Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Íme egy hely, amit a húsimádók szeretni fognak

2023. március 18. - Ínyenc Fenevad

A húsnak is rengeteg műfaja létezik, ezek közül kétségkívül az egyik legnépszerűbb a barbecue. Idehaza ez a műfaj még kevésbé elterjedt, mégis van már egy megszállott rajongói köre ennek az angolszász típusú eljárásnak. Nekik nem fogok ma újat mutatni, aki viszont még ismerkedik a műfajjal, vagy egyszerűen csak szereti a húsos ételeket, annak érdekes lehet a ma bemutatott étterem.

smokey_monkies2.jpg

Magam nem vagyok egy nagy húsevő. Félreértés ne essék, kifejezetten szeretem a húsnak minden aspektusát, az omlós sertéscsülöktől a szaftos steaken át a muflonkolbászig, a szárnyasokról nem is beszélve (a csirke kevésbé, de egy jó libacomb, kacsamáj vagy spékelt fácán mindig jól tud esni). Ennek ellenére ritkán eszem húst, ugyanis egyrészt a legjobb részek drágák, másrészt nagyon macerás elkészíteni, harmadrészt nem is kívánom meg oly gyakran, bármennyire is alapja az emberi étkezésnek (a vegák most nem szeretnek, úgy sejtem).

A barbecue-t pedig aztán végképp nem nevezném az életem részének. Egyáltalán, már maga a fogalom sem annyira tiszta: csak a szabad tűzi sütést, füstölést értjük alatta, vagy elfér a konyhában, a beltéri füstölőben is? Ebben a vitában (ha van ilyen, egyáltalán) nem én leszek a megmondóember. Ez egyrészt nyilván egy hiányosság a részemről, mert igazán lehetne több ismeretem erről a konyhakultúráról is, másrészt a blog szempontjából van előnye, hiszen ezúttal tényleg a lehető leghitelesebben tudom bemutatni a betévedt vendég szerepét, aki csak az ízélményekre fókuszál. 

Ha szívesen olvasnál beszámolókat éttermi tapasztalatainkról, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra.

A barbecue-val kapcsolatos ismereteim ugyanis nem tartanak vissza attól, hogy néha-néha betévedjek egy ilyen helyre. Mert azért van belőlük néhány Magyarországon is, és amennyire én látom (bár még egyszer mondom), egyik-másik étterem vezetője kifejezetten elhivatott a szakmában.

Most egy viszonylag új helyet fogok bemutatni, ami a műfajon belül is inkább az elérhetőségével tűnik ki, nekem legalábbis ez látszik az árazáson. A Smokey Monkiesról van szó, amelynek több egysége is van Budapesten, a leghíresebb talán a szentendrei úti, ahol kétszer is jártam. A lokáció nem a legjobb, a Szentendrei út nem épp a legfelemelőbb környezetet nyújtja, és ezen belül maga az egység sem a felemelő miliőjével, hanem a kiváló húsokkal hódít. Egy nagy hátránya viszont van: a műfaj jellegéből adódóan rettenetesen nagy bent a füst. Annyira, hogy jónak láttam ezzel kezdeni a kritikát.

Ezen kívül volt még egy egységük a Westendben, ahol szintén többször ettem, de ez megszűnt. Legutóbb pedig az Arany János utcában látogattam meg az éttermet, a beszámolóm további részében erről írok. Mielőtt azonban rátérnék a legutóbbi tapasztaltra, visszacsatolnék a fenti felsorolásra, ugyanis tapasztalataim szerint nem volt mindegy, hova ment az ember. Az adagok méretében és ízében is volt különbség, de szerencsére mindegyik jó volt. Kivéve a házhoz rendelés, ott egyértelműen éreztem a kevésbé jó minőséget – hiába puhítják ezeket a csodás húsokat órákig, az a 20 perc utazás mégsem tett jót nekik. És akkor is véget is érnek a kritikák, mert összességében ez egy jó hely.

A szentendrei úti egységgel szemben az Arany János utcai kifejezetten jó lokációval bír, és a hangulata is nagyszerű. A dizájn egyszerű, de eredeti, kellemes környezetben ehet itt az ember. Ráadásul tágasabb is, mint amilyennek elsőre tűnik, bár a belső részek nekem kevésbé tetszenek, jobban szeretem a nagyobb, nyílt teret. Én egy vasárnapi ebéd alkalmával voltam ott vasárnap, alig voltak a helyen, ami azért kérdéseket vet fel. Lehet, hogy ez egy egyszeri alkalom volt, mindenesetre meglepett.

Ne maradj el következő étteremlátogatásunkról sem: dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra!

Az ételek viszont nagyszerűek voltak. Hogy mit érdemes itt enni? Ez attól függ, hogy ki épp mit szeret, a helynek nincs egy olyan speciális fogása, amelyről megismerszik, húsok széles választékával próbálják lefedni az igények sokszínű palettáját. Aki úgy mindenféle húst szeret, annak az XXL vegyes tál a javasolt – ami amúgy nevével ellentétben nem olyan elfogyaszthatatlanul nagy. Ezen van marha (sajnos ebből a legkevesebb), van sertés, és amikor mi voltunk, akkor még kolbász is járt hozzá. Aki nem tud dönteni a húsok között, nyugodtan válassza ezt, mind a sertés, mind a marha kiváló, és a kolbász is jó. Utóbbit azért világbajnoknak nem nevezném (a kolbászokkal szemben már sokkal nagyobb igényeim vannak, ezt hozzá kell tennem), de mindenképp egy jóféle húsrúdról van szó, nem az ehetetlen mócsingos-bőrkés förmedvényről.

smokey_monkies3.jpg

Én általában marha tálat kérek, vagy külön marhaszegyet méretek ki magamnak, azaz úgy rakom össze – de utóbbival rosszabbul szoktam járni, mert a végén valahogy mindig drágább lesz, mintha tálban kérném. Mivel ez a kedvencem, pár szót ejtenék róla. A marhahús eddigi tapasztalataim szerint az egészen kiválótól a nagyon jóig terjed, a fent említett változó minőség függvényében. A hús nem túl füstös, nem túl sós, abszolút a marha jellegzetes íze dominál. Aki szereti az omlós húsokat, annak nagyon be fog jönni, de aki a nyers, szaftos steaken túl minden marhasültre elpazarolt lehetőségként tekint, annak nem javaslom – nemcsak ezt, hanem a legtöbb barbecue helyet, a műfaj magyarországi képviselői ugyanis szemlátomást a lassú sütést preferálják a hirtelen megkapatás helyett (pedig a barbecue mint fogalom nem zárja ki a steaksütés lehetőségét, sőt – de fogalmi értelmezésekbe itt most nem mennék bele). Pedig sok olyan része van a marhának, ami nem érdemes hirtelen sült steak készítésére, ilyen például a marhaszegy is.

smokey_monkies.jpg

Kiváló egyébként a tépett sertés (pulled pork is), és az ebből készült szendvics is, a hamburgerekről és a csirkéről nem tudok nyilatkozni, ezeket még nem próbáltam. Nagyon klassz viszont a változatos köretvariáció: a colesaw nagy kedvencem, a mustáros krumpli pedig igazán ütős, és remek a szilvás szósz, a jalapeno és a hagymás sós uborka is. Ezek egy része automatikusan jár, ha tálat veszel, de azt javaslom, hogy kérj mellé a klasszikusabb köretekből (például sült krumpli vagy buci) is, mert a mustáros krumpli és a szilvás szósz émelygősen intenzív íze mellett a hús adja majd a féket, ez pedig egy eléggé kicsavart helyzet (ezt talán nem gondolták át kellően, amikor összerakták az étlapot).

Mindent összevetve a Smokey Monkies szerintem egy olyan hely, ahol nem igazán csalódhatnak a húskedvelők, és ha kis szerencséjük van, akkor igazán nagyszerű is lehet az élmény – ahogy írtam, a saját tapasztalataim változóak voltak, de a „jó” különféle skáláink mozgott az élmény. Az árak magasak, de húsos helyhez képest nem is annyira: a vegyes tál 5-6 ezer forint körül van emlékeim szerint, de szendvicseket, hamburgereket már 2-3 ezerért is lehet találni. Ez nem olcsó, de a mai mezőnyben sajnos teljesen átlagos ár. (Nehezen szokja meg az ember az átárazódást, ami az elmúlt évben az éttermeket sem kímélte.) Én a magam részéről továbbra is a kevésbé hőkezelt bélszínt és hátszínt tartom a húskészítés etalonjának, de egy jól átsült omlós marhaszegy is nagyszerűen tud esni. És ezen a helyen eddig még rosszat nem ettem sosem.

Ha tetszett ez a bejegyzés, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra, minden visszajelzésnek nagyon örülünk!

Fotó: Ínyenc Fenevad

Mivel etetik a betegeket a magyar korházakban?

Sokan sok helyen leírták már, hogy mi a baj a magyar állami egészségüggyel, és nem egy bejegyzést lehet találni az interneten a kórházi kosztról. A legtöbb ilyen poszt kifejezetten szegényes, rosszabb esetben egyenesen ehetetlennek tűnő ételekről árulkodik. Magam is rengeteg ilyen bejegyzéssel találkoztam már, nem csoda, hogy félve vártam az ebédidőt a minap, amikor be kellett feküdnöm az egyik ilyen állami intézménybe. És hogy mennyire volt ehetetlen? Erről szól most ez a cikk.

korhaz.jpg

Tovább

Sokak szerint ez a legjobb indiai étterem Budapesten

A színes-illatos külföldi konyhakavalkád egyik markáns képviselője az indiai, és a markáns jelző esetükben az ízekre is értendő. Magyarországon talán még nincs annyira elterjedve, amennyire egyébként nagy lenne rá a kereslet érzésem szerint, de így is lehet igazi gyöngyszemekre lelni, amelyek hamar felkerülhetnek az étteremvadászok állandó látogatásra érdemes helyeket gyűjtő listájára. Az enyémen is van egy, ezt a helyet fogom most bemutatni.

pandzsab_tandori_indiai_etterem_2.jpg

Tovább

Megkóstolnád a sörlevest? Itt egy 300 éves recept

 „Az angol gasztronómia egy mondatban: ha meleg, akkor leves, ha hideg, akkor sör.” A közismert – és nem kicsit sztereotip - vicc talán meg sem született volna, ha a szerzője tudná, mennyire igaz lehet ez a magyar gasztronómiára is. A 17. század végén legalábbis valaki biztosan fogyasztott idehaza sörlevest, máskülönben nem került volna bele a kor egy ismert szakácskönyvébe. Szerencsénkre az ELTE BTK történész doktorandusza rátalált erre a remekműre, és volt olyan serény, hogy meg is írta nekünk a receptet. Banai Zsófi írása következik, de mielőtt átadom neki a szót, hadd fűzzek hozzá egy megjegyzést jómagam is: a receptet látva én úgy vagyok vele, hogy továbbra is inkább iszom, mint eszem. A cikk végén videó is látható a remekműről.
sorleves_tejfolos.jpg

Tovább

Kipróbáltuk a népszerű vietnami éttermet

A vietnami éttermekből bőségesen találunk a fővárosban, és bár a vietnami konyha (vagy legalábbis az a része, amelyet kis hazánkba elhoznak a helyi éttermesek) rabul tudja ejteni az embert, az éttermek minősége sajnos kifejezetten változó. Most a nagykörúti Quan Nónt próbáltuk ki, amely már csak kiváló elhelyezkedése miatt is nagy népszerűségnek örvend.

quan_non_pho_leves.jpg

Tovább

Házhoz jön a bevásárlás: miért kellett erre ennyit várni?

Unod, hogy az olcsó, jó minőségű árukat kínáló diszkontokban egymást érik az emberek? Nincs kedved kiutazni a város szélére a nagy választék és a tágas bevásárlótér kedvéért? Utálod hazacipelni a sok élelmiszert és háztartási kelléket? Mert én rohadtul. Szerencsére a házhoz rendelt bevásárlás óriási fejlődésen ment keresztül idehaza, de még mindig van hova fejlődni – kinek a szolgáltatás minőségében, kinek az árazásban. És bár szeretem én is megcsodálni, a szememmel megtekinteni, kezemmel megtapintani az élelmiszereket vásárlás előtt, azért nagyon remélem, hogy a fizikailag létező boltok megmaradása mellett azért a kiépült online bevásárlásé lesz a jövő.

bevasarlas.jpg

Tovább

Íme a mi egyik kedvenc hamburgerezőnk Budapesten

A húsimádók örömére Magyarországon bőven van választék hamburgerezőkből, és az ismert láncok (és itt véletlenül sem az amerikai gyorséttermi duóra gondolunk) mellett számos kisebb helyen is igazi gyöngyszemekre lehet lelni. Persze előfordul az is, hogy a megnyerő látszat, a nagy várakozás és a díszes menü után csalódnunk kell, miután beleharaptunk a burgerünkbe, de a most bemutatott helyen csalódásra biztosan nem kerül sor.

kandallo_hamburger1.jpeg

Tovább

Végleg bezár egy ikonikus magyar étterem, régi nagy kedvencünk

Az energiaválság újabb áldozata a Vidra Csárda, a Győr vonzáskörzetében, festői környezetben található, remek halas ételeiről elhíresült étterem. A csárdát nekem is volt alkalmam többször meglátogatni, és bár az utóbbi években veszített fényéből, mégis bátran mondhatom: hatalmas veszteség ez a magyar éttermi szférának.

vidra_csarda.jpg

Tovább

„Nem az a lényeg, hogy mennyire eredeti az étel, hanem hogy mennyire őszinte” - interjú a Donna Mamma alapítójával

Épp a koronavírus-válság előtt nyitotta meg a nápolyi pizzériáját, hogy idehaza is népszerűsítse a nápolyi pizzát, amelynek maga is nagy rajongója. Noha azt nem szereti, ha egy gyenge minőségű pizzát is nápolyiként próbálnak eladni, alapvetően nyitott a szemlélete a pizzák világával kapcsolatban, szerinte ugyanis nehéz éles határokat húzni az eredetiség kérdésében. Tapasztalatai szerint a nápolyi pizzák iránt nő a kereslet idehaza, de sokan még mindig a megszokott, nápolyihoz nem illő alapanyagokat keresik. Jancsa Jánossal, a Donna Mamma és a Bamba Marha egyik alapítójával készítettünk interjút, amely során Jani azt is elárulta, hogy szerinte mi vár az éttermi szférára az energiaválság közepette, mik a jövőbeli tervei – és azt is elmondta, hogy mit gondol az ananászos pizzáról.

jancsa_janos_donna_mamma.jpg

Tovább

Borkedvelők, figyelem: egy új teszt szerint ezek a legjobb aszúk ma Magyarországon

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. Az összehasonlító vizsgálatba 17, széles körben elérhető ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbor került be, melyek komplex vizsgálatát ezúttal is elvégezték a szakemberek - írja közleményében a szervezet. A teszten emellett "kedveltségi vizsgálatot" is végeztek, és azt is elárulták, szerintük melyek a legjobb magyar aszúk.

tokaji.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása