Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Mostantól olcsóbbak lehetnek a házhoz rendelt ételek

2020. november 13. - Zabos Muffin

5%-ra csökken a kiszállított ételek áfája az eddigi 27%-ról a kormány friss döntése alapján. Szerdától az éttermek is zárva tartanak, a szigorú intézkedések ideje alatt a vendéglátóhelyek egyedüli bevételi forrásként az elvitelre történő értékesítésre és a házhoz szállításra támaszkodhatnak. Tavasszal sokan a bezárás mellett döntöttek, a mostani áfacsökkenésnek köszönhetően talán kevesebben jutnak erre a sorsa.

hazhoz_szallitas_afacsokkenes.jpg

Az étteremben helyben fogyasztott ételek és az alkoholmenetes italok áfakulcsa 5%, az elvitel és házhoz szállítás esetén – néhány termék kivételével – viszont 27% volt eddig. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) átmenetileg kérvényezte a vendéglátóhelyek számára az említett értékesítési formákra is az 5%-ot, amivel a gyakran mintaként emlegetett Ausztriában már segítik a nehéz helyzetben lévő vendéglátást.

Jön a segítség

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a podcastjükben beszélt a kormány döntéséről, amely szerint a kiszállított ételekre vonatkozó 27%-os áfa 5%-ra csökken. De kiemelte azt is, hogy az adómérték csökkenést az ügylettel összefüggő szállítással nem lehet alkalmazni. Fel is kell tüntetni a számlán, hogy az étel díja 5%-al, míg a szállítás díja 27% áfával terhelt.

Az új intézkedés remélhetőleg olcsóbbá teszi a rendelt ételeket (hacsak a szolgáltató nem nyeli le egy az egyben a csökkenést), ezzel növelheti a keresletet, azaz jövedelmezőbbé teheti a házhoz szállítást. Mi örülünk a lépésnek, és az egészségügyi válsághelyzet miatt a korlátozásokat is üdvözöljük, de reméljük, hogy a járványhelyzet elmúltával újra a régi - vagy jobb - minőségben élvezhetjük majd a hagyományos éttermi szolgáltatásokat.

Kövessetek minket és értesüljetek a legújabb éttermeket is érintő döntésekről! Facebookon is értesülhettek friss bejegyzéseinkről!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3916284410
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása