Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Mit csinálj, ha itt a szép idő, de kijárási korlátozás van? Grillezz a kertben!

2020. április 14. - Vérmes Ízvadász

Már hetek óta tart ez a járványmizéria, és az igazi tavasz beálltával még nehezebb lenyelni a keserű pirulát, hogy otthon kell maradni. A kertesházasok még relatíve kevésbé szívták meg, ha azt nézzük, hogy nem kell négy falat bámulniuk egész nap. Sőt, akár üzembe helyezhetik a télen pihentetett kerti tűzhelyet - természetesen vendégek hívása nélkül. 

grillezzakertben_koronavirus_inyencfenevad_3_optimized.jpg

Ropog a tűz, felette a kondérban rotyog a pacalpörkölt, szisszennek a hideg sörök, és jó zene szolgáltatja az aláfestést a koraesti baráti beszélgetéshez. Kihagytam bármit is egy ideális kertiparti kellékei közül? Nos, ezt a kedvelt tevékenységünket is megtépázza a koronavírus, de azért nem kell lemondani róla - egy családi sütögetés is hangulatos tud lenni. Lakásban élőktől- és ezzel kedves szerkesztőtársaimtól - előre is elnézést kérek, de írásom egy kompromisszumos kerti grillezés örömeire és hogyanjaira fog koncentrálni.

Sütés sütőben vs. nyílt lángon

Azt hiszem, elég biztosan állíthatom, hogy a sütés az egyik legősibb és legnagyszerűbb emberi találmány. A megsütött étel a legtöbb esetben könnyebben emészthető és ízletesebb is, mint nyers verziója, úgyhogy emelem kalapom az első tűzrakó előtt. Manapság már szupersütők végtelen számú verziója érhető el a piacon, amelyek tökéletes minőséget ígérnek, beállítások sokaságát kínálva. Szinte (de csak szinte) elrontani sem lehet bennük az ételt. Ezzel szemben mit tud felmutatni a nyílt láng? Azt, hogy sokkal hangulatosabb. Jó, talán még füstösebb ízt is ad ételeinknek, de őseink módszeréhez elsősorban a tűz körül eltöltött idő visszaadhatatlan hangulata miatt térünk vissza. Nem az okostelefonommal elindított szupersütő mondja meg, hogy mikor lesz vacsora, hanem amikor az a bizonyos marha megpuhult - addig meg tessék élvezni a pillanatot!

További hasonló tippekért, érdekességekért és receptekért kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről!

Egyedül sütögessek? 

Szerencsés esetben nem egymagában ül neki az ember, vagy az asszony/férj, vagy a gyerekek, vagy a bodrikutya adja a társaságot. A modern technológiával haladók videóhívással jeleníthetik meg azokat, akiket amúgy személyesen vendégelnének meg egy kevésbé elcs*szett helyzetben. Ha pedig nincs senki, miért ne egyedül? Kitűnő alkalom a tüzet bámulva kicsit magunkba nézni, miközben valami finomság készül. Ki tudja, lehet, hogy a kellemes illatokra kimerészkedik a szomszéd is, és a kerítésen keresztül lehet egy nagyon beszélgetni. 

grillezz_a_kertben_koronavirus_inyencfenevad_10.jpg

Hogyan és mit?

Az igaz, hogy hőfokot nehezen fogsz állítani a nyílt tűzön, légkeveréses funkcióra se számíts, de a kinti sütögetésnek is számos formája van. Nyárson (vagy akár egy hegyes boton) például lehet kolbászt, szalonnát, egész halat sütni, vagy az amerikaiak kedvelt édességét, mályvacukrot pirítani (ezt volt alkalmam Amerikában kipróbálni). A grillrács kitűnő steakek, grillkolbászok, grillsajt, zöldségek vagy csirke sütésére, ezek viszonylag hamar el is készülnek.

Valamivel időigényesebb a fóliás megoldás, amikor krumplit, hagymát, halat, kukoricát csomagolsz be, és teszed parázsra. Használhatunk serpenyőt is, mintha csak a gáztűzhelyen tennénk - tehetjük parázsra vagy grillrácsra, kisüthetünk benne bacont, tojást, palacsintát. Az én személyes kedvencem mégis a kondér marad. Ahogy lassan összeérnek benne a magyaros ízek egy gulyáshoz vagy pörkölthöz, az utánozhatatlan. Ebben az esetben aztán tényleg érvényesül a “jó munkához idő kell”, de a végeredmény szinte mindig felülmúlja a várakozásokat. 

A fentebb említett elkészítési módok természetesen csak példák, hosszasan lehetne taglalni a sort, és variálhatunk is kedvünkre, kíváncsian várjuk a ti ötleteiteket is. 

grillezz_a_kertben_koronavirus_inyencfenevad_13.jpg

Fő a biztonság (vagy izé, sül)

“A tűz nem játék” és egyéb elcsépelt mondatok jöhetnének itt, de azért tényleg nem árt vigyázni, egy esetleges égési sérülés például egy életen át elkísér, de a házat sem túl jó buli felgyújtani. Én speciál imádom nézni a tüzet, ahogy lobog, de ha te kevésbé vagy piromániás, akkor is érdemes észben tartani, hogy a lángot sosem szabad őrizetlenül hagyni. 

Ha már tűz, a tűzrakás sem magától értetődő. Azt remélem, nem kell megemlítenem (de most mégis megteszem), hogy a száraz fa alkalmas a sütögetéshez, abból sem mindegy milyen, a gyors égésűek kevésbé ideálisak. Ha a szenet választod, akkor az leegyszerűsíti a folyamatot, és valószínűleg a minőséggel sem lesz gond. De vissza a fás verzióhoz - a tüzet kisebb gallyakkal és papírral keltsd életre, aztán jöhetnek a vastagabb tűzifák. Ilyenkor nagy a kísértés egy hatalmas tüzet életre kelteni, de a nagy lángok nem alkalmasak a sütögetéshez, inkább egy közepes, vagy kisebb tűz folyamatos fenntartása a cél.

Azt hiszem, ebbe az írásba ennyi fér bele, remélem, minél többeteknek van lehetősége a szabadtéri sütögetésre, és minél hamarabb hódolhatunk ennek a kitűnő tevékenységnek társaságban is - addig is, maradjatok a feneketeken.

Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége elkötelezett a koronavírus elleni harcban. Minden eszközt megragadunk, hogy arra buzdítsuk az olvasóinkat, ha tehetik, maradjanak otthon. A vírus az emberi találkozások során terjed: ha minimalizáljuk az interakciókat, akkor a vírus terjedése is lassul. Emiatt a következő hetekben nem teszünk közzé étteremkritikát, cserébe színes ötletekkel, izgalmas receptekkel jelentkezünk majd, hogy az ízlelőbimbóink se szenvedjék meg a bezártságot. Ha pedig vége ennek az őrületnek, teljes erővel visszatérünk az éttermekbe.

Fotó: Vérmes Ízvadász/Ínyenc Fenevad 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr1415610652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.04.14. 16:57:55

klassz a kertben grillezni munkaidoben a ceg kontojara. ugyse rajtad mulik h becsodol e, ellenben legalabb neked jo lesz.

házsárt 2020.04.14. 19:23:25

@232323: Hát, ez gyönyörű... Igazán egészséges, ép lélekre valló reakció volt. Nem kell ide koronavírus, van baj amúgy is rendesen. :)

igazi hős 2020.04.14. 20:59:27

Én már öreg vagyok a nyílt tűzön sütögetéshez. Ha látvány kell, akkor tűzkosárba sok fa és lehet sörözni mellette, de ha enni akarunk, akkor inkább gázgrill. Nincs olyan romantikája, viszont 5 perc alatt üzemkész és fél órán belül lehet enni, míg "rendes" faszenes sütéshez minimum egy óra kell, mire leég a tűz és használható. Azalatt meg lerágja a lábamat a két éhes gyerek.
A kondér jó, de azt nem 2-3 személyre csinálod, hanem 20-30-ra. Na, ez ami most kimarad. (A francba, minden áprilisi hétvégére volt nagycsapatos programunk, kirándulás, sütögetés, ...)

rnz 2020.04.15. 12:24:15

A vasárnapi ebédet már grillen sütöttük meg (húsok és zöldségek), egyedül a köretet csináluk meg konyhában. Desszertként szoktunk ilyenkor sütni kürtös kalácsot is a grillen, ez most (még) kimaradt. Nem mellesleg mosogatás szempontjából is hálás a kerti főzöcske. :)

Vérmes Ízvadász 2020.04.15. 14:02:51

@igazi hős: Hát igen, az a két éhes gyerek biztos tud türelmetlen lenni. Az áprilisi programokért meg bizony nagy kár.

@rnz: jól hangzik, a kürtőskalács különösen! :)
süti beállítások módosítása