Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Kipróbáltuk a híres budapesti rámenezőt, amelyet sokan szidnak

2024. április 10. - Ínyenc Fenevad

A rámen kedvelőinek nem kell bemutatni a méltán híressé vált Ramenkát, amely oly sokunk kedvence lett az elmúlt 10 évben. Az ikonikus étterem nem olyan régen költözött el eredeti helyéről, és sokak szerint a költözés a minőség rovására ment. Számtalanszor ettem már a régi Ramenkában, és mindig imádtam, ijedten és hitetlenkedve olvastam a negatív kritikákat. A költözés óta viszont még nem volt alkalmam az étteremhez, gyorsan be kellett pótolni. Erre most márciusban került sor, és egyáltalán nem bántam meg: a rámen pont olyan remek volt, mint a költözés előtt bármikor.

ramen_ramenka_budapest.jpg

Tovább

Megtaláltuk a legjobb sört egész Londonban

A felsőerjesztésű brit söröknek hosszú múltra visszanyúló, régi hagyománya van, a szigetországban ráadásul kifejezetten nagy a választék, ha az ember sört akar inni. Nemrég jártam Londonban, így volt alkalmam felfedezni a helyi kínálatot, ami több szempontból is meglepetést okozott: a legnagyobb meglepetést viszont akkor ért, amikor rátaláltam a szerintem legjobbnak gondolt londoni sörre. Mielőtt azonban ezt bemutatom, kitérek a brit ételekre is.

brit_sorok_londonban.jpg

Tovább

Igazi olasz rizottó: itt az eredeti recept

A rizottó nem olyan népszerű idehaza, mint amennyire annak kéne lennie. Szilárd meggyőződésem, hogy amennyiben többen ismernék a rizottó eredeti olasz receptjét, sokkal népszerűbb ételről lenne szó. Az idehaza ismert borsós-húsos menzás verziót ugyanis sértés együtt említeni az igazi olasz rizottóval, ég és föld a különbség. Az olaszok sokféleképp készítik a rizottót, mutatok egy eredeti receptet.

olasz_safranyos_rizotto_recept.jpg

Tovább

Ezért nem fogjuk kipróbálni a hamburgerezőt, amiért egész Budapest megőrül

Tele vannak a hírek a budapesti Smashy-vel, a nevének megfelelően smashburgert árusító hely előtt rendszeresen kígyóznak a sorok. Mivel mi is elsősorban étteremkritikákkal foglalkozunk, adná magát, hogy a hype-vonatra felülve mi is lehúzzunk egy bőrt a helyről azzal, hogy kipróbáljuk, és írunk róla egy ropogós kritikát. Mi viszont szándékosan nem teszünk így, és azt is elmondjuk, hogy miért.

smashy_burger.jpg

Tovább

Prága legjobb kocsmái, éttermei, ahova csak a helyiek járnak

A cseh fővárosban végtelen lehetőségei vannak annak, aki jó cseh sörökért akar kiutazni, és a cseh gasztronómia felfedezőinek is könnyű dolga van, ugyanis egymást érik a hagyományos éttermek. Van azonban a sok közül néhány, ahol a roppant magas prágai átlagszínvonalat is felülmúlja a sör – aki egyszer itt megkóstolta a cseh sört, minden korsóban ezt fogja keresni. A szuper prágai sörélménynek ugyanakkor magas ára van, de nem pénzben: a sörök olcsók, ám a kocsmák nagyon népszerűek, nem biztos, hogy helyhez jutunk. Pozitívum, hogy helyiekkel van tele: noha a legjobb prágai kocsmák szinte mind a belvárosban vannak, a turisták valamiért mégis elkerülik ezeket a helyeket. Te ne kövesd el ezt a hibát. Prágai beszámolónk második része következik, ebben kifejezetten a kocsmákra és az ételekre koncentrálunk. Az első részben bemutattuk a várost és annak hangulatát, írtunk a kiutazásról, és azt is megnéztük, miben különbözik a cseh főváros a magyartól.

u_t_i_r_i_sor_pragaban.jpg

Tovább

Mit együnk Prágában? Ezek a legjobb cseh ételek

A cseh főváros egyedi ékköve Kelet-Közép-Európának, középkori templomai, történelmi épületei valósággal magával ragadóak – akárcsak a remek cseh ételek. A várost gyakran hasonlítják Budapesthez, amiben van némi igazság, és bár nehéz eldönteni, melyik város a szebb, Prága egy dologban biztosan magasan veri a magyar fővárost: tisztaságban és rendezettségben. Aki még nem járt itt soha, annak csak ajánlani tudom: annál is inkább, mert a kiutazás kifejezetten olcsó, és a város maga sem drága. Prágai beszámolónk első része következik, amelyben általánosságban a cseh konyháról, a prágai hangulatról, magáról a városról, a Prága-Budapest összehasonlításról, valamint a kiutazásról lesz szó. A második részben pedig bemutatjuk a legjobb prágai kocsmákat.

kacsacomb_knedlivel_es_lilakaposztaval-_u_trech_certu-brno.jpg

Tovább

Mi az a babos étel, amit Bud Spencer és Terence Hill annyira imádott? Itt a recept

Te is szereted Bud Spencer és Terence Hill filmjeit? Gondolkodtál már azon, hogy a western-paródiáikban mi az a babos étel, amit annyira imád a híres olasz duó? Ha igen, ez a cikk neked szól, most ugyanis bemutatom ezt az ételt, amely nekem is az egyik nagy kedvencem (nem, az nem a hagymás bab). Ha esetleg magasról teszel a két legenda filmjeire, akkor se legyints: egy igazán kiváló, olcsó és egészséges ételt fogok most bemutatni. Ha eddig nem volt jó kapcsolatod a babbal, akkor se add fel: a most ismertetett recept új dimenziókat fog megnyitni előtted.

paradicsomos_bab_recept.jpg

Tovább

Ez lesz életed legjobb gombapörköltje: itt a saját recept

Lesajnált, gyorsan összedobható, olcsó étel – ez juthat sokak eszébe a gombapörkölt hallatán. Ami nekem eszembe jut, az egy fenséges, ínyenc fogás, amelyhez fogható nem sok létezik. Persze ahhoz, hogy a gombapörköltet kiemeljük a „menzakoszt” és a „hónap végi étel” kategóriából, ahhoz energia- és időbefektetésre van szükség, de még így sem garantált a siker. A következőkben leírom, hogy mitől tartom annyira nagy becsben ezt a fogást, és bemutatom, hogy készül a Fenevad-féle gombapörkölt. Aki ismeri a receptjeimet, az tudja: most sincs semmilyen titkos adalék, csak minőségi összetevők, odafigyelés és alázat. A végeredmény felejthetetlen.

gombaporkolt.jpg

Tovább

Két kedvelt vietnami étterem Budapesten

A vietnami konyha meglepően népszerű Magyarországon, amit semmi sem bizonyít jobban, mint a rengeteg vietnami étterem. A minőség változó: a nagyon jótól a nagyon rosszig ki lehet fogni bármit, de a legszélesebb választék inkább a középszer kategóriában található. Emiatt is jó érzés, ha egy igazi gyöngyszemre bukkan az ember ott, ahol nem is számítana rá: most egy ilyen helyet mutatunk be, valamint kitérünk egy másik kedvelt vietnami étteremre is.

marhahusos_pho.jpg

Tovább

Csalódtunk kissé a híres balatoni halsütőben

A Balaton-part egyik leghíresebb halsütője az aszófői, amelyet már mi is többször kipróbáltunk. Eddig egyszer sem csalódtunk a helyben, de legutóbbi látogatásunk során valami hiányzott. Talán a futószalagszerű halsütés ölte ki az ott dolgozók lelkesedését, vagy a költségeken spóroltak, de legutóbbi látogatásunk után nem voltunk annyira elégedettek, mint korábban.

fogasfile_aszofoi_halsuto_a_balatonnal.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása