Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Megkóstoltuk a 2021-es év fagyiját

2021. július 21. - Vérmes Ízvadász

A nyári hőségben egyik fő szövetségesünk a fagylalt, amely nem csak hűsít, de ízeivel is kényeztet. Most egy egészen különleges gombóc került terítékre, egy díjnyertes fejlesztés, amely Dunaföldváron kóstolható. 

marcipan_dukraszda_dunafoldvar_fagyikehely.jpg

A földváriaknak aligha kell bemutatni a Marcipán Cukrászdát, a fagylaltozó és sütiző eddig is népszerű volt, azonban az Év Fagylaltja 2021-es versenye bizonyára nem ártott a forgalomnak. Nevezett készítményük ugyanis az „erdő-mező ízei” kategóriát megnyerve most abszolút slágerlistás, és természetesen a mi látogatásunknál is a kehely egyik kötelező eleme volt. Hogy mit érdemes róla tudni, és mi a mi ítéletünk róla, azt mindjárt elárulom. 

Hol találod? 

Dunaföldvár kis túlzással az ország közepén található, Tolna megye jobb felső csücskében fekszik, Budapestről egy órás autózásra. Szerethető kis városka, amely nem tartozik a hazai turisztikai fellegvárak táborába, de én jószívvel ajánlom egy egynapos kiruccanásra bárkinek. Hiszen ha már fellegvárat említek, büszkélkedhetnek egy várudvarral, benne vármúzeummal és egy Csonka-toronnyal, amely 1500 körül épült.  Ide felsétálva szép kilátás nyílik a Dunára és az azt átívelő hídra, nyári vasárnapokon pedig zenei programokat is elcsíphetünk. Vannak meglátogatásra érdemes templomok, lógathatjuk a lábunkat a gyógy- és strandfürdőben, végigsétálhatunk a folyóparton – és persze fagyizhatunk egy jót. 

Még nem követsz minket Facebookon? Kattins, lájkolj és értesülj a legfrissebb bejegyzéseinkről!

Írásunk főszereplője az a Béke tér, ami bennfentes információim szerint nemrégiben lett felújítva, és igen kellemes pontja a városnak. Ide tévedve már gyerekjáték megtalálni a helyet, hiszen a feltűnő rózsaszín épület semmiképpen sem mondható átlagosnak. Nekem kicsit sok is, de mint mondják, ízlések és pofonok, és az emberek úgy áramlanak az épület felé, mint méhek a rikító virágra, úgyhogy a célját eléri. 

marcipan_cukraszda_dunafoldvar_ev_fagyija.jpg

Gyors kiszolgálás, finom fagylaltok

Belül már jóval ízlésesebb az épület, ha nem tévedek, nemrég kapott új arculatot a hely, és azt kell mondjam, jó munkát végeztek. A falakon a város gazdag történelmét megörökítő fotók, a pult mögött pedig számos díj van kifüggesztve.  A lényeg persze úgyis a jeges kínálat, amely abszolút meghozza a kedvet a fogyasztáshoz – a döntés nehéz volt, és túl is vállaltam magam a három gombóccal, miután nem vagyok nagy fagyis. 

Egy gömb 300 jó magyar forintba kerül, és nem kis adagot kínálnak belőle. A teraszon fogyasztottuk el őket, és a slágertéma mellett nutellát és franciakrémest kóstoltam. Mindkettő elnyerte tetszésem, előbbit intenzitásban tökéletesen belőtték, és tényleg hozta az ízt, amiért annyian végeztünk már ki egész üveget, utóbbi finom volt, de szuperlatívuszokban azért semmiképp nem beszélnék róla. Fagyipartnerem is elégedett volt a mangós, kókuszos és sós karamellás választásával.

marcipan_cukraszda_dunafoldvar_fagylalt.jpg

Az a bizonyos győztes íz 

Megmozgatta a fantáziámat az aranyérmes desszert: rozmaringos-málnás étcsokoládé. Érdekes párosítás (hármasítás?), a tűlevelű növény inkább grillpartik kapcsán jut eszünkbe, de nehogymár egy snassz puncs fagylalt legyen az év díjazottja. Meg hát a tulaj és fagylaltmester egyik nagy kedvence a rozmaring. 

A jeges finomság egy sorbet, ami azt jelenti, hogy nincs benne tej, ennek köszönhető, hogy könnyed az állaga. Összetevőit illetően nincs nagy meglepetés: málna, rozmaring, cukor és csokoládé, méghozzá egy 67%-os, kitűnő minőségű francia csoki. 

ev_fagyija_2021_marcipan_cukraszda_dunafoldvar.jpg

Meg kell mondjam, én nem osztom a tulaj rajongását a rozmaringért, úgyhogy nem volt könnyű dolga a fagyinak. Ennek ellenére abszolút ízlett a történet, a meglepő kombináció jól operált együtt a számban. Nekem a rozmaring ízjegye kissé túl erős volt, hiszen az étcsokoládé is elég intenzív volt, így szinte egy verseny alakult ki az eszenciák között, ennek ellenére hatalmas pirospont a kreativitásért. 

Összességében engem a díjnyertes fagyi hozott Dunaföldvárra, de nem ez jelentette a legnagyobb élményt. Aki egy jó fagylaltot szeretne enni, az bátran jöjjön ide, és ha szereti az intenzív ízeket, válassza a rozmaringos-málnás étcsokit. 

Ti kóstoltátok már? Írjátok meg véleményetek Facebook kommentben, és ha már ott jártok lájkoljatok is minket!

Fotó: Vérmes Ízvadász

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr2416633126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása