legfinomabb pizza ez volt, amit valaha ettem, és valóban csúcsra járatott hatékonyság megy. A beltér meglepően nagy, az asztalok olyan sűrűn és közel egymáshoz, hogy alig lehet köztük elférni a szűk választék pedig azt eredményezi, hogy a pizza egyfolytában készül. Beértünk, még épp csak az asztalig értünk el, a pincér rögvest jött, hogy a két pizza közül mit kérünk (csak semmi étlapnézegetés, ezt ők a köszönéssel egy körben intézik), és amikor mondtuk, hogy mindkettőt; hátrafordult, elvette a kemencéből épp kihúzott pizzákat és letette elénk (szeleteléssel természetesen nem bajlódnak, evőeszköz az asztalon vár, mire helyet foglalsz). Asztalon a lehető legfrissebb étel a belépéstől számított nagyjából 20 mp-en belül, épphogy sikerül addig leülni. :)) Ez önmagában is egy (nem rossz értelemben) szokatlan élmény volt valóban...és akkor ezzel együtt tud csúcsidőben állítólag akár másfél-kétórás várakozási idő is előfordulni az étterem előtt.

Érdekes azonban, hogy a Sorbillót is említed. Olvastam előzetesen a hipernépszerű, via dei Tribunalin lévőről (a kettő közül ez a Gino e Toto Sorbillo néven fut), de mivel nagyon sok negatív véleményt láttam, inkább kihagytam (volt/van még ezen kívül is egy pár nápolyi pizza a listámon :) ). Ellenben köszönöm az ajánlást, mindenképp felkeresem a salernóit legközelebb. Ami nálunk még nagy sikert aratott, az a Di Matteo (amit Clintonnal reklámoznak), és a nemrégiben igazán felkapottá vált 50 kaló is kiváló volt. Ételfronton ami nekem még óriási élmény volt, az a La Masardona, messze a legjobb pizza frittát itt kapni, ráadásul ők már reggel 7-kor nyitva vannak (ez nálam pluszpont volt, de tetszett például az is, hogy késő este is meg lehet inni egy kávét a városban). A Fiorenzanóban kapható cuoppo pedig az egyik legjobb street food ever.

A frittáról jut eszembe, egy hasonló project indult nemrég Budapesten is, több ilyet szeretnék látni :). pizzaforiu.com/

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Rodney_2 2022.11.08. 08:06:48

@0dzsud0: Egyébként nem tudom láttál-e már vagy tanultál-e "hatékonyság" dolgokat ami a multi üzleti világban megy, hát a da Michele kenterbe veri az összeset. Annál jobban nem lehet "lean" egy étterem :))) Magyarországon egy ilyen helyre nem mennénk be szerintem :))) Újraértelmezi a "no frills" megközelítést, de gondolom csak nem változtattak a kezdetek óta.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Rodney_2 2022.11.08. 08:01:38

@0dzsud0: Gondoltam :) A lopakodó áremelés jele volt, hogy lehetett kapni 4.5 euróért dupla sajtosat :) De más étteremben nem láttam ezt, hogy csak 2 féle pizza lenne. Ha mész megint, akkor a Sorbillo-t próbáld ki, van 2 is egymás közelében a via dei Tribunalin. De ez kurva nagy család (elszaporodtak) és más városokban is nyitottak pizzériát (ne franchise hanem a csalédtagok nyitnak pizzériát és alkotnak). Nekem a legkedvesebb Salernóban van: www.sorbilloviatribunali.it/ érdemes megnézni a képeket (persze én végigettem őket, úgy mást jelent az agynak és tényleg a tetkos csávó csinálja a pizzát :) ). Ha a kedves ínyenc fenevadnak ez nem pizzéria, akkor javaslom neki a mekdonaldszot :) Egyébként nemrégen egy sokadik generációs pizzakészítő család leánykája nyerte a hagyományos versenyt a mortadellás újításával, azóta az is nagyon terjed (tipikusan fehér pizza és straciatella + pisztácia van még rajta, meg esetleg pesto)

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

0dzsud0 2022.11.08. 00:27:40

@Rodney_2: Egy hónapja jártam ott, 5 euróra drágult. :)

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Rodney_2 2022.11.07. 23:08:17

@Vén motoros: @Piri és Barkas: @Kedélyes Paraszt:
A nápolyi da Michele pizzázóban (az a leghíresebb) 4 euro volt a Margherita és a Marinara (más nincs). Már hullottak a covidtól az olaszok mikor uroljára ott jártam, azóta lehet hogy drágább lett. MINDEN felhasznált anyagot a saját gazdaságukban állítanak elő, ennek köszönhető, hogy elképesztő ízorgiát képesek produkálni ilyen egyszerű összetevőkkel is. A délolasz napon érett és frissen szedett paradicsom íze meg valóban nem hasonlítható az északabbra termő piros golyókéhoz :)
Ehhez képest ettem Róma közepén 10 euróért borzalmas nempizzát.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

szkepi 2021.10.21. 09:10:36

még mielőtt elkezdődne a sorosozás, és a gyurcsányozás és a pofánnyomlakozás. (mert másik fórumon döbbentem láttam egy olyan kérdés "szerintetek IOS, vagy Android?" tíz sor után volt mindenkinek összes felmenője

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2021.10.20. 22:16:00

Pekingben is a legtöbb ember minden nap étteremben vacsorázik. Viszont 50 euróból 6-8 ember jól lakik. Az orosz és olasz éttermek nem drágák, de a japán, és francia az drága. Hamburgert, pizzát csak kölykök esznek. Apropó az amerikaiak sem esznek nagyon gyakran étteremben. A junk food meg a diner az nem számít ételnek.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Piri és Barkas 2021.10.20. 17:55:02

@Drago Brutic1: Hát, ha ezt így magadra vetted, akkor a lelked rajta. De szakértő vagyok, abban igazad van.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

gmihaly621 2021.10.20. 10:03:33

A Ínyenc Fenevad egy bezzegező gasztrosznob és nálunk sztem csak az ilyenekre gyúró éttermekről "tudósít" finnyás őkelme. Vagy a római "sarki" vendéglő csak egy lózung, fikció nála.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Sütemény1975 2021.10.19. 23:27:39

Budapesten, persze hogy egyértelmű a válasz. Ettél te már jó pizzát az olaszoknál? Dehogy ettél, mert nincs. Bezzeg itthon.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Emmett Brown 2021.10.19. 21:37:00

@Piri és Barkas: hiszen a tészta meg a pizza alapvetően a szegények kajája volt.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Drago Brutic1 2021.10.19. 20:36:50

@Piri és Barkas: értem , persze. szegény, sötét tömeg vagyok. Te pedig brutálisan szignifikáns szakértő. Győztél.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Piri és Barkas 2021.10.19. 19:10:09

@Drago Brutic1: Az olasz konyha, hogy úgy mondjam brutálisan szignifikánsan túlmutat a tésztákon meg a pizzákon. Az csak a populáris periféria. A sötét tömegnek szól. Érted ?Szegénység ha csak azt látod benne. Az olasz konyha jól meglenne pizza és tészta nélkül is, csak mondom.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Piri és Barkas 2021.10.19. 19:06:36

@Vén motoros: Ez nagyon-nagyon igaz amit írtál. Ezt nem értik az emberek alapvetően vazze, pedig mindenkinek mondom mindig. Az a római Saltimbocca, az nem a hevesi Saltimbocca copy-ja. Az egy kurván más étel. Kösz és üdv

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2021.10.19. 18:57:51

Saját véleményem röviden: nem olcsóbb és nem mindenhol jobb. Semmi kedvem kifejteni, 17 alkalommal jártam Rómában az elmúlt 10 évben (ami igazából 8 a covid miatt, 2019 február közepén voltam olaszoknál utoljára)

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Drago Brutic1 2021.10.19. 18:47:33

Az átlagos minőségű sarki éttermet a budapesti megfelelővel érdemes összehasonlítani, nem?

Mindig irigyeltem az olasz konyha rajongóit, ahogy élvezkednek olasz városokban. De mi van azokkal, akik nem őrülnek meg a tésztáktól?Budapestnek épp az az előnye, hogy egyre kozmopolitább, nem pedig csak a nemzeti konyhára alapul. Nagyon unalmas lenne mindenhol gulyáslevest próbálgatni a 7. kerületben. Van viszont egy csomó remek nemzetközi konyha.

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz

Vén motoros 2021.10.19. 18:33:54

@Örömhernyó: Hugh Fearnley-Whittingstall vagy 100 részes sorozatot rögzített a saját "nünükéjéből", az "Ételek 3 összetevőből" címmel. Ez a 3 már kevesebb, mint az igazi pasta carbonara összetvőinek száma... Azért nem állítanám, hogy az egyszerűbb ételek ármiben alulmúlják azokat az ételeket, mint pl. az indiai, ahol egy indiai szakács a szemünk előtt készített 60-féle pirított fűszermagból és egyebekből egy saját "masalá"-t.
Én csak egyet mondok: 1984-ben abban a szerencében volt részem, hogy 10 napig minden nap szinte korlátlanul ehettem a legjobb minőségű Beluga kaviár-ból (amit ma grammonként arany-árban adnak), mert VIP személy lehettem, és imádtam, ellenben azok a fekete meg piros sörétek, amiket a boltokban meg lehet vásárolni, azok maguk a katasztrófa. tehát NEM MINDEGY, az a 3-4 összetvő sarki népbolt vagy Kotányi minőségű, vagy elsőrangú. Egy Margherita pizza magyar lisztből, magyar patadicsommal, magyar mozzarellával magyar sütőben: az egy teljesen más étel, mint az olasz. pedig UGYANABBÓL ÁLL!

Bejegyzés: Róma vagy Budapest éttermei a drágábbak? Sokkoló a válasz
süti beállítások módosítása