Logo Pic
Linda Morvai 2024. október 15.

Nagy olasz felvágott teszt

A szendvicseink szinte elképzelhetetlenek valamilyen húsféle nélkül. A szalámik, kolbászok, szalonnák mellett a felvágottak is népszerűek, sokfélével találkozhatunk a hűtőpultokban. A neve ellenére az olasz felvágott magyar „találmány”, melyből sokféle változat kapható, ezeknek az előrecsomagolt termékeknek a vaktesztje látható a cikkünkben.

 ossz_35.JPG

FELVÁGOTTAK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A felvágott definíciója: különböző, de legalább 40 mm átmérőjű, természetes vagy mesterséges bélbe töltött homogén húspépbe (prádba) ágyazott friss hús kategóriába tartozó hús, illetve szalonna mozaikokat tartalmazó, jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült, főzéssel, esetleg füstöléssel tartósított, esetlegesen szárítással utóérlelt, jól szeletelhető húskészítmények.

Érzékszervi jellemzők

Alak, méret: Egyenletes hengeres alakú, két végén elkeskenyedő.

Burkolat: A burkolat ép, sima, tiszta, a végeknél 5 mm-nél nagyobb folyadék-, lég- és zsírzsák nincs, a csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos. A szárítással történt utóérlelés esetében a burkolat enyhén ráncos.

Állomány, szerkezet, metszéslap: A rúd állománya tömötten rugalmas, jól szeletelhető, a metszéslap mozaikos, a húspép homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. A szelet első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A vágásfelületen húspépbe (prádba) ágyazott különböző szemcseméretű azonos vagy különböző, húsból, illetve szalonna alapanyagból és jellegkialakító anyagokból álló mozaikos szerkezet látható. A metszéslap egyenletes színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett az ízkialakító anyagok íze érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. A főtt húspép (prád) és a fűszerek illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt termékek esetében füstíz és - illat is érezhető.

 

OLASZ FELVÁGOTT

Az olasz felvágott fantázianevű húskészítmény hagyományos, sertéshúsból készülő magyar felvágott. Jellegzetes íze és illata van, melyet a benne található szerecsendiónak köszönhet. Ízében jelentős szerepet kap a bors is. A felvágott 60%-a sertéshús, de található benne burgonyakeményítő, só és fehérje is.

Az egyszerű felvágottak csoportjába tartozik. Legalább 65 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött készítmény, amelyet sertés- és/vagy marhahúspép kötőanyagba ágyazott, egyenletesen eloszlatott, 3-5 mm szemcseméretűre aprított sertéshús és/vagy marhahús és gyártási szalonna alapanyag mozaikok jellemeznek. Főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény. Ízének jellegét a bors, a fokhagyma, a szerecsendió és a paprika adja.

Készítése

Az alapanyagok tételenkénti kimérése után a hús feléből nitrites sókeverék és jégpehely hozzáadásával pépet készítenek, majd kutterben a hús másik felét aprítják, hozzáadják az összetevőket és a fűszereket. Előírt vastagságú bélbe töltik, amelyekből rudakat készítenek. A hőkezelés során 65°C-on leszárítják, 75°C-on 120 percig főzik, 72°C-os maghőmérsékleten való 20 perces tartással. Ezt követően evaporatív alagútban lehűtik.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Illat: fűszeres hús illatot kerestünk. Ha csak enyhén, vagy egyáltalán nem éreztünk illatot, kevesebb pontot adtunk.

Íz: Elvártuk, hogy a bors és a szerecsendió is érződjön az olasz felvágotton. Ha a fűszerezés enyhe intenzitású volt, vagy a sózás mértéke volt magas, kevesebb pontot kaptunk

Állag: Megfelelő, masszívabb, de nem kemény állagot vártunk el. Ha túl puha, vagy nedves felületű volt a felvágott, az kisebb pontszámot kapott.

 

A NAGY OLASZ FELVÁGOTT VAKTESZT EREDMÉNYE

 

12. Tauris Olasz felvágott, egységár: 4 150 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhén borsos illat. Nagyobb darálású, mozaikos felület. Nagyon enyhe fűszerezésű, utóízben érezhető egy kicsit a szerecsendió és egy kis bors.

tauris_1.JPG

 

11. Falusi Olasz felvágott, egységár: 3 600 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe fokhagymás illat. Apróbb darálású, mozaikos, nedvesebb felület. A fűszerezés közepes intenzitású, leginkább a bors és a fokhagyma érezhető rajta.

falusi_1.JPG

 

9. AUCHAN Tuti tipp Olasz felvágott, egységár: 2 530 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Nem túl intenzív, borsos-fokhagymás illat. Apróbb darálású, mozaikos, nedvesebb felület. Nagyon enyhe fűszerezés, a bors tűnik ki leginkább kóstoláskor.

auchan_tuti_2.JPG

 

9. S-BUDGET Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Közepes darálású, mozaikos, nedvesebb felület. Nagyon enyhe fűszerezésű felvágott, leginkább a só érezhető rajta.

s_budget_9.JPG

 

8. PENNY Dárdás Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, fűszerkeverékes illat. Nagyobb darálású, mozaikos felület. Ízében leginkább a bors dominál, enyhén érezhető a fokhagyma és a szerecsendió.

dardas_1.JPG

 

7. Privát Hús Olasz felvágott, egységár: 2 490 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, fokhagymás-borsos illat. Közepes darálású összetevőkből áll. Jól érezhető borsos, szerecsendiós íz.

privat_3.JPG

 

4. LIDL Pikok Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

pikok_1.JPG

 

4. TESCO Olasz felvágott, egységár: 3 490 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

tesco_23.JPG

 

4. Coop Minden nap Olasz felvágott, egységár: 3 069 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

minden_nap_1.JPG

 

3. SPAR Regnum Olasz felvágott, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Borsos-fokhagymás illat. Közepes, kb. 5 mm-es darálású, mozaikos összetevők. Kóstoláskor legerősebben a borsot éreztük, mellette megjelent a fokhagyma, paprika és szerecsendió is.

regnum_1.JPG

 

2. ALDI Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Fokhagymás-borsos illat. Apróbb darálású, mozaikos felület. Jól érezhető a borsos-fokhagymás-szerecsendiós fűszerkeverék és a sózása is megfelelő.

olasz_felv.jpg

 

1. KOMETA Útravaló Olasz felvágott, egységár: 3 592 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes borsos-fokhagymás illat. Közepes darálású, mozaikos felület. Kóstoláskor megfelelően sós, harmonikus fűszeres ízt éreztünk: a bors, a fokhagyma, a paprika és a szerecsendió jó arányú keverékét és a magas minőségű sertéshúsét. Kitűnő fogyasztási élmény.

kometa.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes KOMETA Útravaló Olasz felvágott a TESCO, AUCHAN, CBA, Príma, Coop, Reál és a Metro üzleteiben kapható.

olasz2.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Nagy egri bikavér teszt
Linda Morvai • 18 nap
Az Inter elleni mérkőzés
venember83 • 4 nap
Egy viking vezér bizarr halála - Hatalmas Sigurd
DJP • 7 nap
Nagy erdei gyümölcsös joghurt teszt
Linda Morvai • 9 nap
A Stuttgart elleni mérkőzés
Apuleius • 9 nap
Cikkek a címlapról
Klubtalálkozó 2024
Egy hónappal az esemény után most már megírom, hogy ilyen is volt az éves klubtalálkozó. Sokat gondolkodni igazából nem kell rajta, mert röviden összefoglalva baromi jó volt, de azért ennél egy kicsit kifejtősebben is írok róla. Szóval a lényeg, hogy idén volt egy komoly változtatás, ami az volt,…
Kabócaritkaságok hazánkban
Valóságos „szellemfajok”, melyek élete rejtett a kutatók számára! Hogyan kerülnek kézre száz éve eltűntnek vélt állatok? Milyen a kabócák kevésbé ismert oldala? Ki volt Horváth Géza, akinek sok mindent köszönhetünk, mégis kevesen tudják a nevét? Szerzők: Schlitt Bence Péter (Fiatal Entomológusok…
>